Δευτέρα, 5 Αυγ.
35oC Αθήνα

Ιμάν Κελίφ: Το μήνυμα της intersex μποξέρ για το bullying – «Μπορεί να σκοτώσει το πνεύμα και το μυαλό των ανθρώπων»

Ιμάν Κελίφ: Το μήνυμα της intersex μποξέρ  για το bullying – «Μπορεί να σκοτώσει το πνεύμα και το μυαλό των ανθρώπων»
AP Photo/John Locher

Η Ιμαν Κελίφ, η intersex αθλήτρια πυγμαχίας που η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι θα χαραχτεί στη συλλογική μνήμη, έσπασε τη σιωπή της αναφορικά με το bullying που εξακολουθεί να δέχεται.

Ο σάλος που ξέσπασε αφορούσε στην συμμετοχή της Ιμάν Κελίφ και της επίσης intersex αθλήτριας πυγμαχίας Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς είχαν αποκλειστεί από το παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας πέρυσι, όταν είχαν αποτύχει στο τεστ φύλου.

Η Κελίφ δήλωσε ότι το κύμα μίσους που αντιμετώπισε για τις παρανοήσεις σχετικά με το φύλο της «βλάπτει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» και ζήτησε να σταματήσει ο εκφοβισμός των αθλητών, αφού επηρεάστηκε πολύ από τις διεθνείς αντιδράσεις εναντίον της.

«Στέλνω ένα μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου να τηρήσουν τις ολυμπιακές αρχές, να απέχουν από τον εκφοβισμό όλων των αθλητών, διότι αυτό έχει επιπτώσεις, τεράστιες επιπτώσεις», δήλωσε η Khelif στα αραβικά σε συνέντευξη στο SNTV. «Μπορεί να καταστρέψει τους ανθρώπους, μπορεί να σκοτώσει τις σκέψεις, το πνεύμα και το μυαλό των ανθρώπων. Μπορεί να διχάσει τους ανθρώπους. Και εξαιτίας αυτού, τους ζητώ να απέχουν από τον εκφοβισμό».

AP Photo/John Locher

Οι νίκες της Khelif και της Lin Yu-ting στο ρινγκ του Παρισιού έχουν γίνει μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες των Αγώνων του Παρισιού. Και οι δύο γυναίκες κατέκτησαν τα πρώτα τους ολυμπιακά μετάλλια, ακόμη και όταν αντιμετώπισαν διαδικτυακές προσβολές που βασίζονταν σε ανυπόστατους ισχυρισμούς σχετικά με το φύλο τους, παρασύροντάς τες σε ένα ευρύτερο χάσμα σχετικά με τις μεταβαλλόμενες στάσεις απέναντι στην ταυτότητα του φύλου και τους κανονισμούς στον αθλητισμό.

Η 25χρονη Khelif αναγνώρισε την πίεση και τον πόνο που υπέμεινε αυτή τη δοκιμασία, ενώ αγωνιζόταν μακριά από την πατρίδα της στο σημαντικότερο γεγονός της αθλητικής της καριέρας.

«Έχω επαφή με την οικογένειά μου δύο ημέρες την εβδομάδα. Ελπίζω ότι δεν επηρεάστηκαν βαθιά», δήλωσε η ίδια. «Ανησυχούν για μένα. Θεού θέλοντος, αυτή η κρίση θα κορυφωθεί με ένα χρυσό μετάλλιο και αυτή θα ήταν η καλύτερη απάντηση».

Η Khelif αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν είχε υποβληθεί σε ελέγχους εκτός από έλεγχο ντόπινγκ, λέγοντας ότι δεν θέλει να μιλήσει γι’ αυτό, γράφει το CBC..

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον πρόεδρό της, Τόμας Μπαχ, που στάθηκαν αποφασιστικά στο πλευρό της.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Imane Khelif | إيمان خليف 🇩🇿 (@imane_khelif_10)

«Ξέρω ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή με δικαίωσε και είμαι χαρούμενη με αυτή την επανόρθωση γιατί δείχνει την αλήθεια», δήλωσε.

Έχει επίσης δει μαζική υποστήριξη στους αγώνες της, προκαλώντας επευφημίες όταν μπαίνει στην αρένα και πλήθος κόσμου που ανεμίζει αλγερινές σημαίες φωνάζοντας το μικρό της όνομα. Θα αγωνιστεί ξανά την Τρίτη (06/08.2024) στα ημιτελικά των 66 κιλών γυναικών στο Roland Garros.

Η Khelif ξεκαθάρισε επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψει σε φλυαρίες ή κατηγορίες να την αποτρέψουν από την προσπάθειά της να διεκδικήσει το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Αλγερίας στην πυγμαχία γυναικών.

«Δεν με ενδιαφέρει η γνώμη κανενός», δήλωσε η Khelif μία ημέρα μετά τη νίκη επί της Άννα Λούκα Χάμορι από την Ουγγαρία. «Ήρθα εδώ για ένα μετάλλιο και για να αγωνιστώ για ένα μετάλλιο. Σίγουρα θα αγωνιστώ για να βελτιωθώ [και] να γίνω καλύτερη, και Θεού θέλοντος, θα βελτιωθώ, όπως κάθε άλλος αθλητής».

Παρόλο που γνωρίζει την παγκόσμια συζήτηση για το πρόσωπό της, η Khelif δήλωσε ότι έχει απομακρυνθεί κάπως.

«Ειλικρινά, δεν παρακολουθώ τα social media», δήλωσε. «Υπάρχει μια ομάδα ψυχικής υγείας που δεν μας αφήνει να ακολουθήσουμε τα social media, ειδικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε εγώ είτε άλλοι αθλητές. Είμαι εδώ για να αγωνιστώ και να πάρω ένα καλό αποτέλεσμα».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις