Δευτέρα, 5 Αυγ.
32oC Αθήνα

Διπλωματικές πηγές για τις εκλογές στη Χειμάρρα: Σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο

Διπλωματικές πηγές για τις εκλογές στη Χειμάρρα: Σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο
Associated Press

Μπορεί τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν επισήμως στην Αλβανία για τις εκλογές στη Χειμάρρα να ανέδειξαν νικητή τον Βαγγέλη Τάβο, ωστόσο οι καταγγελίες για παρατυπίες μέχρι και την παρεμπόδιση συμμετοχής στην ψηφοφορία άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.

Σύμφωνα με τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν στην Αλβανία, ο υποστηριζόμενος από τον Έντι Ράμα Βαγγέλης Τάβος συγκέντρωσε ποσοστό 58,83% με 4.858 ψήφους, ενώ ο αντίπαλός του Πέτρος Γκικουρίας – που υποστηριζόταν από το κόμμα της Ομογένειας ΚΕΑΔ και τον Φρέντη Μπελέρη – συγκέντρωσε το 41,17% με 3.400 ψήφους.

Ωστόσο όπως κατήγγειλε και ο Φρέντη Μπελέρης, με διάταγμα που εκδόθηκε μόλις το απόγευμα της Παρασκευής, προπαραμονής των εκλογών της Κυριακής 4.8.2024, πολλοί ήταν εκείνοι που δεν κατάφεραν να ανανεώσουν τις ταυτότητές τους, με αποτέλεσμα να μην τους επιτραπεί να ψηφίσουν.

Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές για τις εκλογές στη Χειμάρρα, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν πως εγείρονται «σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας».

«Οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν από μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στο Δήμο Χειμάρρας, ιδίως περί πληθυσμιακής αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και άρνησης του συνταγματικού δικαιώματος της ψήφου σε χιλιάδες πολίτες της Χειμάρρας με την πρόφαση της λήξης ισχύος των Δελτίων Ταυτότητάς τους, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Επισημαίνουν, δε, πως «η δημοκρατική αρχή και το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλουν στις αλβανικές αρχές να αξιολογήσουν και να απαντήσουν όλες τις αναφορές που σχετίζονται με την ακεραιότητα των χθεσινών εκλογών».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις