Τετάρτη, 31 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Με βαθιά θλίψη αποχαιρετώ τη Τζένη Μαστοράκη

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Με βαθιά θλίψη αποχαιρετώ τη Τζένη Μαστοράκη

Η είδηση πως έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ποιήτρια και μεταφράστρια Τζένη Μαστοράκη βύθισε στη θλίψη όσους την θαύμαζαν. Ανάμεσά τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Για όλους εμάς, που αγαπήσαμε την ποίησή της, η απώλειά της είναι οδυνηρή», αναφέρει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ανάρτησή της στο Facebook για το θάνατο της Τζένης Μαστοράκη.

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετώ τη Τζένη Μαστοράκη. Υπήρξε κορυφαία ποιήτρια της γενιάς της, σπουδαία μεταφράστρια, αφοσιωμένη εργάτρια της γλώσσας.

Μετέφρασε με μαεστρία σημαντικούς συγγραφείς, από τον Σάλιντζερ ως τον Κανέτι, και έγραψε μια ποίηση εξαιρετικού βάθους, μιλώντας μέσω συμβόλων και αλληγοριών για τη σχέση του ατόμου με την εξουσία και τη θέση του εαυτού μέσα στην Ιστορία.

Αρχίζοντας να γράφει μεσούσης της δικτατορίας, αξιοποίησε την εμπειρία της λογοκρισίας για να διαμορφώσει έναν πρωτοφανέρωτο μεταφεμινιστικό ποιητικό λόγο. Χωρίς να εγκαταλείπει το βιωματικό της υπόβαθρο κατάφερε να το συναρθρώσει με το υψηλό, να συγχωνεύσει το προσωπικό με το πολιτικό στοιχείο, να διατυπώσει ένα έμφυλο αίτημα ελευθερίας και αυτονομίας.

Χαμηλότονη, εσωστρεφής, διακριτική στη δημόσια παρουσία και δράση της, αποφεύγοντας “την πολλή συνάφεια του κόσμου” και τις “πολλές κινήσεις κι ομιλίες”, ταγμένη στο έργο της, η Τζένη Μαστοράκη είδε τα ποιήματά της να μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες, να γίνονται αντικείμενο διατριβών, να βραβεύονται κατ’ επανάληψη.

 

Για όλους εμάς, που αγαπήσαμε την ποίησή της, η απώλειά της είναι οδυνηρή. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της, και ιδίως στην κόρη της, την σκηνογράφο και ενδυματολόγο Μαγιού Τρικεριώτη», αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις