Τρίτη, 3 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Παράταση του διαγωνισμού για το Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ

Παράταση του διαγωνισμού για το Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ

Παράταση μερικών εβδομάδων έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ στην έναρξη του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο που αφορά στην υλοποίηση του «Κυβερνητικού Πάρκου Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Αρχικά, όπως έχουμε αναφέρει, είχε οριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ ως καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος η 6η Σεπτεμβρίου 2024, ωστόσο, η διαδικασία μεταφέρθηκε για τις 26 Σεπτεμβρίου. Είναι μια πρακτική που συνηθίζεται σε όλα τα στάδια τέτοιων διαγωνισμών, αφενός για την καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων επενδυτών, αφετέρου καθώς συχνά «πέφτουν» κοντά χρονικά διάφοροι διαγωνισμοί με αποτέλεσμα οι κατασκευαστικοί όμιλοι να μην προλαβαίνουν να ανταποκριθούν σε όλους ταυτόχρονα.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το newsit.gr, η υλοποίηση του έργου θα γίνει μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, διάρκειας έως 30 ετών, και αρχικής εκτιμώμενης αξίας 421 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Θα ακολουθήσει έλεγχος των φακέλων συμμετοχής και εν συνεχεία το ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει ποιοι ενδιαφερόμενοι θα περάσουν στην επόμενη φάση που θα καταλήξει σε υποβολή δεσμευτικών προσφορών, προφανώς από το 2025, και εφόσον δεν προκύψουν… ανατροπές, όπως έχει συμβεί με άλλες ΣΔΙΤ.

Το έργο αφορά στην μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος κτιρίων γραφείων (Κυβερνητικό Πάρκο Ανδρέας Λεντάκης) στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός μεγάλου αστικού πάρκου που θα λειτουργήσει ως «πνεύμονας πρασίνου» στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.

Όπως έχουν αναφέρει από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το «Κυβερνητικό Πάρκο Ανδρέας Λεντάκης» θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων όπου στεγάζεται σήμερα η ΠΥΡΚΑΛ, οι εγκαταστάσεις της οποίας θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους εντός Αττικής.

Σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΝ, το 70% της έκτασης (107,5 στρέμματα) θα περιλαμβάνει ελεύθερους χώρους πρασίνου, κοινόχρηστους και κοινωφελείς ενώ η οικοδομήσιμη έκταση θα είναι το υπόλοιπο 30% (46,5 στρέμματα). Σε αυτήν περιλαμβάνονται τόσο τα νέα κτίσματα όσο και μέρος των υφιστάμενων που θα διατηρηθούν και θα αποκατασταθούν.

Στο Πάρκο προβλέπεται να μετεγκατασταθούν εννέα υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) και ορισμένοι φορείς (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ ΑΕ, ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, ΕΤΑΔ ΑΕ).

Οι υπηρεσίες αυτές σήμερα στεγάζονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε 127 συνολικά κτίρια εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα από το Ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπα 20 είναι ιδιόκτητα.

Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις: η πρώτη φάση είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος, η δεύτερη φάση ο ανταγωνιστικός διάλογος και η τρίτη φάση η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενώ το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί αντ` αυτού ως διενεργούσα αρχή του διαγωνισμού.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις