Τρίτη, 6 Αυγ.
33oC Αθήνα

Τι δείχνουν τα αμερικανικά futures για την πορεία των αγορών 

Τι δείχνουν τα αμερικανικά futures για την πορεία των αγορών 

Οι μετοχές ταλαντεύτηκαν στις πρώτες συναλλαγές, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για μεγαλύτερη μεταβλητότητα μετά το ιστορικό sell off της Δευτέρας (5.8.2024).

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών μείωσαν τα κέρδη και οι ευρωπαϊκές μετοχές βυθίστηκαν στο κόκκινο. Τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν, με την απόδοση του 10ετούς να οδεύει προς την πρώτη αύξηση εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες. Οι έμποροι περιόρισαν τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα παρέμβει για να στηρίξει τις αγορές με πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων.

Υπογραμμίζοντας την ευρεία αγωνία της αγοράς, οι επενδυτές σπεύδουν να ασφαλίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους έναντι ενός ακραίου κραχ της αγοράς. Και ο «δείκτης φόβου» της Wall Street, ο δείκτης VIX, παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Η Ιαπωνία συνέχισε να αποτελεί το επίκεντρο της μεταβλητότητας. Ο δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 9,3% μετά από πτώση 12% τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co. η εκκαθάριση του carry trade του γεν έχει ολοκληρωθεί μόνο κατά 50%.

«Δεν περιμένουμε ύφεση τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Christopher Dembik, ανώτερος επενδυτικός σύμβουλος της Pictet Asset Management. Το ξετύλιγμα του carry trade του γεν θα συνεχίσει να προκαλεί margin calls και απώλειες, ενώ μια διαρκής ανάκαμψη των μετοχών εξαρτάται από τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών και τα κέρδη των μεγάλων τεχνολογιών, είπε. «Περιμένω ότι ο μήνας Αύγουστος θα είναι κόκκινος».

Ακόμα κι έτσι, οι μικρές κινήσεις υποδηλώνουν ότι κάποια ηρεμία επιστρέφει στις αγορές. Η αγορά του S&P 500 μετά από πτώση 5% ήταν συνήθως κερδοφόρα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc.

«Οι βίαιες κινήσεις της αγοράς κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, κατά την άποψή μας, παρουσιάζουν μια αγοραστική ευκαιρία», δήλωσε ο Mohit Kumar, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Jefferies International Ltd.

Μεταξύ των επιμέρους κινήσεων στην προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση, η μετοχή της Palantir Technologies Inc. σημείωσε άλμα έως και 13% αφού η εταιρεία αύξησε τις ετήσιες προοπτικές της, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη ζήτηση για το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης της.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο διατηρήθηκε κοντά σε χαμηλό επτά μηνών, καθώς η διακοπή της παραγωγής στο μεγαλύτερο κοίτασμα της Λιβύης έστρεψε την προσοχή στη Μέση Ανατολή. Ο χρυσός σταθεροποιήθηκε αφού παρασύρθηκε από την παγκόσμια πτώση της Δευτέρας, όταν υποχώρησε καθώς ορισμένοι έμποροι μείωσαν τις τοποθετήσεις τους για να καλύψουν πιθανές απαιτήσεις περιθωρίου κέρδους.

Μερικές από τις κύριες κινήσεις στις αγορές

Μετοχές

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,6% στις 6:29 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 σημείωσαν άνοδο 0,7%
  • Τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον βιομηχανικό μέσο όρο του Dow Jones αυξήθηκαν κατά 0,3%
  • Ο δείκτης Stoxx Europe 600 παρουσίασε μικρή μεταβολή
  • Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI σημείωσε άνοδο 0,3%

Νομίσματα

  • Το ευρώ σημείωσε πτώση 0,4% στα 1,0910 δολάρια
  • Η βρετανική λίρα σημείωσε πτώση 0,6% στα 1,2703 δολάρια
  • Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε 0,5% στα 144,86 ανά δολάριο

Κρυπτονομίσματα

  • Το Bitcoin αυξήθηκε κατά 1,5% στα 55.234,51 δολάρια
  • Ο αιθέρας αυξήθηκε κατά 1,1% στα 2.464,95 δολάρια 

Εμπορεύματα

  • Το αργό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 0,5% στα 73,33 δολάρια το βαρέλι
  • Ο χρυσός spot αυξήθηκε 0,1% στα 2.413,85 δολάρια ανά ουγγιά

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις