Πέμπτη, 1 Αυγ.
30oC Αθήνα

Δίκη για το Μάτι: Σπαρακτικές καταθέσεις γονιών που έχασαν τα παιδιά τους – «Είδα τον γιο μου να χάνεται μπροστά μου»

Δίκη για το Μάτι: Σπαρακτικές καταθέσεις γονιών που έχασαν τα παιδιά τους – «Είδα τον γιο μου να χάνεται μπροστά μου»
Eurokinissi φωτογραφία αρχείου

Με τις καταθέσεις γονιών που έχασαν τα παιδιά τους στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018, συνεχίστηκε η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.

Η Αθήνα Μουτάφη έχασε τον γιο της, Βίκτωρα στην πυρκαγιά στο Μάτι, ενώ ο Ιωάννης Φιλιππόπουλος τις δίδυμες κόρες του και τους γονείς του.

Η κυρία Μουτάφη περιέγραψε στην κατάθεση της τον αγώνα που έδωσε εκείνη την ημέρα προκειμένου να σώσει τη ζωή της και τη ζωή των παιδιών της. Δυστυχώς ο γιος της δεν τα κατάφερε.

Η μάρτυρας εξιστόρησε πως είδε μπροστά στα μάτια της να χάνεται μέσα στην θάλασσα ο γιος της. Εκείνη και η κόρης της διασώθηκαν από ένα καΐκι. «Μόλις την έβαλα στο καϊκι δεν ήθελα να σωθώ, δεν είχα χαρά που σώθηκα» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

Τα όσα περιέγραψε αδιανόητα για την απουσία του κρατικού μηχανισμού και κάθε βοήθειας προς τους ανθρώπους που προσπαθούσαν εκείνες τις στιγμές να σώσουν τη ζωή τους.

Με τον πόνο να διαγράφεται ακόμα και σήμερα στη φωνή της, η μάρτυρας είπε στην κατάθεση της στο δικαστήριο πως βρέθηκαν μέσα στη θάλασσα με τα κύματα να είναι τεράστια.

«Είδα το παιδί μου να χάνεται μπροστά μου βασανιστικά»

«Μας κουκούλωναν. Το μέλημα μου ήταν να μην χαθούμε με τα παιδιά και να είμαστε κοντά .Μετά από δύο τρία κύματα έβλεπα τη Βάσια αλλά όχι τον Βίκτωρα. Μετά τον είδα μπρούμυτα. Είχε φύγει το παιδί. Η Βάσια ήθελε να τον πάρουμε μαζί. Ο χειρότερος εφιάλτης για κάθε γονέα. Εγώ τον ζούσα μπροστά μου. Αναγκάστηκα να αφήσω το παιδί μου. Είδα το παιδί μου να χάνεται μπροστά μου βασανιστικά και να πρέπει να το αφήσω μέσα στη θάλασσα για να σώσω το άλλο μου παιδί. Είχαμε κουραστεί πολύ. Καποια στιγμή έβγαλα το στηθόδεσμο μου και έδεσα το χέρι μου με το χέρι του παιδιού μου για να μη χαθούμε. Είμαστε στον ωκεανό μόνες μας. Μετά συναντηθήκαμε και κάποιους άλλους και ενωθήκαμε. Έρχονταν  και άλλα  επιπλέοντα πτώματα. Αυτά που βλέπετε εσείς στις ταινίες εμείς τα ζήσαμε στην πραγματικότητα» περιέγραψε η μάρτυρας. Όπως εξήγησε ο γιος της εντοπίστηκε μετά από οκτώ ημέρες.

«Ο κρατικός μηχανισμός δεν έκανε τίποτα»

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της μάλιστα προκλήθηκε ένταση όταν κατηγορούμενος ζήτησε τον λόγο επιχειρώντας να εξηγήσει πως υπήρχε πρόβλημα με την ορατότητα από τους καπνούς και για αυτό δεν πέταξε ελικόπτερο ενόσω δεκάδες άνθρωποι βρίσκονταν στην θάλασσα.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την την έκρηξη της κόρης της μάρτυρα η οποία δεν έχει καταφέρει να συνέλθει από την απώλεια του αδελφού της.

«Το μόνο πράγμα που έκανε ο κρατικός μηχανισμός ήταν ότι δεν έκανε τίποτα…» είπε η μάρτυρας, εξηγώντας : «Δεν είμαι υπερβολική επειδή έχασα το παιδί μου. Έτσι είναι! Αν τα είχαν κάνει όλα καλά ούτε θα εκβίαζαν τον πραγματογνώμονα ούτε θα γινόταν παραποίηση στοιχείων», επισήμανε.

Η κυρία Μουτάφη φορτισμένη συναισθηματικά ζήτησε από το δικαστήριο να αποδώσει δικαιοσύνη και να τους λυτρώσει από τον πόνο, επισημαίνοντας «μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε αυτό».

«Τα όσα έζησε η οικογένειά μου δεν τα χωρά ανθρώπινος νους»

Στο δικαστήριο κατέθεσε, νωρίτερα, και ο Ιωάννης Φιλιππόπουλος, ο οποίος περιέγραψε πως τα δίδυμα κοριτσάκια του έφυγαν από την ζωή στην αγκαλιά των παππούδων τους στο οικόπεδο Φράγκου.

«Βρέθηκαν και οι τέσσερις αγκαλιασμένοι. Η μητέρα μου από κάτω τα κορίτσια ανάμεσα και ο πατέρας μου από πάνω είπε ο μάρτυρας ο οποίος εξήγησε πως οι δικοί του δεν είχαν καμία σχέση με το Μάτι αλλά βρέθηκαν εκεί καθώς στο δρόμο της επιστροφής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο μάρτυρας εξήγησε πως οι γονείς και τα κοριτσάκια του θα ζούσαν «αν δεν τους είχαν στείλει και αυτούς στην παγίδα θανάτου μέσα το Μάτι…».

Τα όσα έζησε η οικογένεια του δε τα χωρά ανθρώπινος νους καθώς όπως είπε αναγκάστηκαν να κάνουν «δεύτερη κηδεία γιατί βρέθηκαν τα πόδια της μητέρας μου πιο μακριά σε διαφορετική μέρα. Μου έδωσαν τους γονείς μου για ταφή ,αλλά δεν μου έδιναν τα παιδιά γιατί δεν μπόρεσαν να τα ξεχωρίσουν και το κάναμε με βάση τα εκμαγεία από τα μασελάκια που είχε κρατήσει η γυναίκα μου.»

Ο μάρτυρας, καταθέτοντας μέσα σε μία απόλυτη σιωπή, εξήγησε πως τα 9χρονια κοριτσάκια του «πέθαναν νωρίτερα γιατί είχαν πιο μικρά πνευμόνια. Και οι γονείς μου πέθαναν μετά. Αγκαλιάστηκαν όλοι μαζί. Τους κύκλωσε η φωτιά και αυτό ήταν. Και εγώ πρέπει όλο αυτό να το ανεχτώ! Να ζήσω με αυτό, που δεν ζεις! Όταν όλος ο κόσμος φεύγει για διακοπές εγώ πάω στο νεκροταφείο. Μου στέρησαν τις αγκαλιές των παιδιών μου. Ζήτησα να σφραγίσουν τα φέρετρα τους και δεν άφησα κανέναν.. τα κατέβασα εγώ στον τάφο τα φέρετρα των παιδιών μου».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 26 Αυγούστου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις