Δευτέρα, 5 Αυγ.
32oC Αθήνα

Ρωσία: Πέθανε στη φυλακή Ρώσος πιανίστας που είχε αντιταχθεί στον πόλεμο με την Ουκρανία

Ρωσία: Πέθανε στη φυλακή Ρώσος πιανίστας που είχε αντιταχθεί στον πόλεμο με την Ουκρανία
Φωτογραφία αρχείου - Eurokinissi

Ο Πάβελ Κουσνίρ, ο 39χρονος Ρώσος πιανίστας και ακτιβιστής που φυλακίστηκε τον Μάιο 2024 καθώς είχε δείξει δημόσια πως είναι κατά του πολέμου που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία, πέθανε μέσα στη φυλακή κάτω από λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί.

Ο θάνατός του δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως. Η διεύθυνση της φυλακής Μπιρομπιτζάν που βρίσκεται στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα, δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση για το τι μπορεί να συνέβη στον Ρώσο πιανίστα.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη και η ημερομηνία θανάτου του. Συγγενείς και φίλοι αναφέρουν πως μάλλον άφησε την τελευταία του πνοή στα τέλη του Ιουλίου μετά από απεργία πείνας που έκανε.

«Λάβαμε επιστολές συγκρατουμένων του που προέρχονταν απ’ αυτό το κέντρο κράτησης, δεν υπάρχουν πια αμφιβολίες για το γεγονός ότι έχει αποβιώσει. Απεβίωσε ενώ έκανε απεργία πείνας», δήλωσε προχθές (03.08.2024) η Όλγκα Ρομάνοβα, η εξόριστη υπεύθυνη μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που υπερασπίζεται τους Ρώσους κρατουμένους.

Βαριά η ρωσική «καμπάνα» στους αντιφρονούντες

Είναι γνωστό πως όσοι Ρώσοι βρίσκονται απέναντι στην πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν, δέχονται βαριές ποινές και θεωρούνται επικίνδυνοι και προδότες για τη χώρα.

Αυτός ήταν ο λόγος που Πάβελ Κουσνίρ μπήκε και στη φυλακή.

Ο πιανίστας είχε δημοσιεύσει στο YouTube το Νοέμβριο 2022 τέσσερα βίντεο, στα οποία επέκρινε το Κρεμλίνο και την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ένα απ’ αυτά τα βίντεο, δήλωνε μπροστά στην κάμερα, «κάτω ο πόλεμος στην Ουκρανία», «κάτω το φασιστικό πουτινικό καθεστώς», «ελευθερία στους πολιτικούς κρατουμένους», και κατήγγελλε τη σφαγή της Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, η ευθύνη για την οποία αποδίδεται στο ρωσικό στρατό.

«Η ζωή είναι αυτό που δεν θα υπάρξει ποτέ υπό τον φασισμό. Η ελευθερία, η δημιουργία, η ειλικρίνεια, η αλήθεια, η ομορφιά ενός ανθρώπινου προσώπου», έλεγε σ’ αυτό το βίντεο που τον «οδήγησε» και τελικά στη φυλακή.

Το Μάιο 2024, ένα κανάλι στην πλατφόρμα Telegram, είχε μεταδώσει την είδηση για τη σύλληψή του υποστηρίζοντας ότι κατηγορούνταν για «παρακίνηση σε τρομοκρατική δράση».

Αν και ο 39χρονος μπήκε στη φυλακή, η σύλληψή του δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως.

Ο Πάβελ Κουσνίρ, διπλωματούχος του Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας (μία από τις καλύτερες σχολές μουσικής στη Ρωσία), ήταν σολίστ της Φιλαρμονικής του Μπιρομπιτζάν από το 2023.

Σε συνέντευξή που είχε δώσει τον Ιανουάριο 2023, είχε πει:

«Η τέχνη συνδέεται πολύ στενά με τις αξίες που έχω επιλέξει και στις οποίες επιθυμώ να αφιερώσω τη ζωή μου».

Δείτε τον Πάβελ Κουσνίρ:

Αυτή τη στιγμή η ομάδα του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε επίσης όταν βρισκόταν υπό κράτηση το Φεβρουάριο 2024, έκανε μέσω του X (πρώην Twitter) έκκληση για δωρεές για τη μεταφορά της σορού του πιανίστα στη γενέτειρά του, την πόλη Ταμπόφ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις