Τρίτη, 6 Αυγ.
33oC Αθήνα

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για την έξαρση του κορονοϊού: «Εξελίσσεται και κυκλοφορεί παντού» – Θετικοί τουλάχιστον 40 αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για την έξαρση του κορονοϊού: «Εξελίσσεται και κυκλοφορεί παντού» – Θετικοί τουλάχιστον 40 αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Φωτογραφία αρχείου - Reuters

Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε σήμερα (06.08.2024) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αποκαλύπτοντας πως τα κρούσματα της COVID-19 έχουν αυξηθεί παγκοσμίως, τη στιγμή που οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί ανησυχητικά.

«Ο ιός της COVID-19 κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες», είπε η Μαρία Βαν Κερκόουβ, διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι υπεύθυνη για την πρόληψη και την προετοιμασία των επιδημιών και πανδημιών.

Τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με τον ιό δείχνουν πως πάνω από το 20% των τεστ που έγιναν συνολικά στην Ευρώπη, έχουν βγει θετικά. Λίγο πιο μειωμένα έρχονται τα θετικά τεστ στον υπόλοιπο κόσμο που ανέρχονται στο 10%.

Η Μαρία Βαν Κερκόουβ έφερε σαν παράδειγμα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τονίζοντας πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι 40 αθλητές έχουν βγει μέχρι στιγμής θετικοί.

Σε αυτά τα δεδομένα έπαιξε ρόλο πως τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί υγειονομικοί και άνθρωποι άνω των 60% (ομάδες που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο), σταμάτησαν να εμβολιάζονται για την COVID-19.

«Δεδομένα από το σύστημα παρακολούθησης που διαθέτουμε σε 84 χώρες δείχνουν ότι το ποσοστό των θετικών τεστ για τον ιό SARS-CoV-2 αυξάνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η παρακολούθηση των λυμάτων δείχνει ότι η κυκλοφορία του ιού είναι 2 ως 20 φορές υψηλότερη απ’ ό,τι αναφέρεται αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται και να αλλάζει, κάτι που μας εκθέτει όλους στον κίνδυνο ενός εν δυνάμει πιο ισχυρού ιού που μπορεί να διαφεύγει του εντοπισμού μας και/ή των ιατρικών επεμβάσεών μας, περιλαμβανομένου του εμβολιασμού.

Τέτοια υψηλή κυκλοφορία δεν είναι ‘τυπική’ για τους αναπλευστικούς ιούς, οι οποίοι τείνουν να αυξάνουν την κυκλοφορία τους κατά τους ψυχρότερους μήνες».

Τα δύο τελευταία χρόνια είδαμε μια ανησυχητική μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης, ιδιαίτερα μεταξύ των υγειονομικών και των ανθρώπων άνω των 60 ετών, δύο από τις ομάδες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό πρέπει επειγόντως να αντιστραφεί», δήλωσε η διευθύντρια στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Τα δεδομένα αυτά έρχονται να ταράξουν τα «νερά» των χωρών παγκοσμίως. Η Κερκόουβ συνέστησε στις χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο μήπως χορηγήσουν ταυτόχρονα εμβόλια για την εποχική γρίπη και την COVID-19.

 

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις