Τρίτη, 6 Αυγ.
34oC Αθήνα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η κορυφαία αθλήτρια της Εθνικής ομάδας βόλεϊ της Τουρκίας, Ebrar Karakurt δέχεται ομοφοβικό bullying

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η κορυφαία αθλήτρια της Εθνικής ομάδας βόλεϊ της Τουρκίας, Ebrar Karakurt δέχεται ομοφοβικό bullying
Φωτογραφία: Reuters

Μπορεί οι αθλήτριες βόλεϊ της Τουρκίας να δίνουν τη μάχη τους στα φιλέ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, ωστόσο η παρουσία μιας λαμπρής παίκτριας, διχάζει τη χώρα καθώς ανήκει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Η Εμπράρ Καρακούρτ (Ebrar Karakurt) πέρα από τα 1,96 μ., είναι και μία υψηλού επιπέδου αθλήτρια του βόλεϊ, η οποία, μπορεί να αγωνίζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο στη χώρα του Ταγίπ Ερντογάν η ρητορική μίσους για τους ομοφυλόφιλους «κερδίζει» μετάλλιο.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να επανεκλεγεί στα τέλη Μαΐου με μια συντηρητική ισλαμιστική πλατφόρμα, στην οποία δεσμεύτηκε επανειλημμένα να προστατεύσει τις παραδοσιακές οικογένειες από τις «αποκλίνουσες δομές» και τον «ιό της αίρεσης» που εκπροσωπεί η LGBTQ+ κοινότητα.

Παρόλο που ο ίδιος ο Ερντογάν συνεχάρη την ομάδα -που πήρε το παρατσούκλι «Σουλτάνες του φιλε»- η Karakurt δέχτηκε έναν καταιγισμό από υβριστικά σχόλια στα social media και η κυβέρνηση κατηγορείται ότι έκανε ελάχιστα για να την υπερασπιστεί από τις εκτεταμένες ομοφοβικές επιθέσεις του ισλαμιστικού στρατοπέδου της χώρας.

Η παίκτρια της Εθνικής Τουρκίας, τον Αύγουστο του 2021 προκάλεσε σάλο στην Τουρκία, όταν ανήρτησε στο Instagram μία φωτογραφία με την σύντροφό της. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Takvim», που χαρακτήρισε «σκανδαλώδης» τη σχέση της και τον σεξουαλικό προσανατολισμό της, ενώ ακολούθησαν χιλιάδες ομοφοβικά σχόλια στα social media.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Εθνικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ, Kurtaran Mumcu (Κουρταράν Μουμτσού) εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του στην Karakurt και επέκρινε τα ομοφοβικά σχόλια.

Η Karakurt αποτελεί στόχο ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ομάδων από τότε που μοιράστηκε τις τρυφερές φωτογραφίες το 2021. Έκτοτε, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας και οι υπερσυντηρητικοί ισλαμιστές την έβαλαν στο στόχαστρο.

Η Karakurt δεν δηλώνει ανοιχτά ότι είναι LGBTQ+, αλλά απαντά στις συνεχείς ομοφοβικές επιθέσεις με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των προσωπικών της ελευθεριών.

Αν και η 21χρονη τότε, δεν σχολίασε τις επιθέσεις, διέγραψε ωστόσο τις φωτογραφίες με την σύντροφό της από τον λογαριασμό της στο Instagram.

Οι συμπαίκτριές της όμως στάθηκαν  στο πλευρό της, γεμίζοντας το Twitter με μηνύματα συμπαράστασης για τη συμπαίκτριά τους.

Η Ναζ Αϊντεμίρ Ακιόλ έγραψε ότι η Καρακούρτ εστιάζει στο βόλεϊ και ότι η προσωπική της ζωή «δεν είναι δική μου δουλειά, ούτε δική ου, ούτε κανενός άλλου». Το Tweet της συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες like.

Ο Aslı Alpar, σκιτσογράφος και συντάκτης της KaosGL, μιας οργάνωσης LGBTQ+ δικαιωμάτων στην Τουρκία, δήλωσε ότι ο αγώνας βόλεϊ είχε μετατραπεί σε σύμβολο υπεράσπισης των LGBTQ+ δικαιωμάτων και του κοσμικού τρόπου ζωής ευρύτερα στη χώρα.

Πάντως, δεν είναι πρώτη φορά που οι «Σουλτάνες του Φιλέ» γίνονται αποδέκτριες τέτοιων αντιδράσεων. Ο Ιχσάν Σενοκάκ, ένας δημοφιλής θεολόγος, είχε εκφράσει δημόσια την αγανάκτησή του για τα ρούχα των αθλητριών, με αρκετούς χρήστες των social media να παίρνουν το μέρος του και άλλους να στρέφονται εναντίον του.

«Κόρη του Ισλάμ! Είσαι σουλτάνα της πίστης, της αγνότητας, της ηθικής και της σεμνότητας… όχι των γηπέδων. Είσαι το παιδί μανάδων που ντρέπονται όταν φαίνεται ακόμη και η μύτη τους» είχε γράψει.

Η Τουρκία στα ημιτελικά

Κι όλα αυτά τη στιγμή που σήμερα (06.08.2024) η Τουρκία επιβεβαίωσε, έστω και δύσκολα, τα προγνωστικά και είναι η πρώτη ομάδα που προκρίνεται στα ημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά βόλεϊ γυναικών των αγώνων του Παρισιού, κερδίζοντας μετά από συναρπαστική μάχη, στα προημιτελικά την Κίνα με 2-1 σετ, με ανατροπή και μετά από 1 ώρα και 43 λεπτά.

Οι Κινέζες μπήκαν δυνατά στο ματς και κέρδισαν το πρώτο σετ με 25-23 μετά από 25 λεπτά. Στη συνέχεια η ομάδα της Τουρκίας ανέβασε την απόδοση της, ισοφάρισε με 25-21, μετά από 26 λεπτά, και πήρε την πρωτοπορία με 26-24 σε 31 λεπτά.

Η Κίνα όμως δεν παρέδωσε τα όπλα και κατάφερε να ισοφαρίσει με 25-21, μετά από 26 λεπτά. Το συναρπαστικό ματς κρίθηκε στο τάι μπρέικ, όπου η Τουρκία, με κορυφαία τη Μελίσα Τερέζα Βάργκας, νίκησε με 15-12. Στα ημιτελικά η Τουρκία θα διεκδικήσει τη συμμετοχή της στο μεγάλο κυριακάτικο τελικό κόντρα στη νικήτρια του ζευγαριού Ιταλία-Σερβία.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις