Τετάρτη, 7 Αυγ.
34oC Αθήνα

Euroxx: Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν η κορυφαία επιλογή στην αγορά

Euroxx: Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν η κορυφαία επιλογή στην αγορά

Η χρηματιστηριακή Euroxx Securities δηλώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι η κορυφαία επιλογή (top pick) στην αγορά και υπάρχει μια ανοδική δυνατότητα άνω του 40% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών των μετοχών και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, η Euroxx αναφέρει για την Εθνική Τράπεζα ότι η τιμή στόχος αυξάνεται στα 10,7 ευρώ από 9,80 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου της τάξης του 48%. Για την Eurobank η νέα τιμή στόχος είναι στα 2,70 ευρώ από 2,50 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 40%. Για την Τράπεζα Πειραιώς η νέα τιμή στόχος είναι στα 6,00 ευρώ από 5,40 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 67% και για την Alpha Bank τοποθετείται στα 2,50 ευρώ από 2,40 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 64%.

Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη P/E περίπου 5,0 φορές για το 2026, ένα discount της τάξεως του 20% με 30% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς επιχειρήσεις. Η Euroxx πιστεύει ότι τέτοιες εκπτώσεις δεν δικαιολογούνται ενόψει των καλύτερων μακροοικονομικών μεγεθών στη χώρα με αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2% ετησίως έως το 2026 και την υψηλότερη αύξηση των δανείων (ο τριετής ρυθμός αύξησης είναι στο 7%) και τους ανώτερους δείκτες αποδοτικότητας RοTE (βιώσιμα επίπεδα στο 13% με 14%).

Η επιστροφή στις πληρωμές μερισμάτων και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αύξηση των δανείων το 2ο τρίμηνο του 2024 είναι βασικοί καταλύτες, στο μέλλον, για μια περαιτέρω επαναξιολόγηση.

Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν ένα πολύ ισχυρό δεύτερο τρίμηνο στήριξη από την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, ενός ευνοϊκότερου μείγματος καταθέσεων, της ηπιότερης πίεσης στα spreads, της βραδύτερης μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, της ενίσχυσης των εσόδων από προμήθειες και του χαμηλότερου κόστους κινδύνου.

Επίσης, η χρηματιστηριακή αυξάνει τις εκτιμήσεις της για το 2024 – 2026 κατά 5% – 10% σε όλες τις τράπεζες, κυρίως λόγω υψηλότερων καθαρών επιτοκιακών εσόδων, των καλύτερων προμηθειών και του χαμηλότερου κόστους κινδύνου.

Όσον αφορά την αποτίμηση, η Euroxx επισημαίνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς αυτή τη στιγμή ξεχωρίζει με P/E κοντά στο 4,0x, discount περίπου 40% έναντι ευρωπαϊκών ομίλων, παρά την ισχυρή απόδοση στην κερδοφορία και τη σταθερή κεφαλαιακή θέση (δείκτης FL CET1 άνω του 14%).

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις