Πέμπτη, 1 Αυγ.
28oC Αθήνα

Καραβίας: Τα επόμενα βήματα της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα και οι συνέργειες

Καραβίας: Τα επόμενα βήματα της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα και οι συνέργειες

Σε αναβάθμιση των στόχων που είχε θέσει για το 2024, προχώρησε η Eurobank μετά τις ισχυρές επιδόσεις του α΄ εξαμήνου.

Η αναβάθμιση των στόχων, μάλιστα, δεν συνυπολογίζει τη συμβολή της Ελληνικής Τράπεζας στην οποία η Eurobank κατέχει πλέον ποσοστό 56% (χθες έληξε η δημόσια πρόταση προς τους λοιπούς μετόχους).

Σύμφωνα με τους νέους στόχους που ανακοίνωσε στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο πήχης για τα καθαρά λειτουργικά κέρδη τίθεται πλέον άνω των 1,6 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. προηγουμένως, η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 16,5% από 15% και τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή σε 2,35 ευρώ από 2,30 προηγουμένως, ο δείκτης κεφαλαίων CET1 άνω του 17% και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε περίπου 3% από 3,5% προηγουμένως.

Αναφερόμενος στην Ελληνική Τράπεζα, ο κ. Καραβίας είπε ότι επόμενο βήμα θα είναι η ανάδειξη νέου μάνατζμεντ από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής. Το νέο μάνατζμεντ θα καθορίσει το business plan της Τράπεζας, το οποίο η Eurobank θα ανακοινώσει μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα της χρήσης 2024, δίνοντας επίσης και τους στόχους για την τριετία 2025 – 2027. Όπως είπε ο κ. Καραβίας, αρχικά οι δύο τράπεζες θα λειτουργήσουν ως ξεχωριστές οντότητες, ενώ απώτερος στόχος παραμένει η συγχώνευση των δύο τραπεζών στην Κύπρο, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί και από τους μετόχους της μειοψηφίας.

Σημειώνεται ότι τα μεγέθη της Ελληνικής θα αρχίσουν να συνυπολογίζονται στον ισολογισμό της Eurobank από το γ΄ τρίμηνο 2024. Οι συνέργειες που θα αναπτύξουν οι δύο τράπεζες, όπως είπε ο κ. Καραβίας, περιλαμβάνουν αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων λόγω υψηλότερου ισολογισμού, αύξηση αμοιβών και προμηθειών (αναφέρθηκε ότι τα νούμερα της Ελληνικής σε αυτόν τον τομέα είναι χαμηλότερα της Eurobank, αλλά και των υπολοίπων κυπριακών τραπεζών αι υπάρχουν ευκαιρίες αύξησης από την ενσωμάτωση της ασφαλιστικής CPI και την ενίσχυση των εργασιών bancassurance), εξορθολογισμό του κόστους και ευκαιρία για χαμηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίων MREL.

Πάντως, ο SRB, όπως αναφέρθηκε, πρόκειται να αποφασίσει για τις εκδόσεις ομολόγων MREL της Ελληνικής Τράπεζας το α΄ εξάμηνο του 2025.

Ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι η Eurobank είχε μικρή αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων το α΄ εξάμηνο (125 εκατ. ευρώ), όμως ο στόχος για δέικτη ΝΡΕ στο 3% θα επιτευχθεί με χρήση του εργαλείου των διαγραφών. Η Eurobank είχε, από την άλλη πλευρά, αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,2 δισ. ευρώ και βλέπει πλέον ισχυρότερη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, ενώ ο στόχος για την καθαρή πιστωτική επέκταση φέτος διαμορφώνεται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις