Δευτέρα, 5 Αυγ.
29oC Αθήνα

ΔΕΗ: Με όπλο τη μείωση του λιγνίτη, τη Ρουμανία και τον Κωτσόβολο για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου

ΔΕΗ: Με όπλο τη μείωση του λιγνίτη, τη Ρουμανία και τον Κωτσόβολο για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου

Μείωση παρατηρείται στο α’ εξάμηνο του έτους στη χρήση μονάδων λιγνίτη στο εγχώριο ηλεκτροπαραγωγικό σύστημα, γεγονός που οδηγεί σε πτώση του κόστους για τη ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, έκθεση της AXIA εκτιμά ότι το κόστος καυσίμων της ΔΕΗ θα είναι 5% μειωμένο στα 681,8 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο κόστος των εκπομπών CO2 χαμηλότερο κατά 6,8% στα 367,6 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι λιγνιτικές μονάδες δεν συμμετείχαν στην ηλεκτροπαραγωγή για μερικές εβδομάδες το Μάιο, η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, ο πρώιμος καύσωνας τις επανέφερε για να καλυφθούν οι ανάγκες, αν και το μερίδιό τους δεν είναι αντίστοιχο με προηγούμενα χρόνια.

Η χαμηλή τους χρήση έχει πολλαπλή σημασία για τη ΔΕΗ. Πέρα από το κόστος καυσίμου και CO2, η επιχείρηση έχει συνάψει «πράσινα» δάνεια που θέτουν αυστηρούς όρους για τις εκπομπές της και εκτιμά ότι θα τους πετύχει μέσω και του φιλόδοξου προγράμματος επένδυσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχει βάλει μπροστά.

Η επιχείρηση έχει βάλει στόχο να αποσύρει σταδιακά τις λιγνιτικές μονάδες ως το 2026, πράγμα που σημαίνει ότι θα ελαφρύνει σημαντικά το κόστος της. Το μειωμένο μερίδιο που θα επιφέρει αυτή η κίνηση στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού θα αντισταθμιστεί με νέες δραστηριότητες (τηλεπικοινωνίες, ΑΠΕ, υπηρεσίες κτλ), καθώς και μέσω της γεωγραφικής επέκτασης.

Στα πλαίσια αυτά, η ΔΕΗ ποντάρει στις δραστηριότητές της στη Ρουμανία για να ενισχύσει τα μεγέθη της. Ενδεικτικό είναι ότι πριν λίγες ημέρες εξασφάλισε χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ από την EBRD για τις τρεις θυγατρικές της στη χώρα ώστε να πραγματοποιήσουν έργα αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτρισμού. Επίσης, ξεκίνησε την κατασκευή αιολικού πάρκου 140 MW.

Ταυτόχρονα, στο β’ τρίμηνο θα ενσωματωθούν για πρώτη φορά και οι επιδόσεις της «Κωτσόβολος». Συγκεκριμένα, λαμβάνονται υπόψη πωλήσεις ύψους 105 εκατ. που θα γίνουν αισθητές στα αποτελέσματα του ομίλου.

Με βάση τα παραπάνω, η ΑΧΙΑ υπολογίζει πως στο α’ εξάμηνο οι συνολικές πωλήσεις της ΔΕΗ θα ανέλθουν σε 3,9 δισ. ευρώ, με τα EBITDA στα 904,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 53,4%. Η καθαρή κερδοφορία εκτιμάται σε 111,1 εκατ. έναντι 175,6 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις