Πέμπτη, 8 Αυγ.
34oC Αθήνα

Φυσικό αέριο: Στο ύψος ρεκόρ η τιμή του για το 2024 – Οι λόγοι

Φυσικό αέριο: Στο ύψος ρεκόρ η τιμή του για το 2024 – Οι λόγοι

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν στο πιο ψηλό τους επίπεδο φέτος, μετά την αναφορά ότι τα ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν ένα βασικό σημείο μεταφοράς φυσικού αερίου κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς διαμορφώθηκαν κατά 4,8% υψηλότερα στα 38,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2023. Το ανεπίσημο ρωσικό στρατιωτικό ιστολόγιο Rybar ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν το σημείο εισαγωγής φυσικού αερίου κοντά στην πόλη Sudzha. Ο ισχυρισμός αυτός δεν επαληθεύεται αναφέρει το Bloomberg.

Ο σταθμός Sudzha είναι μέρος της τελευταίας εναπομείνασας σύνδεσης αγωγού που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Ενώ η Ευρώπη έχει καταβάλει προσπάθειες να απεμπλακεί από το ρωσικό αέριο που διοχετεύεται μέσω αγωγών μετά τον πόλεμο, μια πιθανή διακοπή των προμηθειών θα εξακολουθούσε να αποτελεί σοκ, ανεβάζοντας τις τιμές για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία. Η Ευρώπη δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο και τμήματα της ηπείρου εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτό. 

Ο διαχειριστής του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου ανέφερε σε σημερινή (8.8.2024) ενημέρωση ότι οι ροές θα κυμανθούν εντός του κανονικού εύρους τους. Οι λεγόμενοι διορισμοί αποτελούν ένδειξη των αποστολών και οι πραγματικές προμήθειες μπορεί ακόμη να αλλάξουν. Η Gazprom ανέφερε σε ημερήσια ενημέρωση νωρίτερα ότι οι ροές ήταν στα συνήθη επίπεδα την Τετάρτη (7.8.2024). 

«Η ροή αερίου είναι σταθερή, δεν υπάρχουν αλλαγές», δήλωσε ο Sergiy Makogon, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Gas TSO της Ουκρανίας, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο. «Αν η Ουκρανία ήθελε να σταματήσει τη ροή θα μπορούσε να το κάνει χωρίς να καταλάβει το Sudzha». 

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ήταν εξαιρετικά ευαίσθητες σε κάθε αντιληπτό κίνδυνο εφοδιασμού, ιδίως σε μια εποχή που ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για το υγροποιημένο φυσικό αέριο αυξάνεται.

Παρόλα αυτά, η αύξηση των τιμών την Τετάρτη «μπορεί να υπερεκτιμήσει την απειλή για τον εφοδιασμό, δεδομένου ότι οι ροές μέσω αυτής της οδού καλύπτουν μόνο το 3-5% της ζήτησης στην Ευρώπη, η οποία επίσης βρίσκεται σε αποθηκευτικούς χώρους σχεδόν ρεκόρ», ανέφεραν οι αναλυτές Patricio Alvarez και Joao Martins του Bloomberg Intelligence.

Το μοναδικό άλλο σημαντικό σημείο εισόδου ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία, το Sokhranovka, τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Μάιο του 2022. Εκείνη την εποχή, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν καταλάβει την περιοχή και η ουκρανική Naftogaz δήλωσε ότι δεν μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για τις μεταφορές μέσω της περιοχής. Προσφέρθηκε να επαναδρομολογήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου μέσω της Sudzha, αν και η Gazprom δήλωσε ότι αυτό δεν θα ήταν τεχνικά εφικτό. 

Η Αυστρία και η Σλοβακία είναι οι κύριοι εναπομείναντες εισαγωγείς ρωσικού αερίου από αγωγούς στην Ευρώπη, αφού η Gazprom περιόρισε τις παραδόσεις στη Γερμανία και άλλες χώρες πριν από δύο χρόνια. 

Οι ροές πρόκειται να σταματήσουν όταν λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης στο τέλος του τρέχοντος έτους, αν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες με σκοπό να διατηρηθεί η ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού. Η Αυστρία και η Σλοβακία έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι έχουν εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις