Παρασκευή, 9 Αυγ.
29oC Αθήνα

Βρετανία: Έργο του Μπάνκσι που εικονίζει ζώα κλάπηκε μόλις έκανε την εμφάνισή του

Βρετανία: Έργο του Μπάνκσι που εικονίζει ζώα κλάπηκε μόλις έκανε την εμφάνισή του
ΦΩΤΟ Reuters

Στη Βρετανία, το τέταρτο έργο του Μπάνκσι που εικονίζει ζώα κλάπηκε μία ώρα αφού έκανε την εμφάνισή του σε μία στέγη στο Πέκχαμ του Λονδίνου.

Σε μία συνοικία του Πέκχαμ, στα νότια προάστια του Λονδίνου στη Βρετανία, το τέταρτο έργο που φιλοτέχνησε ο Μπάνκσι και εικονίζει ένα ζώο, έναν λύκο, έκανε την εμφάνισή του το απόγευμα της Πέμπτης (08.08.2024).

Μέσα σε μία ώρα το έκλεψαν.

Όπως συνηθίζει, ο διάσημος καλλιτέχνης δρόμου που κατάγεται από το Μπρίστολ, ανάρτησε νωρίς το απόγευμα τη φωτογραφία της νέας δημιουργίας του: έναν μαύρο λύκο, ζωγραφισμένο πάνω σε ένα λευκό δορυφορικό πιάτο, που μοιάζει να ουρλιάζει στο φεγγάρι.

Όμως μία ώρα αργότερα, αυτόπτες μάρτυρες είδαν τουλάχιστον δύο μασκοφόρους να ανεβαίνουν στη στέγη όπου βρισκόταν το δορυφορικό πιάτο, να το κατεβάζουν και να το παίρνουν μαζί τους ανενόχλητοι.

Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες, ο Τομ Κέλοου, αφηγήθηκε στο πρακτορείο PA ότι είδε «τρεις άνδρες» που «είχαν μαζί τους μια σκάλα». Ο ένας ανέβηκε στη στέγη και οι άλλοι δύο κρατούσαν τη σκάλα.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι την κάλεσαν να ερευνήσει «την κλοπή μίας δορυφορικής κεραίας που περιείχε ένα έργο τέχνης» λίγο μετά τις 14.00, τοπική ώρα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σύλληψη.

Ο μυστηριώδης κύριος Μπάνκσι

Ο λύκος ήταν το τέταρτο έργο του Μπάνκσι που εμφανίστηκε στη βρετανική πρωτεύουσα μέσα σε ισάριθμες ημέρες, κάτι ασυνήθιστο για τον μυστηριώδη καλλιτέχνη αφού συνήθως περνούν πολλές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες από το ένα έργο του στο άλλο.

Στις 5 Αυγούστου έκανε την εμφάνισή της μία κατσίκα σε έναν τοίχο στο Ρίτσμοντ, στο δυτικό Λονδίνο. Την επόμενη ημέρα, δύο ελέφαντες έβγαζαν τα κεφάλια τους από δύο παράθυρα, στην πρόσοψη ενός κτιρίου στο Τσέλσι. Και στις 7 Αυγούστου εμφανίστηκαν τρεις πίθηκοι, να ισορροπούν σκαρφαλωμένοι σε μια σιδηροδρομική γέφυρα στο Σόρεντιτς, στο ανατολικό Λονδίνο.

Το γεγονός ότι ο Μπάνκσι επέλεξε να απεικονίσει ζώα οδήγησε σε μία σειρά από εικασίες για τον συμβολισμό τους – ορισμένοι είπαν ότι ο καλλιτέχνης μιλάει για την κλιματική κρίση, άλλοι ότι αναφέρεται στον πόλεμο στη Γάζα ή ακόμη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Κάποιοι διερωτήθηκαν αν σχετίζονται τα έργα με τις ταραχές που προκάλεσαν τις προηγούμενες ημέρες ακροδεξιοί διαδηλωτές στη Βρετανία, αφού ο Μπάνκσι έχει υπερασπιστεί πολλές φορές στο παρελθόν τους πρόσφυγες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος κλέβει έργα του Μπάνκσι, τα οποία πωλούνται έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε δημοπρασίες. Τον περασμένο Δεκέμβριο κλάπηκε μέρα – μεσημέρι μία πινακίδα της τροχαίας στην οποία είχε ζωγραφίσει τρία μη επανδρωμένα, μαχητικά αεροσκάφη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις