Δευτέρα, 5 Αυγ.
35oC Αθήνα

Η ιστορία του συνταξιούχου λογιστή που πίνει 2.000 μπύρες τον χρόνο κι έχει φτάσει τις 50.000

Η ιστορία του συνταξιούχου λογιστή που πίνει 2.000 μπύρες τον χρόνο κι έχει φτάσει τις 50.000
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ο Andy Morton από το Σέφιλντ στην Αγγλία έχει καταφέρει ένα ασύλληπτο ρεκόρ. Έχει δοκιμάσει 50.000 διαφορετικές μπύρες μέχρι σήμερα. Αναμφισβήτητα θα έλεγε κανείς ότι είναι το «ποτό» του.

Συνεχώς με ένα ποτήρι μπύρα στο χέρι του, ο Andy Morton από την Αγγλία είναι κάτι περισσότερο από λάτρης του δροσερού και άκρως αγαπημένου ποτού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφού έχει καταφέρει να δοκιμάσει στη ζωή του όχι μία και δύο, αλλά 50.000 διαφορετικές μπύρες, μέσα σε σχεδόν 25 χρόνια.

Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη στον Guardian δοκιμάζει κατά μέσο όρο περίπου 2.000 μπύρες τον χρόνο, και στη συνέχεια το σημειώνει με ένα «τικ» λίστα που κρατάει.

«Σημειώνω επίσης κάθε βαρελίσια μπύρα που πίνω όταν πηγαίνω στην παμπ. Δεν βαθμολογώ τις μπύρες – σημειώνω απλώς το όνομα, την ημερομηνία, τον τόπο, την τιμή, τη ζυθοποιία και το ποσοστό αλκοόλ».

Κι αν φαντάζεται κανείς ότι κυκλοφορεί συνεχώς μεθυσμένος… κάνει λάθος αφού όπως εξηγεί ο ίδιος το νόημα δεν είναι να μεθύσεις αλλά να γευτείς την μπύρα.

Πώς ξεκίνησε όμως αυτή η σχέση «πάθους» με την μπύρα;

Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Η ιστορία αγάπης του για τη μπύρα ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στους διαδρόμους του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

Εκείνη την εποχή ο Morton έπινε μία σχετικά άγευστη μπύρα που σέρβιρε η φοιτητική λέσχη της σχολής, ωστόσο εκείνος έκανε περνούσε από τις παμπ της περιοχής αναζητώντας όλο και καλύτερες γεύσεις.

Επιστρέφοντας στη γενέτειρά του, το Σέφιλντ, μετά το πανεπιστήμιο, άρχισε να πηγαίνει σε φεστιβάλ μπύρας και το 1985 ξεκίνησε να κρατάει λίστα με όλες τις μπύρες που δοκίμαζε.

Πήγαινε σε τρία ή τέσσερα φεστιβάλ το χρόνο κι έτσι γεννήθηκε το χόμπι του, το «beer ticking», που δεν είναι τίποτα άλλο από το να σημειώνει τις μπύρες που πίνει.

Μάλιστα, το 2004 πήγε σε 109 φεστιβάλ μπύρας, τα περισσότερα που έχει καταφέρει να πάει ποτέ σε ένα χρόνο. Τα φεστιβάλ διαρκούν συνήθως δύο ή τρεις ημέρες, και μπορεί να δοκιμάσει μέχρι 16 ή 17 μπύρες.

Όπως είπε στον Guardian «πρέπει να προσέχεις να μην πίνεις πολύ. Δεν πας για να μεθύσεις, αλλά για να δοκιμάσεις την μπύρα». Μέχρι σήμερα, έχει γεμίσει περίπου 250 σημειωματάρια με τις μπύρες που έχει δοκιμάσει, ενώ όπως αποκάλυψε μεταξύ των αγαπημένων του είναι η Brains Dark και η Wadworth 6x.

Πρόσφατα, ο Άγγλος έφτασε σε ένα μνημειώδες ορόσημο: Έφτασε να πιει την 50.000ή μπύρα του σε μια μικρή παμπ του Σέφιλντ.

Αυτό το επίτευγμα δεν το γιόρτασε μόνος του αλλά το γιόρτασαν μαζί του και τα τοπικά μπαρ, δημιουργώντας μια ξεχωριστή μπύρα για την περίσταση.

Αυτό το ρεκόρ αντανακλά όχι μόνο το πάθος του για την μπύρα, αλλά και την αγάπη του για τους αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία. Άλλωστε πριν συνταξιοδοτηθεί εργαζόταν ως λογιστής. 

«Για μένα, το χόμπι μου έχει να κάνει εν μέρει με τους αριθμούς. Μου αρέσουν τα λογιστικά φύλλα και άλλα τέτοια πράγματα – ήμουν λογιστής πριν συνταξιοδοτηθώ. Βγαίνω για “τσεκάρισμα” τρεις, ενδεχομένως και τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Κρατάω ένα σύνολο από πόσες μπύρες τσεκάρω κάθε χρόνο, και ο μέσος όρος είναι περίπου 2.000. Φέτος πέτυχα το τεράστιο ορόσημο των 50.000. Ήταν ωραίο που το κατάφερα.

Η 50.000ή μπύρα μου ήταν σε μια μικροπαντοπωλείο του Σέφιλντ. Οι τοπικές ζυθοποιίες έφτιαξαν μια εορταστική μπύρα για μένα όταν έφτασα αυτόν τον αριθμό» είπε. 

Ούτε η γυναίκα του, ούτε τα παιδιά του πίνουν μπύρα

Ο Andy Morton γνώρισε τη σύζυγό του σε ένα φεστιβάλ μπύρας, οπότε ήταν εξοικειωμένη με το ιδιαίτερι χόμπι του. Παρόλο που η ίδια δεν πίνει, της αρέσει να συμμετέχει και είναι εθελόντρια στο φεστιβάλ μπύρας του Σέφιλντ.

Τα βήματά του δεν ακολούθησαν τα δύο θετά του παιδιά που αν και γνώρισαν από μικρά τις παμπ και τα φεστιβάλ μπύρας, το ένα δεν πίνει σχεδόν καθόλου και το άλλο πίνει περιστασιακά μηλίτη ή Γκίνες.

Ο ίδιος πάντα δεν σκέφτεται να σταματήσει το χόμπι του. 

«Όσο εξακολουθώ να απολαμβάνω το χόμπι και είμαι σε θέση να πιω άλλη μια διαφορετική μπύρα, θα συνεχίσω» δηλώνει.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις