Πέμπτη, 1 Αυγ.
29oC Αθήνα

Αιγιαλοί και παραλίες: Έως την 1η Ιανουαρίου 2025 η προθεσμία αδειοδότησης παλαιών έργων από τους Δήμους

Αιγιαλοί και παραλίες: Έως την 1η Ιανουαρίου 2025 η προθεσμία αδειοδότησης παλαιών έργων από τους Δήμους

Στην πορεία τακτοποίησης παλαιών εκκρεμοτήτων σε παραλίες και αιγιαλούς για να μπει τάξη στο παραλιακό τοπίο συνεχίζει το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ).

Αυτή την φορά, μετά την πλήρη αλλαγή του πλαισίου που καθορίζει τις παραχωρήσεις αιγιαλών και παραλιών προς χρήση από επιχειρήσεις, στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ μπαίνουν παλαιότερα έργα των οποίων η έλλειψη αδειοδότησης έως σήμερα, μπλόκαρε κάθε οικονομική δραστηριότητα στο σημείο καθώς δεν μπορούσε να γίνει παραχώρηση χρήσης ούτε με το παλαιό, ούτε με το νέο πλαίσιο.

Η νέα ρύθμιση έρχεται με διάταξη σε τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο, και φιλοδοξεί να επιλύσει τέτοιου είδους εκκρεμότητες, και αφορούν σε έργα που είχαν στο παρελθόν κατασκευάσει οι δήμοι της χώρας, αλλά δεν είχαν φροντίσει να αδειοδοτήσουν εγκαίρως.

Έτσι, ως αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης των δήμων ήταν να μην είναι εφικτή οποιαδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα στα μέρη αυτά, καθώς και η πρόκληση σύγχυσης στις επιχειρήσεις ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. 

Επακόλουθο αυτού, είναι πως το ελληνικό Δημόσιο να στερείται έσοδα, αλλά και να δίνεται «άλλοθι» σε επιτήδειους επιχειρηματίες, εφόσον η παραλία παρέμενε ανεκμετάλλευτη με νόμιμο τρόπο, να στήσουν παράνομες κατασκευές «κάτω από την μύτη» των τοπικών αρχών.

Με τη ρύθμιση της τροπολογίας το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να διευθετηθούν τα ζητήματα αυτά, καθώς δίνεται μία ακόμη δυνατότητα στους δήμους να αδειοδοτήσουν αυτά τα έργα.

Σημειώνεται, πως η ρύθμιση αφορά σε έργα που είχαν κατασκευαστεί αποκλειστικά πριν από το 2011 ώστε, στη συνέχεια, να είναι νόμιμη η παραχώρηση προς τις επιχειρήσεις των αιγιαλών και παραλιών για απλή χρήση.

Διευκρινίζεται πως για την δυνατότητα αυτή ορίζεται ως προθεσμία η 1η Ιανουαρίου 2025, οπότε και πρέπει τουλάχιστον να έχει υποβληθεί από τους δήμους μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αδειοδότηση των κατασκευών στους αιγιαλούς και τις παραλίες.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα επιτρέπεται η παραχώρηση απλής χρήσης των αιγιαλών, υπό την προϋπόθεση ότι ο δήμος βεβαιώνει ότι οι σχετικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς για το κοινό και την επιχείρηση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις