Σάββατο, 3 Αυγ.
36oC Αθήνα

Ο χάρτης της πτώσης των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών

Ο χάρτης της πτώσης των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών

Τα αδύναμα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ οδήγησαν σε πωλήσεις πανικού στη Wall Street την Παρασκευή (2.8.2024), σύμφωνα με δημοσίευση του Handelsblatt

Αναφορικά με την χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, ο δείκτης αναφοράς Dow Jones έχασε 1,5% και έκλεισε στις 39.737 μονάδες, ο ευρείας βάσης δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση 1,8% στις 5.347 μονάδες και ο τεχνολογικής σημασίας Nasdaq σημείωσε πτώση 2,4% στις 16.776 μονάδες. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για τον S&P 500.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δημιούργησε λιγότερες νέες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3%, το υψηλότερο που έχει σημειώσει εδώ και σχεδόν 3 χρόνια.

Αυτό πυροδότησε νέες ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ και προκάλεσε συζήτηση σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι ο τομέας της μεταποίησης στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 8 μηνών.

Ειδικά οι μετοχές τεχνολογίας ήταν από τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τους πιο ριψοκίνδυνους τομείς της χρηματιστηριακής αγοράς. Η Amazon έχασε 9% την Παρασκευή, ενώ οι μετοχές της Intel κατέρρευσαν έως και 26%, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ παρουσίασε απογοητευτικά αποτελέσματα. Αυτή ήταν η πιο αδύναμη ημέρα των τελευταίων 50 ετών, με την τιμή της μετοχής να υποχωρεί στα επίπεδα του 2013.

Οι μετοχές άλλων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Meta και η Nvidia, υποχώρησαν επίσης σημαντικά – αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές λόγω του μεγέθους τους.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι μετοχές τεχνολογίας αποτελούσαν τους σημαντικότερους μοχλούς τιμών για τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Ο Nasdaq έχασε περισσότερο από 10% από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό του.

«Όταν βλέπουμε μια ασθενέστερη οικονομία, οι υψηλά ιστάμενοι είναι οι πρώτοι που πλήττονται. Αυτό ακριβώς είδαμε σήμερα», δήλωσε ο Τζέφρι Σέρμαν (Jeffrey Sherman), αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων της DoubleLine Capital, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.

Εικασίες σχετικά με τη Fed

Οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν, επίσης, πιέσεις. Η Citigroup, για παράδειγμα, έχασε πάνω από 7%. Τα ομόλογα, από την άλλη πλευρά, είχαν και πάλι ζήτηση, με τις αποδόσεις να υποχωρούν σε αντάλλαγμα. Τα δεκαετή ομόλογα, για παράδειγμα, είχαν απόδοση 3,79%, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο. Οι επενδυτές κατέφυγαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια και ταυτόχρονα στοιχημάτισαν, ότι η Fed θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να αλλάζει τα επιτόκια.

Την Τετάρτη, η Fed άφησε και πάλι αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο εύρος 5,25 έως 5,5%, όπου βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ (Jerome Powell) είχε κρατήσει ανοιχτή την προοπτική μείωσης των επιτοκίων για την προσεχή συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ αργά, προειδοποιούν επικριτές όπως ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας της κεφαλαιαγοράς Mohamed El-Erian, ο οποίος συμβουλεύει την Allianz, μεταξύ άλλων. Ο ίδιος επιμένει εδώ και καιρό ότι η Fed πρέπει να ενεργήσει με μεγαλύτερη διορατικότητα και να μειώσει τα επιτόκια προτού η αγορά εργασίας αποδυναμωθεί υπερβολικά.

Όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι υποθέτουν πλέον ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια απευθείας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο και όχι, ως συνήθως, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας. Οι οικονομολόγοι της Citigroup, για παράδειγμα, αναμένουν τώρα ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Νοέμβριο. Αυτό αντανακλά την ανησυχία ότι η Fed θα μπορούσε για άλλη μια φορά να είναι πολύ αργά και πρέπει τώρα να αντιδράσει σημαντικά για να μετριάσει την ύφεση της οικονομίας. «Αυτό δεν είναι καλό σημάδι», δήλωσαν οι αναλυτές του οίκου ερευνών Kobeissi.

Ο El-Erian ανησυχεί ιδιαίτερα για την ταχύτητα με την οποία πραγματοποιήθηκε η αλλαγή στάσης στη Wall Street και για το πόσο ξεκάθαρα αντέδρασαν οι αγορές ομολόγων. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η άποψη της πλειοψηφίας ήταν ότι η Fed θα μπορούσε εύκολα να ξεκινήσει με την πρώτη τακτική αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία της Παρασκευής δεν είναι λόγος να χάσετε την ψυχραιμία σας, όπως δήλωσε ο Σέρμαν της DoubleLine. «Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας ήταν πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα, αλλά δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση ύφεση», διευκρίνισε. «Ελπίζω να επικρατήσει ψυχραιμία».

Άλλες μεμονωμένες μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Nvidia: Οι υποτιθέμενες έρευνες εναντίον της εταιρείας τσιπ επιβαρύνουν τις μετοχές της εταιρείας. Η μετοχή της Nvidia έχασε 1,8% την Παρασκευή.

Intel: Η εταιρεία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο. Χωρίς να διαφαίνεται βελτίωση, ο διευθύνων σύμβουλος Pat Gelsinger θέλει τώρα να κάνει μαζικές εξοικονομήσεις: Το επόμενο έτος, το κόστος πρέπει να μειωθεί κατά 10 δισ. δολάρια. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον το 15% των θέσεων εργασίας πρόκειται να περικοπεί, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης η αμερικανική εταιρεία. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 15.000 θέσεις εργασίας, ανέφερε σε μήνυμά της προς το εργατικό δυναμικό. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά 26%.

Exxon Mobil: Η μετοχή της Exxon Mobil αντιστέκεται στην αρνητική τάση του χρηματιστηρίου. Η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου έφερε στον πετρελαϊκό γίγαντα ένα εκπληκτικά υψηλό τριμηνιαίο κέρδος. Οι μετοχές άφησαν τις συναλλαγές αμετάβλητες.

Chevron: Στην αντίπαλη Chevron, από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους στον κλάδο διύλισης επιβάρυναν τα καθαρά κέρδη, τα οποία υπολείπονταν των προσδοκιών της αγοράς και διαμορφώθηκαν στα 4,4 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της έχασαν 2,7%.

Snap: Οι μετοχές της Snap σημείωσαν βουτιά κατά 27%. Στα 9,43 δολάρια ΗΠΑ, οι μετοχές διαπραγματεύονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Οκτωβρίου 2023. Οι δυσοίωνες προβλέψεις της μητρικής εταιρείας του Snapchat ενέτειναν τους φόβους των επενδυτών για την απώλεια μεριδίου αγοράς στον άκρως ανταγωνιστικό κλάδο της ψηφιακής διαφήμισης, στον οποίο κυριαρχούν πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram της Meta, η Google της Alphabet και η Tiktok της Bytedance.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις