Τετάρτη, 7 Αυγ.
34oC Αθήνα

Washington Post: Οι ΗΠΑ προκαλούν δεύτερες σκέψεις στο Ιράν για μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ 

REUTERS/Alaa Al Sukhni
REUTERS/Alaa Al Sukhni

Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν εξοργιστεί με το Ισραήλ και τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, αλλά διαμηνύουν ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να πλήξει τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Και οι διπλωματικές πιέσεις, σύμφωνα με την Washington Post, φαίνεται να προκαλούν… δεύτερες σκέψεις στο Ιράν.

Όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες, με κομμένη την ανάσα, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Και όλοι περιμένουν πότε το Ιράν θα «απαντήσει» στην δολοφονία Χανίγια, που έγινε στο έδαφός του, πότε και ποιας κλίμακας θα είναι η επίθεση στο Ισραήλ, η δεύτερη στα χρονικά αλλά και σε διάστημα μερικών μηνών, μετά από εκείνη τον περασμένο Απρίλιο.

Ο αρθρογράφος της Washington Post David Ignatius, αναφέρει ότι οι διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ αλλά και η μετακίνηση πολεμικών πλοίων στη Μέση Ανατολή ίσως έχουν προκαλέσει στο Ιράν σκέψεις να μην είναι μεγάλης κλίμακας η επίθεση στο Ισραήλ.

«Το Ιράν αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ είναι αμετακίνητες όσον αφορά την προστασία των συμφερόντων της, των συμμάχων της και των Αμερικανών στην περιοχή. Έχουμε μετακινήσει σημαντικές στρατιωτικές μονάδες για να τονίσουμε τη θέση μας αυτή» είπε στην Washington Post ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ρόλο ίσως έπαιξε και το γεγονός πως (έστω και όχι δημόσια) το Ιράν παραδέχεται ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο δωμάτιο του και όχι από επίθεση με πύραυλο. Και ίσως αυτό θα φέρει μια άλλου είδους «απάντηση». Άλλωστε, όπως σημειώνεται, και το Ιράν έχει κάνει τέτοιες επιθέσεις σε άλλα κράτη κατά το παρελθόν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις