Σε νέες εκταμιεύσεις δανείων, ύψους 9,3 δισ. ευρώ προχώρησαν οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες το β΄ τρίμηνο του 2024, γεγονός που οδήγησε τις Διοικήσεις τους να αναθεωρήσουν ανοδικά τους στόχους τους για την πιστωτική επέκταση στο σύνολο του έτους.
Διευκρινίζεται ότι το ποσό των 9,3 δισ. ευρώ δεν συνιστά καθαρή πιστωτική επέκταση, καθώς δεν αφαιρεί αποπληρωμές δανείων. Αυτό δεν αναιρεί, ωστόσο, το γεγονός ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση των τραπεζών παραμένει υψηλή, οδηγούμενη κυρίως από τις επιχειρηματικές χορηγήσεις. Θετικό είναι το γεγονός ότι στο β΄ τρίμηνο οι τράπεζες είδαν και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των τραπεζών που έγιναν μεταξύ 31 Ιουλίου και 2 Αυγούστου (κατά σειρά ανακοινώσεων):
Η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων κατά 4% τριμηνιαίως και 8% ετησίως, φτάνοντας στα 31,3 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2024. Η καθαρή πιστωτική επέκταση προήλθε από τις επιχειρήσεις, με τους κλάδους μεταφορών, μεταποίησης, χονδρικού και λιανικού εμπορίου να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο.
Ειδικότερα, η αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων ήταν ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, έναντι στόχου για +1,6 δισ. για το 2024. Από τα 3,2 δισ. εκταμιεύσεων στο β΄ τρίμηνο, περίπου 1,5 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες, και περίπου 1,7 δις σε μεγάλες επιχειρήσεις και ναυτιλία. Η περίμετρος των δανείων της Τρ. Πειραιώς συνδεδεμένων με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαμορφώνεται σε 1,8 δισ.
Σημειώνεται ότι το ποσό των δανείων προ απομειώσεων και προσαρμογών έως και τον Ιούνιο 2024 περιλαμβάνει 5,8 δισ. ευρώ από ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας που σχετίζονται με τις τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων ΝΡΕ μέσω «Ηρακλή» (συναλλαγές Phoenix, Vega, Sunrise 1, Sunrise 2 και Sunrise 3).
Η Eurobank αύξησε τα ενήμερα δάνεια οργανικά κατά 1,2 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2024 (σ.σ. η Τράπεζα έχει ανακοινώσει το καθαρό ποσό πιστωτικής επέκτασης). Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 43,4 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής και μέσης διαβάθμισης ύψους 4,3 δισ. Τα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν σε 25,8 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά σε 9,8 δισ. και τα καταναλωτικά σε 3,6 δισ. ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση στην Ελλάδα. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε 31,4 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2024, αυξημένα κατά 0,9 δισ. από την αρχή του έτους και 2,4 δισ. ευρώ ετησίως (+8% ετησίως), ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των εκταμιεύσεων Εταιρικής Τραπεζικής σε 2,5 δισ. το β’ τρίμηνο 2024. Συνολικά, οι εκταμιεύσεις του β’ τριμήνου 2024 ανήλθαν στο πολυετές τριμηνιαίο υψηλό των 2,8 δις. ευρώ.
Η Alpha Bank αύξησε τις νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα σε 2,1 δισ. το β’ τρίμηνο και 4,0 δισ. το α’ εξάμηνο (ενισχυμένες κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και 7% σε ετήσια βάση αντίστοιχα). Οι νέες εκταμιεύσεις αφορούν κυρίως στους κλάδους εμπορίου, μεταποίησης, ενέργειας, μεταφορών και τουρισμού.
Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου (εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 5 δισ. ευρώ των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos») παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο το β’ τρίμηνο και ανήλθε σε 29,8 δισ. ευρώ (-0,1 δισ.), ως αποτέλεσμα του υψηλότερου επιπέδου αποπληρωμών εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων καθώς και των κοινοπρακτικών δανείων 0,3 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το β’ τρίμηνο, τα οποία αντιστάθμισαν πλήρως τις υψηλότερες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου έδειξαν περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της Alpha Bank στο Wholesale Banking, με τον καθαρό δανεισμό προς τις επιχειρήσεις να αυξάνεται κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 και τις εκταμιεύσεις δανείων να ανέρχονται στα 3 δισ., οδηγώντας σε αύξηση 5% τα έσοδα της επιχειρηματικής τραπεζικής σε επίπεδο εξαμήνου.
Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων της Alpha Bank διαδραμάτισε η νέα δομή που υιοθέτησε η Τράπεζα με νέες ομάδες που δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς όπως μεταξύ άλλων η ενέργεια, οι υποδομές, η υγεία, ο τουρισμός και η τεχνολογία.
Ενισχυτικά στην κερδοφορία του Wholesale Banking λειτούργησαν επίσης η αναβάθμιση του Transaction Banking και τα νέα ψηφιακά προϊόντα (όπως πληρωμές σε ξένο νόμισμα στο trade finance, πληρωμές SWIFT, account balance verification) που παρέχει στους επιχειρηματικούς της Πελάτες, των οποίων η παραγωγή αυξήθηκε κατά 45% σε σχέση με το 2023.