Τετάρτη, 31 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Ιράν: Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

Ιράν: Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

Δολοφονήθηκε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν. Την είδηση επιβεβαίωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Χανίγια δολοφονήθηκε.

Στην ανακοίνωσή της, η Χαμάς αναφέρει πως θρηνεί τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια σε μια «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή στο ακίνητο όπου διέμενε στην Τεχεράνη». Την πληροφορία ότι ο ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε στο Ιράν δημοσιοποίησαν επίσης οι Φρουροί της Επανάστασης – επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμιστικής Δημοκρατίας -, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε η Χαμάς.

Στέλεχος της Χαμάς έκανε λόγο για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, που πρόσκειται στο κίνημα.

Διενεργείται έρευνα από τις ιρανικές αρχές για τη δολοφονία και τα ευρήματα αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Άλλα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, γνωστοποίησαν πως ο Ισμαήλ Χανίγια και σωματοφύλακάς του δολοφονήθηκαν στην ιρανική επικράτεια.

Ο Αμπάς καταδίκασε την δολοφονία Χανίγια

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε σήμερα «σθεναρά», με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής του (αντίπαλου της Φάταχ) παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σύμφωνα με το κίνημά του σκοτώθηκε σε «σιωνιστική επιδρομή» στην Τεχεράνη.

«Το αίμα του δεν θα πάει χαμένο» λέει το Ιράν

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ο Νάσερ Καναάνι, υποστήριξε ότι το αίμα του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε νωρίτερα στην Τεχεράνη, «δεν θα πάει χαμένο».

«Η μαρτυρία του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις