Η αλυσίδα μόδας Esprit βάζει λουκέτο και στα 56 καταστήματά της στη Γερμανία μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με σημερινή (9.8.2024) ανακοίνωση του Ομίλου. Περίπου 1.300 εργαζόμενοι πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους.
Ειδικότερα, η Esprit Europe, η οποία είναι η μητρική εταιρεία για την αγορά της Γερμανίας, καθώς και άλλες εταιρείες του ομίλου μόδας, είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης τον Μάιο του 2024.
Πριν από λίγες ημέρες έγινε φανερό ότι η αλυσίδα μόδας θα έβαζε λουκέτο στα καταστήματα, γιατί δεν βρέθηκε αγοραστής για ολόκληρη την εταιρεία. «Δυστυχώς, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν αυτό το επιχειρηματικό ρίσκο, ή μόνο σε πολύ περιορισμένο βαθμό, στο ακόμη πολύ τεταμένο περιβάλλον της αγοράς για το εμπόριο μόδας», δήλωσε ο δικηγόρος Christian Gerloff, ο οποίος έχει αναλάβει το ρόλο του αναδιαρθρωτή.
Esprit: Μόνο η μάρκα παραμένει στη Γερμανία
Από σήμερα είναι σαφές ότι το μόνο που απομένει από την Esprit στη Γερμανία είναι η μάρκα. Τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος για την αφερέγγυα ευρωπαϊκή επιχείρηση θα περιέλθουν στον βρετανικό χρηματοοικονομικό επενδυτή Alteri.
Ωστόσο, η Alteri δεν θα αναλάβει τη λειτουργική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα θα κλείσουν και τα προϊόντα θα πωληθούν, ενώ οι θέσεις εργασίας στα καταστήματα και στα κεντρικά γραφεία στο Ratingen θα χαθούν.
Η Alteri είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας μόδας CBR Fashion με τις μάρκες Street One και Cecil, μεταξύ άλλων. Η επενδυτική εταιρεία, η οποία υποστηρίζεται από τον αμερικανικό χρηματοοικονομικό επενδυτή Apollo, είχε επενδύσει προηγουμένως στην εταιρεία βρεφικών ειδών Baby Walz.
Σύμφωνα με γνώστες του κλάδου, η Alteri είχε ήδη συζητηθεί ως πιθανός αγοραστής εδώ και αρκετό καιρό. Οι insiders βλέπουν την Alteri ως έναν επενδυτή που επιδιώκει τη μεγιστοποίηση των κερδών βραχυπρόθεσμα, «αλλά που ενεργεί επίσης πολύ επαγγελματικά και ως σκληρός διαπραγματευτικός εταίρος». Η Esprit δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την τιμή αγοράς.
Στο αποκορύφωμά της, η Esprit είχε κύκλο εργασιών (τζίρο) άνω των 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα έσοδα μειώθηκαν στα 709 εκατ. ευρώ το 2023. Η Γερμανία είναι η σημαντικότερη αγορά για τον όμιλο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ του τζίρου του.
Κύμα πτωχεύσεων στον κλάδο της μόδας – Λάθη διαχείρισης στην Esprit
Ο κλάδος της μόδας βιώνει εδώ και χρόνια ένα κύμα πτωχεύσεων. Σύμφωνα με μια καταμέτρηση της εταιρείας συμβούλων αναδιάρθρωσης Falkensteg, 91 εταιρείες μόδας πτώχευσαν μόνο το α’ εξάμηνο του 2024 – 7% περισσότερες από το προηγούμενο έτος, όταν ο αριθμός ήταν ήδη σε υψηλό επίπεδο.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Πρώτον, τα καταστήματα λιανικής πώλησης έχασαν πωλήσεις από τα ηλεκτρονικά καταστήματα λιανικής πώλησης, και στη συνέχεια η πανδημία προκάλεσε απώλειες. Η κατάσταση επιδεινώνεται τώρα από το υψηλό κόστος και τους επιφυλακτικούς καταναλωτές που περιορίζουν τις δαπάνες για μόδα λόγω του υψηλού κόστους ζωής. Οι μάρκες στη μεσαία κατηγορία τιμών, όπως η Esprit, υποφέρουν περισσότερο. Οι προμηθευτές πολυτελών μαρκών και οι προμηθευτές γρήγορης μόδας βρίσκονται συχνά σε καλύτερη θέση.
Στην Esprit, υπάρχουν επίσης διαχειριστικά λάθη. Ο Heiko Ronge, κάποτε ο μεγαλύτερος δικαιοδόχος της Esprit με περισσότερα από 60 καταστήματα, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στο κλαδικό περιοδικό «Textilwirtschaft» ότι η «αποσύνθεση» της εταιρείας ήταν εντελώς περιττή. Το εμπορικό σήμα εξακολουθεί να είναι σπουδαίο και η σημερινή κατάσταση είναι «αποτέλεσμα 100% κακοδιαχείρισης».
Μετά το επιτυχημένο αφεντικό Heinz Krogner, υπήρξαν πάρα πολλά αφεντικά «με πάρα πολλές στρατηγικές» που οι πελάτες δεν καταλάβαιναν πλέον, συνέχισε. Ο Ronge έχει ήδη κόψει κάθε δεσμό με την Esprit. Όπως και ο ίδιος, πολλοί δικαιοδόχοι που διαχειρίζονταν τις περισσότερες από τις μπουτίκ Esprit έχουν ήδη εγκαταλείψει το πλοίο.
Άλλοι εμπειρογνώμονες του κλάδου επικρίνουν, επίσης, την Esprit, επειδή δεν έχει ενσωματώσει σωστά τις διαδικτυακές και τις εμπορικές δραστηριότητές της. «Παραδοσιακές μάρκες όπως η Esprit που αποτυγχάνουν να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους “καταστρέφονται” από τη φτηνή γρήγορη μόδα και τις πολυτελείς μάρκες», λέει η Britta Harjes, διευθύντρια καταναλωτικών αγαθών και λιανικής στην εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Atreus.
Η Esprit ιδρύθηκε το 1968 και ήταν επιτυχημένη μέχρι την αλλαγή της χιλιετίας, καθώς η εταιρεία είχε τη φήμη ότι προσέφερε ρούχα υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές. Ωστόσο, η μάρκα έχει χάσει την ελκυστικότητά της και ο ανταγωνιστής της, Zara, που δραστηριοποιείται στην ίδια κατηγορία τιμών, θεωρείται πιο μοντέρνος στον κλάδο.
Η μάρκα Esprit είναι απίθανο να έχει μέλλον
Η μάρκα Esprit πρόκειται να συνεχίσει να υπάρχει στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Συνεπώς, τα προϊόντα με το σήμα θα συνεχίσουν να κατασκευάζονται και να πωλούνται στη Γερμανία – δεν είναι ακόμη γνωστό με ποια μορφή.
Σύμφωνα με έναν γνώστη της βιομηχανίας, είναι ακόμη μυστικό του νέου ιδιοκτήτη της μάρκας το πώς θα επανέλθει η μάρκα στην αγορά. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν ήδη σπάσει και πολυάριθμοι λιανοπωλητές έχουν αφαιρέσει την Esprit από τις γκάμες τους: «Η εμπιστοσύνη των λιανοπωλητών έχει καταστραφεί».
Ένας άλλος εμπειρογνώμονας εκτίμησε ότι η μάρκα θα πρέπει να αναπτυχθεί για πολλά χρόνια μετά από μια τέτοια διακοπή για να γίνει και πάλι ορατή. Εν τω μεταξύ, άλλοι προμηθευτές θα έπαιρναν τη θέση της Esprit.
Το τέλος της Esprit διαφαινόταν ήδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, όταν η αλυσίδα μόδας είχε καταφύγει κάτω από την προστατευτική ομπρέλα του νόμου περί αφερεγγυότητας μπροστά στα κλειστά καταστήματα, είχε απολύσει περίπου το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της και είχε κλείσει 100 καταστήματα.
Η Esprit δραστηριοποιείται σε περίπου 40 χώρες παγκοσμίως. Οι επιχειρήσεις εκτός Ευρώπης δεν επηρεάζονται από την αφερεγγυότητα. Η κύρια εταιρεία του ομίλου, η Esprit Holding, εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Μετά από αρκετές πτωχεύσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει πλέον ουσιαστικά καμία λειτουργική δραστηριότητα.
Στην παρούσα κατάσταση, είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαδικασίες αφερεγγυότητας δεν οδηγούν στη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως συνέβη στην περίπτωση της Esprit. Για τις εταιρείες μόδας που οδηγήθηκαν σε αφερεγγυότητα το 2023, μόνο το 27% των επηρεαζόμενων εταιρειών είχε βρει λύση μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024. Πριν από τρία χρόνια, τα στοιχεία της Falkensteg δείχνουν ότι αυτό συνέβαινε ακόμη σχεδόν στο 75% των περιπτώσεων.