Σάββατο, 3 Αυγ.
34oC Αθήνα

MyData – Έλεγχοι: Σε πλήρη εξέλιξη το καλοκαιρινό «σαφάρι» για φορολογικές παραβάσεις

MyData – Έλεγχοι: Σε πλήρη εξέλιξη το καλοκαιρινό «σαφάρι» για φορολογικές παραβάσεις

Με την καλοκαιρινή σεζόν να κορυφώνεται, εντείνονται και οι έλεγχοι του φοροελεγκτικού μηχανισμού σε εποχικές επιχειρήσεις με «όπλο» τα δεδομένα που τους παρέχει και το MyData.

Οι «ράμπο» των ελέγχων, οι οποίοι ξεχύνονται στα καταστήματα, είναι εφοδιασμένοι με tablets και φορητά σκάνερ, διενεργώντας «διπλούς» επιτόπιους ελέγχους. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεγκτές έχουν πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και διασταυρώνουν τα στοιχεία που αναφέρονται στη φορολογική δήλωσή τους με τα πραγματικά δεδομένα που προκύπτουν από τη λειτουργία της επιχείρησης.

Για πρώτη φορά φέτος, ο ενδιάμεσος φόρος αποτελεί ένα προληπτικό μέτρο που προβλέπεται από τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και επιβάλλεται σε περιπτώσεις που υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από την ΑΑΔΕ σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς διαρθρώνονται σε δύο επίπεδα. Σε πρώτη φάση, γίνεται ένας πρώτος έλεγχος από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί μια δεύτερη κρούση από ελεγκτές που υπάγονται σε διαφορετική περιοχή.

Τέλος, η Υπηρεσία Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων αναλαμβάνει τον έλεγχο με βάση όλες τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από τις προηγούμενες επισκέψεις, ενισχύοντας τους ελέγχους με στοχευμένη προσέγγιση.

Ο ρόλος του myData

Σημαντικό ρόλο για τους ελέγχους παίζει και το σύστημα myData το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σύγκρισης της φετινής με την περσινή συναλλακτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, επιτρέποντας τη διαβίβαση δεδομένων στις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω ανάλυση και ελέγχους.

Επιπλέον, οι αλγόριθμοι αναζητούν πληροφορίες σχετικά με την περιουσία των ελεγχόμενων, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων και ακινήτων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της φορολογικής τους κατάστασης.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις