Δευτέρα, 5 Αυγ.
29oC Αθήνα

Aramco: Πτωτική η πορεία των μετοχών της μετά τις περικοπές παραγωγής

Aramco: Πτωτική η πορεία των μετοχών της μετά τις περικοπές παραγωγής

Σε ένα έτος κατά το οποίο οι μετοχές ορισμένων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών σημείωσαν ρεκόρ, η μετοχή της Saudi Aramco πήρε την αντίθετη πορεία.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Saudi Aramco σημείωσε πτώση 17% το 2024, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 10 μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών στον κόσμο βάσει εσόδων, καθώς η εταιρεία έχει μειώσει την παραγωγή κατ’ εντολή του κυβερνητικού ιδιοκτήτη της. Η μετοχή έπεσε την Κυριακή (4.8.2024) κάτω από την τιμή της φετινής δευτερογενούς πώλησης μετοχών, σύμφωνα με σημερινή (5.8.2024) δημοσίευση του Bloomberg.

Αντίθετα, η μετοχή της PetroChina σημειώνει άνοδο 24% στο Χονγκ Κονγκ, ενώ της Exxon Mobil έχει κερδίσει 17% και της Shell είναι 4,6% υψηλότερα.

Φυσικά, η Aramco δεν μοιάζει με αυτές τις άλλες πετρελαϊκές εταιρείες. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και το επενδυτικό της ταμείο κατέχουν συνολικά το 97% της εταιρείας και το βασίλειο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην επιχείρηση για τις χρηματοδοτικές του ανάγκες, καθώς ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (Mohammed bin Salman) προωθεί το σχέδιο οικονομικού μετασχηματισμού του.

Η μετοχή της Aramco δέχτηκε πρόσθετες πιέσεις τη Δευτέρα από το ξεπούλημα των παγκόσμιων μετοχών λόγω της ανησυχίας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει μείνει πίσω στην πολιτική στήριξης της επιβραδυνόμενης αμερικανικής οικονομίας.

Η κυβερνητική εποπτεία της Aramco, μαζί με τον πόλεμο στη Γάζα και τις αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις, έχει επιβαρύνει τη μετοχή, ακόμη και όταν οι τιμές του αργού έχουν αυξηθεί φέτος: Η Aramco έχει περιορίσει την παραγωγή στο πλαίσιο της πολιτικής του ΟΠΕΚ+ και το κράτος συγκέντρωσε περισσότερα από 12 δισ. δολάρια τον Ιούνιο πουλώντας μετοχές της εταιρείας. Η εταιρεία καταβάλλει, επίσης, ένα παχυλό μέρισμα, ίσο με το 7,2% της τιμής της μετοχής, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πηγαίνει στο κράτος.

«Η Aramco θα είναι ένας από τους τελευταίους όρθιους παραγωγούς πετρελαίου μετά από μια μακρά μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η απόδοση του μερίσματός της είναι σημαντικά υψηλότερη από τις αντίστοιχες των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών», δήλωσε ο Χάσναϊν Μαλίκ (Hasnain Malik), επικεφαλής έρευνας στρατηγικής μετοχών στην Tellimer στο Ντουμπάι. «Όμως, βραχυπρόθεσμα, η ανάπτυξή της περιορίζεται από το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία επωμίζεται το βάρος του περιορισμού της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, ενώ οι μεγάλες εταιρείες δεν υπόκεινται σε τέτοιους περιορισμούς».

Η Aramco πιέζεται να διατηρήσει το μέρισμα, επειδή η σαουδαραβική κυβέρνηση χρειάζεται τα κεφάλαια περισσότερο από ποτέ. Η οικονομία συρρικνώθηκε για δ’ συνεχόμενο τρίμηνο και οι αξιωματούχοι λένε ότι ο προϋπολογισμός του βασιλείου θα είναι ελλειμματικός για τουλάχιστον αρκετά χρόνια. Ο MBS, όπως είναι γνωστός ο πρίγκιπας διάδοχος, έχει θέσει σε κίνηση ένα τεράστιο σχέδιο δαπανών που αποσκοπεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη εντελώς νέων πόλεων και στην επανεκκίνηση βιομηχανιών.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τα κέρδη του β’ τριμήνου την Τρίτη (6.8.2024). Ο Martijn Rats της Morgan Stanley εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της Aramco θα ανέλθουν σε 27,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το προηγούμενο τρίμηνο. «Αναμένουμε ότι οι ελαφρώς υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο από τα πιο μαλακά περιθώρια διύλισης παγκοσμίως κατά την περίοδο», έγραψε ο αναλυτής σε σημείωμά του.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις