Τετάρτη, 31 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Ερντογάν για Χανίγια: «Η δολοφονία του έχει στόχο να υπονομεύσει τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων»

Ερντογάν για Χανίγια: «Η δολοφονία του έχει στόχο να υπονομεύσει τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων»
Φωτογραφία αρχείου - Reuters

Την καταδίκη του για τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς και φίλου του, Ισμαήλ Χανίγια, που έγινε χθες (30.07.2024) στο Ιράν, εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτή η δολοφονία έχει στόχο να υπονομεύσει την ευγενή αντίσταση της Γάζας και τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων», έγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

Ο αρχηγός της Χαμάς σκοτώθηκε χθες τα ξημερώματα όταν δυνάμεις του Ισραήλ χτύπησαν το Ιράν, δήλωσε η τζιχαντιστική ομάδα της Παλαιστίνης.

Η αιματηρή εξέλιξη, έχει δημιουργήσει παγκόσμια ανησυχία καθώς δεν ξέρει κανείς πως μπορούν να αντιδράσουν οι υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Το Ισραήλ μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει σχολιάσει τίποτα για τη δολοφονία. Πολλές χώρες ωστόσο κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την εξέλιξη του πολέμου που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Άγκυρα η οποία έχει καλές σχέσεις με τη Χαμάς σε ανακοίνωσή της κατηγόρησε το Ισραήλ πως προσπαθεί να «βάλει» στον πόλεμο που έχει με τη Γάζα, και άλλες περιοχές.

Η «αδελφική» σχέση του Ερντογάν με τον Χανίγια

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντηθεί τον περασμένο Απρίλιο με τον Ισμέλ Χανίγια στην Κωνσταντινούπολη, δηλώνοντας πως η Τουρκία είναι στο πλευρό της Χαμάς, και θα βοηθήσει το παλαιστινιακό κράτος να ανεξαρτητοποιηθεί.

«Η ισχυρότερη στάση του μουσουλμανικού κόσμου και η συμμαχία της ανθρωπότητας θα τερματίσει την «τυραννία και τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα και την τρομοκρατία στην περιοχή μας.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να δοκιμάζει κάθε δρόμο, σπρώχνοντας κάθε πόρτα και στηρίζοντας τους Παλαιστίνιους με όλα μας τα μέσα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και επανέλαβε πως η Άγκυρα έχει δεσμευτεί για την ανεξαρτητοποίηση του παλαιστινιακού κράτους διατηρώντας τα σύνορα που είχε το 1967 και κάνοντας πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ανάρτηση του Ερντογάν

«Καταδικάζω έντονα την προδοτική δολοφονία του προέδρου του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Iσμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Αυτή η δολοφονία είναι μια απεχθής πράξη που στοχεύει στη διατάραξη της Παλαιστινιακής Υπόθεσης, της ένδοξης αντίστασης της Γάζας και του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων αδελφών μας και στην απογοήτευση και τον εκφοβισμό των Παλαιστινίων.

Ο σκοπός της δολοφονίας κατά του αδελφού μας Iσμαήλ Χανίγια είναι ο ίδιος με τον σκοπό των αποτρόπαιων επιθέσεων κατά του σεΐχη Aχμέντ Γιασίν, του Αμπντουλαζίζ αλ Ραντίσι και πολλών άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων της Γάζας. Ωστόσο, η σιωνιστική βαρβαρότητα δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της όπως έχει κάνει μέχρι τώρα. Ας ελπίσουμε ότι, με την ισχυρότερη στάση του ισλαμικού κόσμου και τη συμμαχία της ανθρωπότητας, ο τρόμος που ασκεί το Ισραήλ στην περιοχή μας, ειδικά η καταπίεση και η γενοκτονία στη Γάζα, θα τερματιστεί σίγουρα και η περιοχή μας και ο κόσμος μας θα βρουν ειρήνη.

Για το λόγο αυτό, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε όλα τα μέσα, να σπρώχνουμε όλες τις πόρτες και να υποστηρίζουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας με όλα τα μέσα και όλες μας τις δυνάμεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός ελεύθερου, κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης, με βάση τα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Είθε ο Θεός να ελεήσει τον αδελφό μας Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος μαρτύρησε ως αποτέλεσμα της αποτρόπαιας επίθεσης. Προσφέρω συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τους αδελφούς μας στη Γάζα και τους Παλαιστίνιους και ολόκληρο στον ισλαμικό κόσμο. Είθε ο Θεός να σε ευλογεί με τον παράδεισο και την ομορφιά του».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις