Παρασκευή, 2 Αυγ.
35oC Αθήνα

Τσιάρας – Αγρότες: Στα 152 εκατ. ευρώ αυξάνεται το πρόγραμμα απονιτροποίησης για τα θύματα των θεομηνιών

Τσιάρας – Αγρότες: Στα 152 εκατ. ευρώ αυξάνεται το πρόγραμμα απονιτροποίησης για τα θύματα των θεομηνιών

Υπερδέσμευση επί πλέον πόρων 52,5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα απονιτροποίησης το οποίο πλέον ανέρχεται στα 152.552.968 ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Τσιάρας, με γνώμονα την προστασία των υδάτινων πόρων και την στήριξη των αγροτών.

‘Έτσι μέσα από την υπερδέσμευση επιπλέον 52 εκατ. ευρώ, την οποία ανακοίνωσε ο κ. Τσιάρας, το υπουργείο θα μπορέσει να εντάξει όλους τους επιλέξιμους δικαιούχους αγρότες στην 6η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος διετούς περιόδου δεσμεύσεων 2024-2025 για τη Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του ΠΑΑ 2014-2022, γνωστή ως «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΝΙΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ».

Η ανάγκη υπερδέσμευσης πόρων προέκυψε λόγω της μεγάλης ζήτησης από πλευράς αγροτών για τη συγκεκριμένη δράση, ξεπερνώντας πάνω από το 50% του αρχικού προϋπολογισμού.

Η Πρόσκληση είχε μεγάλη απήχηση στους γεωργούς καθώς υποβλήθηκαν 11.905 οριστικές αιτήσεις για 127.134 εκτάρια με αιτούμενο συνολικό προϋπολογισμό 152.552.968 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός της Πρόσκλησης ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Δράσης που είναι γνωστή ως «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΝΙΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ», είναι η μείωση της ρύπανσης από νιτρικά ιόντα όσο και άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα) ενώ η 6η Πρόσκληση αφορά τους παραγωγούς των ευπρόσβλητων στη νιτρορύπανση ζωνών της Δυτικής – Ανατολικής Θεσσαλίας (συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του Δομοκού της Φθιώτιδας), του Αλμυρού Μαγνησίας, του Νότιου τμήματος του ποταμού Έβρου, του Βόρειου τμήματος του ποταμού Έβρου και των περιοχών ανατολικά και δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας που είχαν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές των Daniel και Elias.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι παραμένει κοντά στους αγρότες της χώρας και είναι συνεπής με την περιβαλλοντική ευαισθησία που τη διακρίνει, διαθέτοντας σημαντικούς πόρους 152,5 εκατομμυρίων Ευρώ για δύο χρόνια σε ένα μέτρο που ενισχύει τους γεωργούς για να μειώσουν την κατανάλωση χημικών εισροών, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των επιφανειακών και υπογείων υδάτων στην ύπαιθρο.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις