Τετάρτη, 31 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ο Λευτέρης Πετρούνιας κυνηγάει το ιστορικό τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο στους κρίκους – Το προφίλ των μεγάλων αντιπάλων του

Ο Λευτέρης Πετρούνιας κυνηγάει το ιστορικό τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο στους κρίκους – Το προφίλ των μεγάλων αντιπάλων του

Το τρίτο του μετάλλιο στους κρίκους, ένα επίτευγμα χωρίς προηγούμενο σε ολόκληρη την Ολυμπιακή Ιστορία της ενόργανης γυμναστικής, θα επιχειρήσει να κάνει δικό του ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Παρίσι, στον τελικό της Κυριακής (04/08, 16:00 – 16:40 ώρα Ελλάδας, απευθείας μετάδοση ΕΡΤ2).

Έναν αιώνα μετά την οριστική ένταξή τους στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, στους προηγούμενους Αγώνες του Παρισιού το 1924, οι κρίκοι παραμένουν το μοναδικό από τα έξι όργανα της ενόργανης ανδρών στο οποίο δεν έχει υπάρξει ποτέ αθλητής με τρία Ολυμπιακά μετάλλια στην συλλογή του.

Αυτή την κορυφή θέλει να πατήσει στο «Μπερσί» ο 33χρονος «άρχοντας των κρίκων», ο οποίος έχει ήδη καταρρίψει ένα εθνικό ρεκόρ στη γαλλική πρωτεύουσα, αφού πλέον αποτελεί τον μοναδικό εκπρόσωπο της ελληνικής Γυμναστικής με τρεις προκρίσεις σε Ολυμπιακούς τελικούς.

Έπειτα από το πλασάρισμά του στην προνομιούχο οκτάδα με την 6η καλύτερη βαθμολογία (14,800 β.), σ’ έναν προκριματικό με απρόοπτα και λάθη, ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Ρίο και «χάλκινος» του Τόκιο μετρά τώρα αντίστροφα για να δώσει μία εντελώς διαφορετική «παράσταση», που θα ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Στον τελικό ο Έλληνας πρωταθλητής έχει κληρωθεί να αγωνιστεί 3ος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ, αντιμετωπίζοντας ισχυρότερο ανταγωνισμό από κάθε άλλη φορά: Οι Κινέζοι Τζινγκιουάν Ζόου και Γιανγκ Λιου, κορυφαίοι του προκριματικού με διαφορά, θα είναι οι δύο πρώτοι που θα μπουν στον αγώνα, ενώ στους κύριους διεκδικητές των μεταλλίων περιλαμβάνονται επίσης ο εκπρόσωπος της «οικοδέσποινας» Γαλλίας Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ και ο Τούρκος νικητής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 2022 και του Ευρωπαϊκού του 2023 Άντεμ Ασίλ.

Για τον Λευτέρη Πετρούνια, πάντως, ο πραγματικός αντίπαλος θα είναι όπως πάντοτε ο εαυτός του και ζητούμενο η αναζήτηση της τελειότητας. Μία άριστη εκτέλεση του προγράμματός του που έχει συντελεστή δυσκολίας 6,300, τόσο πάνω στους κρίκους όσο και στην έξοδο, είναι βέβαιο ότι θα τον φέρει πάρα πολύ ψηλά.

Οι οκτώ φιναλίστ των κρίκων, κατά σειρά εμφάνισης, και οι προηγούμενες διακρίσεις τους:

– Τζινγκιουάν Ζόου (Κίνα, 1ος στον προκριματικό με 15,300 β.): Κορυφαίος του πλανήτη στο δίζυγο, αγώνισμα στο οποίο είναι κάτοχος του Ολυμπιακού τίτλου, τρις παγκόσμιος πρωταθλητής και προκρίθηκε επίσης με την κορυφαία βαθμολογία στον τελικό στο Παρίσι. Στους κρίκους δεν έχει να επιδείξει ανάλογη διάρκεια, αλλά υπήρξε «ασημένιος» παγκόσμιος πρωταθλητής το 2022. Έκανε την καλύτερη εμφάνιση της ζωής του στον προκριματικό του περασμένου Σαββάτου, εκτελώντας ένα από τα προγράμματα με τον υψηλότερο δείκτη δυσκολίας (6,400 β.).

– Γιανγκ Λιου (Κίνα, 2ος στον προκριματικό με 15,233 β.): Ο κάτοχος του Ολυμπιακού και του παγκόσμιου τίτλου, που διανύει περίοδο φόρμας, παρουσίασε πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,400 στον προκριματικό. Στον τελικό του ομαδικού ανδρών της Δευτέρας (29/07) ξεχώρισε ξανά στους κρίκους (15,500 β.) με ένα ακόμα δυσκολότερο πρόγραμμα, αλλά η πίεση στους τελικούς οργάνων θα είναι διαφορετική.

– Λευτέρης Πετρούνιας (Ελλάδα, 6ος στον προκριματικό με 14,800 β.): Τρίτος συνεχόμενος Ολυμπιακός τελικός για τον ρέκορντμαν των επτά ευρωπαϊκών τίτλων και κάτοχο τριών παγκόσμιων τίτλων, ο οποίος έχει συμπληρώσει μία δεκαετία στο κορυφαίο επίπεδο. Το πρόγραμμά του έχει συντελεστή δυσκολίας 6,300 β., λίγο χαμηλότερο από εκείνα των δύο Κινέζων και του Τούρκου Ασίλ, αλλά είναι το ίδιο πρόγραμμα που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ρίμινι με 15,000 β. και το ασημένιο στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αμβέρσας με 15,066 β.. Κανείς άλλος δεν έχει τη δική του εμπειρία και ικανότητα σε καταστάσεις υψηλών απαιτήσεων.

– Γκλεν Κόιλε (Βέλγιο, 4ος στον προκριματικό με 14,900 β.): Ο 22χρονος έκανε την έκπληξη στους προκριματικούς και θα δηλώσει για πρώτη φορά παρών σ’ έναν τελικό κορυφαίας διοργάνωσης. Έχει πρόγραμμα που ξεκινά από 6,300 β.. Στον αγώνα για την επιλογή της Ολυμπιακής ομάδας του Βελγίου, στον οποίο είχε βρεθεί και ο Πετρούνιας ως προσκεκλημένος πριν από έναν μήνα στη Γάνδη, ο Έλληνας πρωταθλητής τον είχε κερδίσει καθαρά (15,133 έναντι 14,833 β.).

– Άντεμ Ασίλ (Τουρκία, 5ος στον προκριματικό με 14,866 β.): Ο αιγυπτιακής καταγωγής αθλητής, που έχει πολιτογραφηθεί Τούρκος, ήταν 4ος στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 2022 και επιπλέον έχει κερδίσει τρία μετάλλια στα ισάριθμα τελευταία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, δίνοντας κάθε φορά μάχη με τον Πετρούνια. Είχε, μαζί με τους δύο Κινέζους, ένα από τα δυσκολότερα προγράμματα του προκριματικού στο Παρίσι (6,400 β.).

– Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία, 3ος στον προκριματικό με 14,966 β.): Ο μοναδικός εκπρόσωπος των διοργανωτών στην ενόργανη ανδρών. Έχει το πλεονέκτημα να αγωνίζεται εντός έδρας, στην τελευταία μεγάλη ευκαιρία του για ένα Ολυμπιακό μετάλλιο έπειτα από τις άσχημες εμπειρίες του Ρίο (υπέστη ανοιχτό κάταγμα κνήμης στο άλμα) και του Τόκιο (4ος στους κρίκους). Στον προκριματικό εκτέλεσε πρόγραμμα από 6,100 β., αλλά μπορεί στον τελικό να ρισκάρει με κάτι δυσκολότερο.

Χάρι Χέπγουερθ (Βρετανία, 8ος στον προκριματικό με 14,700 β.): Δεύτερο πλασάρισμα στην προνομιούχο οκτάδα μεγάλης διοργάνωσης για τον 20χρονο, τον νεότερο από τους οκτώ του τελικού, ο οποίος ήταν φιναλίστ και στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (8ος). Μια ώρα μετά τους κρίκους θα αγωνιστεί και στον αντίστοιχο τελικό του άλματος, όπου προκρίθηκε ως 2ος και έχει μεγαλύτερες πιθανότητες διάκρισης.

– Βαχάγκν Νταβτιάν (Αρμενία, 7ος στον προκριματικό με 14,733 β.): Ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους 96 αθλητές της ενόργανης στο Παρίσι, έκανε ντεμπούτο στον θεσμό λίγο πριν κλείσει τα 36. Σπεσιαλίστας των κρίκων με τρία μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και συχνή παρουσία σε τελικούς Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων. Στον προκριματικό είχε το πρόγραμμα με τον χαμηλότερο συντελεστή δυσκολίας (6,000 β.) από όσους μπήκαν στην οκτάδα.

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις