Δευτέρα, 5 Αυγ.
32oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακρίβεια, υγεία και παιδεία ψηλά στη ΔΕΘ – Τα μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες και τρίτεκνους

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακρίβεια, υγεία και παιδεία ψηλά στη ΔΕΘ – Τα μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες και τρίτεκνους
Φωτογραφία: Eurokinissi

Στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών είναι αποφασισμένη να ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει τον τόνο των πρωτοβουλιών που θα προωθηθούν το φθινόπωρο και θα ανακοινώσει στην παρέμβαση του στη Δ.Ε.Θ..

«Επιτάχυνση ρυθμών ώστε να φτάσουμε στο 100% της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου αλλά και εμπλουτισμό του σχεδιασμού μας με 58 νέα έργα και 87 νέες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο στοχευμένα τις νέες πιεστικές προκλήσεις της καθημερινότητας» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία κυριακάτικη ανασκόπηση του έργου της κυβέρνησης, στο Facebook, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο Πρωθυπουργός, κάνοντας μία ανασκόπηση του 7μήνου της νέας κυβερνητικής θητείας σημειώνει ότι υλοποιήθηκε το 42% των δεσμεύσεων για το τρέχον έτος και συγκεκριμένα 29 μεταρρυθμίσεις και 25 σημαντικές δημόσιες επενδύσεις.

««Το είπαμε και το κάναμε» με ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αυξήσεις στον κατώτατο και μέσο μισθό όπως και στις συντάξεις, επαναφορά των τριετιών, θέσπιση νέων ενισχύσεων για τις οικογένειες, τα νέα ζευγάρια, τους φοιτητές, για το στεγαστικό και δημογραφικό ζήτημα της χώρας μας, προτεραιοποίηση 6.500 προσλήψεων στο ΕΣΥ, το νέο ψηφιακό σχολείο αλλά και την ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας που φέρνει πλέον ορατά αποτελέσματα κάτω από πολύ δύσκολες κλιματικές συνθήκες» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του.

Έμφαση στους ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας

Στο μεγάλο θέμα της ακρίβειας, που απασχολεί επίμονα τους πολίτες, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην εντατικοποίηση των ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας. Στο πλαίσιο αυτό προωθεί μέσα στο φθινόπωρο την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με επιπλέον 50 άτομα.

«Οι έλεγχοι δεν σταματούν, ούτε οι πιέσεις στους μεγάλους της αγοράς να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να αποκλιμακώσουν τις τιμές, ιδιαίτερα δε το φθινόπωρο, όταν ανοίγουν τα σχολεία και πολλά ελληνικά νοικοκυριά θα έχουν πρόσθετα έξοδα» δηλώνει ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης θα επαναφέρει στην Κομισιόν την πρόταση του να μπουν νέοι κανόνες στη λειτουργία της αγοράς, ώστε οι πολυεθνικές εταιρείες να μην τιμολογούν τα ίδια προϊόντα, διαφορετικά από χώρα σε χώρα.

Στήριξη στους λογαριασμούς «φωτιά» του ρεύματος

Όσον αφορά δε, στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι η νέα στήριξη στα τιμολόγια για τις καταναλώσεις του Αυγούστου – μέσω της έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο – είναι το μοντέλο που θα συνεχίσει να εφαρμόζει η κυβέρνηση κάθε φορά που θα υπάρχουν υπέρμετρες διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας που προκαλούνται στις ξένες αγορές και επηρεάζουν και τη χώρα μας. 

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε «ουρανοκατέβατα κέρδη» που καταλήγουν στις τσέπες επιχειρήσεων και ανεβάζουν τεχνητά τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών. Και θα δώσουμε μάχη και στην Ευρώπη για αυτό το ζήτημα που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από ατέλειες στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά ενέργειας» προσθέτει ο Κ. Μητσοτάκης στην ανάρτηση του.

Βελτιώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στον οδικό χάρτη με ορίζοντα τις εκλογές του 2027, ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. αναμένεται να αναφερθεί στη δέσμευση για μείωση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πρόκειται για ένα κοινό του εκλογικού σώματος, το οποίο δεν επαναβεβαίωσε τη στήριξη του στην κυβέρνηση στις ευρωεκλογές και στο οποίο η κυβέρνηση ποντάρει πολλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητούνται σημειακές βελτιώσεις στο νόμο για το τεκμαρτό εισόδημα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Μέτρα για οικογένειες και νέους

Ο Κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει επίσης αναλυτικά τα μέτρα στήριξης της οικογένειας και των νέων ζευγαριών.

Μεταξύ άλλων, τα μέτρα αναμένεται να αφορούν σε αύξηση του επιδόματος τέκνων, πρόσβαση σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις κ.α..

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την ένταξη περίπου 200.000 οικογενειών τρίτεκνων στην κατηγορία των πολύτεκνων, με τα αντίστοιχα προνόμια.

 Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στη στήριξη των νέων, με την επανεκκίνηση του προγράμματος «Σπίτι μου», μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, να βρίσκεται στην προμετωπίδα του κυβερνητικού σχεδιασμού . Το «Σπίτι μου x 2» θα προβλέπει υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους 30-50 ετών ) καθώς και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (ως 40.000 ευρώ) ώστε να έχουν πρόσβαση περισσότεροι πολίτες.

Με το βλέμμα στο θέμα των εφημεριών στα νοσοκομεία

Ψηλά στην ατζέντα των ανακοινώσεων του Κ. Μητσοτάκη από τη συμπρωτεύουσα, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, είναι η στήριξη του ΕΣΥ. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί σε κίνητρα, όπως αύξηση των απολαβών και δη των ποσών για τις εφημερίες, ώστε να γίνει πιο ελκυστική η απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία.

Παρεμβάσεις στην Παιδεία.

Στον τομέα της Παιδείας, μετά τη θεσμοθέτηση του Ψηφιακού Σχολείου και την πρόσληψη 20.000 εκπαιδευτικών, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται και θεσμικές αλλαγές ως προς τη διοίκηση των σχολείων αλλά και βελτίωση των κτιριακών υποδομών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις