Τετάρτη, 31 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Χ. Μεγάλου: Σε έτος – ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς εξελίσσεται το 2024 – Πολύ ισχυρές επιδόσεις

Χ. Μεγάλου: Σε έτος – ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς εξελίσσεται το 2024 – Πολύ ισχυρές επιδόσεις

Σε έτος – ορόσημο εξελίσσεται το 2024 για την Τράπεζα Πειραιώς, όπως είπε στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου. Όπως δήλωσε, πολλοί από τους στόχους για το έτος που είχε θέσει η Τράπεζα έχουν ήδη ξεπεραστεί και θα αναθεωρηθούν ανοδικά, ενώ η Τράπεζα παρουσιάζει δείκτες εφάμιλλους και στις περισσότερες περιπτώσεις καλύτερους από αυτούς των άλλων ελληνικών και των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο κ. Μεγάλου ανέφερε ως σημαντικό βήμα προόδου που σηματοδοτεί τον ρόλο που επιδιώκει η Τράπεζα Πειραιώς στο νέο ευρωπαϊκό τραπεζικό σκηνικό, την πανευρωπαϊκή άδεια λειτουργίας που έλαβε τον Ιούνιο η θυγατρική ψηφιακή τράπεζα snappi.

Η neobank θα λανσάρει τα πρώτα εμπορικά της προϊόντα το α΄ τρίμηνο του 2025, στοχεύοντας σε περίπου 2,5 εκατ. πελάτες και σε έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα 4 – 5 χρόνια.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Μεγάλου τόνισε το ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας β΄ τριμήνου, στα 333 εκατ. ευρώ, με 0,26 ευρώ κέρδη ανά μετοχή, αυξημένα 42% ετησίως, που διαμορφώνουν τα εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή α΄ εξαμήνου στα 0,47 ευρώ/μετοχή, έναντι στόχου για περίπου 0,85 ευρώ το 2024. 

Επισήμανε, επίσης, την αύξηση της απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 18% στο εξάμηνο, έναντι στόχου για περίπου 15% το 2024.

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και από προμήθειες, προβλέποντας ότι θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα καθ΄ όλο το έτος. 

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 528 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, +2% σε τριμηνιαία και +8% σε ετήσια βάση, υποστηριζόμενα από την πιστωτική επέκταση, την αύξηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων και το σταθερό μείγμα καταθέσεων.

Τα καθαρά έσοδα προμηθειών παρουσίασαν δυναμική επίδοση, καθώς διαμορφώθηκαν στα 179 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2024, αυξημένα κατά 32% σε ετήσια βάση.

Έμφαση έδωσε στην πιστωτική επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς, με αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,2 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, έναντι στόχου +1,6 δισ. ευρώ για το 2024.

Από τα 3,2 δισ. ευρώ εκταμιεύσεων στο β΄ τρίμηνο, περίπου 1,5 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες, και περίπου 1,7 δισ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις και ναυτιλία.

Η περίμετρος των δανείων Πειραιώς συνδεδεμένων με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μεγάλου είπε, επίσης, ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακόψει και την καθοδική τάση στα στεγαστικά δάνεια, οι νέες εκταμιεύσεις είναι υψηλότερες των αποπληρωμών, ενώ η Τράπεζα θα ωφεληθεί τα μέγιστα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» (ισχύον και νέο που αναμένεται από την κυβέρνηση).

Τέλος, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς λειτουργεί με τον χαμηλότερο δείκτη αποτελεσματικότητας κόστους του κλάδου, στο 28% το β΄ τρίμηνο, έχει αυξήσει τον δείκτη κεφαλαίων CET1 στο 14,2%, ενώ είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που πέτυχε, ενάμιση χρόνο πριν το τελικό χρονοδιάγραμμα στο τέλος του 2025, τον στόχο για τον δείκτη κεφαλαίων MREL (28,3% τον Ιούνιο 2024). Και οι δύο δείκτες συμπεριλαμβάνουν πρόβλεψη για 30% διανομή στους μετόχους.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις