Πέμπτη, 1 Αυγ.
34oC Αθήνα

Τράπεζα της Αγγλίας: Πρώτη μείωση επιτοκίων μετά από 4 χρόνια – Κανένα «σινιάλο» για επόμενη κίνηση

Τράπεζα της Αγγλίας: Πρώτη μείωση επιτοκίων μετά από 4 χρόνια – Κανένα «σινιάλο» για επόμενη κίνηση

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά από τις αρχές του 2020 προσφέροντας κάποια ανακούφιση στα νοικοκυριά μετά από ένα έτος με το υψηλότερο κόστος δανεισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και μια γενιά.

Η νικητήρια ψήφος του διοικητή της BoE, Άντριου Μπέιλι κατέβασε το επιτόκιο αναφοράς κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 5%. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, η απόφαση ήταν οριακή με ψήφους 5 υπέρ έναντι 4 κατά.

Δεν υπήρξε συγκεκριμένο guidance καθοδήγηση σχετικά με το πού μπορεί να σταθεροποιηθούν τα επιτόκια, ούτε για την ταχύτητα των μειώσεων που απαιτούνται για να φτάσουμε εκεί. Τα πρακτικά ανέφεραν ότι η BoE μπορεί να μειώσει το κόστος δανεισμού μόνο αργά και τα στοιχήματα της χρηματοπιστωτικής αγοράς πριν από την ανακοίνωση έδειχναν ότι θα υπάρξει μόνο μία περαιτέρω μείωση φέτος.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει αρκετά ώστε να είμαστε σε θέση να μειώσουμε τα επιτόκια σήμερα», ανέφερε ο Μπέιλι σε ανακοίνωσή του. «Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην μειώσουμε τα επιτόκια πολύ γρήγορα ή πολύ».

Σε αυτή τη στροφή θα προστεθεί ενδεχομένως σύντομα και η Fed, η οποία αν και διατήρησε αμετάβλητα τα δικά της επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου χθες (31.7.2024), ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι βρίσκονται σε πορεία μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, εκτός εάν η πρόοδος του πληθωρισμού σταματήσει.

Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου επέδειξε μια προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά τις μελλοντικές αλλαγές στο κόστος δανεισμού, με τα πρακτικά να προσθέτουν ότι οι αξιωματούχοι «θα αποφασίζουν τον κατάλληλο βαθμό περιοριστικότητας της νομισματικής πολιτικής σε κάθε συνεδρίαση».

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις