Κυριακή, 11 Αυγ.
33oC Αθήνα

Τι σηματοδοτεί το «κανόνι» της SunPower για τη βιομηχανία των φωτοβολταϊκών 

Τι σηματοδοτεί το «κανόνι» της SunPower για τη βιομηχανία των φωτοβολταϊκών 

Η ηλιακή βιομηχανία οικιακής χρήσης των ΗΠΑ δέχεται σοβαρές απειλές, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν αυτή την εβδομάδα από την πτώχευση της SunPower, μίας από τις πιο αξιόλογες αμερικανικές εταιρίες του κλάδου.

Ειδικότερα, η SunPower είχε πολλές οικονομικές αστοχίες λόγω των υψηλών επιτοκίων, τα οποία καθιστούν τα πάνελ λιγότερο προσιτά για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, και μιας σημαντικής περικοπής των επιδοτήσεων στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ – τη μεγαλύτερη ηλιακή αγορά της χώρας. Η αλλαγή αυτή επιβράδυνε σημαντικά τη ζήτηση της ηλιακής βιομηχανίας και συμπίεσε τα κέρδη των εταιρειών στέγης, σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg.

Οι ηλιακές εταιρείες στέγης έχουν γίνει πολύ εξαρτημένες από στρατηγικές με επίκεντρο την ανάπτυξη που χρειάζονται επαναλαμβανόμενους γύρους εξωτερικής χρηματοδότησης, δήλωσε ο T.J. Rodgers, διευθύνων σύμβουλος της Complete Solaria. «Ο εχθρός είναι η ανάπτυξη», δήλωσε σε συνέντευξή του, λίγες ώρες αφότου η SunPower ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του είχε υποβάλει προσφορά ύψους 45 εκατ. δολαρίων για μεγάλο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων.

Πρόσθεσε ότι η «λανθασμένη» επέκταση «με κάθε κόστος» είναι το πρόβλημα. Η πλήρης προσφορά της Solaria θα πρέπει να εγκριθεί από δικαστή του πτωχευτικού δικαστηρίου για να προχωρήσει.

Ο Ρότζερς (Rodgers), βετεράνος της Silicon Valley, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της SunPower από το 2005 έως το 2011, είναι ένθερμος υποστηρικτής της ηλιακής ενέργειας. Για τους παρόχους στέγης, είπε, το κλειδί για την επιβίωση θα είναι η δημοσιονομική πειθαρχία – η λειτουργία της επιχείρησης σαν μια μικρή επιχείρηση που εξαρτάται από τις δικές της ταμειακές ροές και όχι από εξωτερική χρηματοδότηση. «Κάθε φορά που καίνε χρήματα και χρειάζονται περισσότερα χρήματα, η θηλιά γίνεται λίγο πιο σφιχτή», δήλωσε ο Ρότζερς. «Είναι και πάλι το 2008 στη στεγαστική αγορά».

Οι αγώνες των εταιρειών ενέργειας οικιακής χρήσης για ανάπτυξη επιδεινώθηκαν μετά την περικοπή των επιδοτήσεων της Καλιφόρνιας για τα ηλιακά οικιακά συστήματα, η οποία προκάλεσε απότομη πτώση των πωλήσεων μετά την έναρξη ισχύος της πέρυσι.

Οι συνολικές οικιακές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθούν κατά 14% φέτος από το 2023, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, μια εμπορική ομάδα με έδρα την Ουάσινγκτον, και την ερευνητική ομάδα Wood Mackenzie. Στην Καλιφόρνια, οι ηλιακές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 40%.

«Η SunPower είναι η μεγαλύτερη ηλιακή εταιρεία που έπεσε το περασμένο έτος, αλλά απέχει πολύ από το να είναι η μόνη απώλεια», δήλωσε η Bernadette Del Chiaro, εκτελεστική διευθύντρια της California Solar & Storage Association, σε δήλωσή της, επισημαίνοντας δεκάδες εταιρείες που χρεοκόπησαν ή εγκατέλειψαν την Καλιφόρνια μετά την αλλαγή των επιδοτήσεων.

Για τη SunPower, τα προβλήματά της έγιναν γνωστά τον Οκτώβριο, όταν συνειδητοποίησε ότι είχε υπερτιμήσει την αξία των αποθεμάτων της. Είπε ότι θα χρειαστεί να αναδιατυπώσει ορισμένες εκθέσεις κερδών. Αυτό οδήγησε σε καθυστερήσεις στην υποβολή των μετέπειτα αποτελεσμάτων της.

Από εκεί και πέρα, τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν, εμποδίζοντας τελικά την ικανότητα της εταιρείας να αντλήσει τα απαραίτητα μετρητά, δήλωσε ο επικεφαλής μετασχηματισμού της SunPower, Μάθιου Χένρι (Matthew Henry), σε μια αίτηση πτώχευσης τη Δευτέρα (5.8.2024). Η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού την Τρίτη.

Κατά την αρχική ακρόαση της SunPower στο δικαστήριο την Τετάρτη, η εταιρεία κέρδισε την έγκριση να συνεχίσει να λειτουργεί χρησιμοποιώντας μετρητά που είχαν τεθεί στην άκρη ως εγγύηση για τους δανειστές. Η εταιρεία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δημοπρασία για τις κύριες επιχειρήσεις της, ενώ θα ρευστοποιήσει τυχόν εναπομείναντα αποθέματα σε ξεχωριστή πώληση, δήλωσαν οι δικηγόροι της εταιρείας στο δικαστήριο.

Ακόμα και στις καλύτερες εποχές, τα περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες ηλιακής ενέργειας σε στέγες τείνουν να είναι μικρά. Οι επιχειρήσεις πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην τιμή και το κόστος απόκτησης πελατών παραμένει υψηλό, δήλωσε ο Pol Lezcano, αναλυτής της εταιρείας ερευνών BloombergNEF. Ούτε καν η SunPower – που ιδρύθηκε το 1985 και επέζησε από προηγούμενους γύρους συρρίκνωσης του κλάδου – δεν ήταν απρόσβλητη από αυτά τα βασικά δεδομένα του ισολογισμού. «Ήταν μία από τις αρχικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Lezcano. «Από άποψη κληρονομιάς και συμβολισμού, είναι κρίμα».

Άλλα στελέχη της ηλιακής ενέργειας έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα με τον Ρότζερς: επιδιώξτε την παραγωγή μετρητών και όχι την ανάπτυξη με κάθε κόστος. Σε αυτό το κλίμα, «το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μην αναπτυχθούμε» και αντ’ αυτού να συσσωρεύσουμε μετρητά και να πληρώσουμε χρέος, δήλωσε ο John Berger, διευθύνων σύμβουλος της Sunnova Energy International σε συνέντευξή του την Τρίτη. Η στρατηγική αυτή ακολουθεί χρόνια ανάπτυξης που την κατέστησαν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στέγης στην Αμερική. «Δεν μπορείτε απαραίτητα να βασιστείτε σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες στην πορεία».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις