Πέμπτη, 1 Αυγ.
31oC Αθήνα

Πετρέλαιο: «Έκρηξη» τιμών με φόντο την κρίση στη Μέση Ανατολή

Πετρέλαιο: «Έκρηξη» τιμών με φόντο την κρίση στη Μέση Ανατολή

Ένα νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου πυροδότησε η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στη Τεχεράνη, και οι φόβοι εξάπλωσης της σύγκρουσης σε όλη την Μέση Ανατολή.

Οι φόβοι των επενδυτών αφορούν στο ενδεχόμενο γενικής ανάφλεξης μεταξύ του Ισραήλ, το οποίο καταγγέλλεται ως υπεύθυνο για την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, και των αντιπάλων του, που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω κρίση στην προσφορά του πετρελαίου από την περιοχή, και νέο ράλι στις τιμές του.

Στις συναλλαγές χθες (31.7.2024) -της πρώτης ημέρας της δολοφονίας του Χανίγια- οι συνεδριάσεις έκλεισαν με άνοδο σχεδόν 3%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent παράδοσης Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν με άνοδο 2,09 δολάρια ή 2,66% στα 80,72 δολάρια το βαρέλι. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Οκτωβρίου κέρδισε 2,77 δολάρια στα 80,84 δολάρια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI) αυξήθηκαν κατά 3,18 δολάρια ή 4,26%, για να διαμορφωθούν στα 77,91 δολάρια το βαρέλι, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό τους από τον Οκτώβριο του 2023.

Παρόλα αυτά, το brent ολοκλήρωσε τον Ιούλιο με σχεδόν 7% μηνιαία πτώση, με το WTI να υποχωρεί σχεδόν 4% για το μήνα.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,4 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, υπερτριπλάσια της μείωσης κατά 1,1 εκατ. βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Τα αποθέματα μειώθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί μειώσεων από τον Ιανουάριο του 2021.

«Οι ισχυρές εξαγωγές βοήθησαν να αντισταθμιστεί η χαμηλότερη δραστηριότητα διύλισης και οι ισχυρές εισαγωγές για να ενθαρρύνουν την πέμπτη συνεχόμενη μείωση των αποθεμάτων αργού», δήλωσε ο Ματ Σμιθ, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler, χαρακτηρίζοντας την έκθεση «μετρίως υποστηρικτική» για τις τιμές του πετρελαίου.

«Ο γεωπολιτικός κίνδυνος παραμένει ο βασικός οδηγός του σημερινού ράλι», δήλωσε ο Smith.

Μία ημέρα νωρίτερα, το brent και το WTI έχασαν και τα δύο περίπου 1,4%, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων, αφού υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα λόγω των ελπίδων για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα μπορούσε να μειώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τις συνοδευτικές ανησυχίες για την προσφορά.

Οι εντάσεις στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή αναθερμάνθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά την είδηση ότι ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στο Ιράν.

Αυτό συνέβη μία ημέρα αφότου η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον πιο υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό σε αντίποινα για την επίθεση με ρουκέτες κατά του Ισραήλ το Σάββατο.

Ανεξάρτητα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επίσης πλήγμα στο Ιράκ, στην τελευταία σύγκρουση στην περιοχή.

«Οι ολονύκτιες εξελίξεις και ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος παρέχουν απλώς προσωρινή ανακούφιση για τους δείκτες αναφοράς του πετρελαίου. Αν δεν πληγούν οι υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου, η τελευταία αιχμή είναι απίθανο να διαρκέσει», δήλωσε ο Γκαουράβ Σάρμα, ανεξάρτητος αναλυτής πετρελαίου στο Λονδίνο.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις