Τετάρτη, 7 Αυγ.
30oC Αθήνα

Μίλτος Τεντόγλου: Φτιαγμένος από χρυσό – Από το παρκούρ στο Ολυμπιακό πάνθεον μαζί με τον Καρλ Λιούις

AP Photo/Matthias Schrader
AP Photo/Matthias Schrader

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το 1ο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, κάνοντας το 2/2 για τον ίδιο, αφού είχε προηγηθεί το χρυσό στο Τόκιο. Έγινε έτσι ο πρώτος Έλληνας με δυο συνεχόμενα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που μόνο ο θρυλικός Καρλ Λιούις είχε πετύχει! 

Άλλη μια πρωτιά και μάλιστα σε Ολυμπιακούς Αγώνες για τον 26χρονο αθλητή, ο οποίος έχει συνηθίσει να κερδίζει και να γράφει ρεκόρ. Ο Μίλτος Τεντόγλου, άλλωστε, ήδη θεωρείται ο κορυφαίος άλτης στην ιστορία της Ελλάδας και όπως όλα δείχνουν μέχρι να σταματήσει την καριέρα του θα είναι και ο καλύτερος όλων των εποχών.

Ήδη βρίσκεται μια ανάσα από το να «σπάσει» το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος, το οποίο κατέχει ο Λούης Τσάτουμας με 8.66μ, με τον ίδιο να έχει κορυφαία επίδοση τα 8,65μ.

Πλέον, κατέχει και μια ιστορική θέση: εκείνη δίπλα στο όνομα του θρύλου Καρλ Λιούις. Οι δυο τους είναι οι μόνοι με δυο σερί Ολυμπιακά μετάλλια: το 1984 και το 1988 ο Αμερικανός, το 2021 και το 2024 ο Έλληνας. 

Επίσης, ο Τεντόγλου είναι πια μόλις ο 10ος αθλητής του μήκους με δύο ολυμπιακά μετάλλια.

   

   

Πέρα από τα ρεκόρ και τις τρομερές του ικανότητες, ο χαρακτήρας και το χιούμορ του Τεντόγλου τον έχουν κάνει να μπει στις καρδιές όλων των Ελλήνων και δεν θεωρείται άδικα ο πιο αγαπητός Έλληνας αθλητής. 

Η αρχή

Ο Τεντόγλου σε μικρή ηλικία είχε χόμπι το παρκούρ, κάτι που φαίνεται τον βοήθησε στην μετέπειτα καριέρα του. Στα 15 του χρόνια ξεκίνησε τον στίβο, μια κίνηση η οποία θα του αλλάξει τη ζωή. Ωστόσο η καριέρα του απογειώθηκε, όταν πήρε την απόφαση να συνεργαστεί με τον κορυφαίο προπονητή στα άλματα, Γιώργο Πομάσκι, με τους δυο τους να έχουν συνθέσει το απόλυτο δίδυμο.

Από μικρή ηλικία ο Τεντόγλου έδειξε ότι δεν είναι ένας απλός αθλητή, με τις αποδόσεις του να είναι μοναδικές. Ωστόσο η αρχή για το τί θα ακολουθήσει έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, όταν πλέον το όνομα του έγινε ευρέως γνωστό σε κάθε γωνία της Ελλάδας.

Το χρυσό στο Τόκιο

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, ο Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με ένα άλμα στα 8,41μ, δείχνοντας ότι πλέον δεν αποτελεί ένα ταλαντούχο και ικανό αθλητή, αλλά το νέο next big thing του στίβου. Το όχι και τόσο δημοφιλές άθλημα του άλματος εις μήκος μπήκε μια για πάντα στις ζωές μας, με τον Τεντόγλου παρά την τεράστια επιτυχία του να… “δείχνει” πως δεν έγινε και κάτι. Ίσως μάλλον ήξερε τι θα ακολουθήσει…

Η ζωή έξω από τον στίβο

Ο Τεντόγλου διαθέτει τεράστια αδυναμία anime, με τον ίδιο πολλές φορές πριν και μετά τους αγώνες του να μιμείται χαρακτήρες, αλλά και σκηνές από τα Ιαωπνικά καρτούν. Για όσους δεν γνωρίζουν τα anime είναι Ιαπωνικά κινούμενα σχέδια, τα οποία ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αισθητική τους και έχουν εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Ένας από αυτούς είναι και ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις και την προβολή, προτιμώντας να μιλά μέσα από τις επιδόσεις του. Μπορεί βέβαια να μιλά λίγο, ωστόσο πάντα σε συνεντεύξεις και σε ερωτήσεις φροντίζει να είναι ετοιμόλογος, χαρίζοντας αρκετά ωραίες απαντήσεις.

Ο Μίλτος Τεντόγλου σε αριθμούς

Ολυμπιακοί Αγώνες: 2 (2 χρυσά)
Παγκόσμιο ανοικτού στίβου: 2 (1 χρυσό, 1 ασημένιο)
Παγκόσμιο κλειστού: 3 (3 χρυσά)
Ευρωπαϊκό ανοικτού στίβου: 3 (3 χρυσά)
Ευρωπαϊκού κλειστού στίβου: 3 (3 χρυσά)
Diamond League: 1 (1 χρυσό)

Πέρα από ένα σπουδαίο αθλητή, ο Τεντόγλου αποτελεί ένα τρομερό άνθρωπο με γνήσιο χαρακτήρα, αρκετά μετρημένο και χωρίς να έχουν πάρει τα μυαλά του αέρα, παρά την τεράστια αναγνωσιμότητα και αποδοχή που έχει τα τελευταία χρόνια. Το «χρυσό» παιδί του μήκους αποτελεί ένα άνθρωπο ταπεινό, ήρεμο που απολαμβάνει αυτό που κάνει.

«Είμαι πολύ χαρούμενος. Σαν επίδοση ήθελα κάτι παραπάνω, για μένα, να το ευχαριστηθώ πιο πολύ», είπε μετά την υπεράσπιση του μεταλλίου του.

   

Άλλωστε όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος, τα ρεκόρ και οι κατακτήσεις των χρυσών σίγουρα μετρούν, ωστόσο το βασικότερο είναι να ευχαριστιέται αυτό που κάνει, να δίνει χαρά στον κόσμο και να δίνει το καλό παράδειγμα στα νέα παιδιά, σε μια εποχή γεμάτη δυσκολίες.

«Σας ευχαριστώ για τη στήριξη. Ελπίζω να σας έκανα έστω και λίγο υπερήφανους, να σας έκανα έστω και λίγο να χαμογελάσετε»…

   

Χαμογελάσαμε. Και χαρήκαμε. Και περιμένουμε τα επόμενα… 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις