Σάββατο, 10 Αυγ.
32oC Αθήνα

Αργεντινή: Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φερνάντες κατηγορείται ότι ξυλοκοπούσε άγρια την πρώην σύντροφό του

Αργεντινή: Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φερνάντες κατηγορείται ότι ξυλοκοπούσε άγρια την πρώην σύντροφό του
AP Photo/Christophe Ena

Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν την πρώην πρώτη κυρία της Αργεντινής με μώλωπες σε πρόσωπο και σώμα μετά από επίθεση που φέρεται να δέχτηκε από τον πρώην πρόεδρο της χώρας Αλμπέρτο Φερνάντες, προκαλούν σοκ.

Η πρώην σύντροφος του πρώην προέδρου της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ, τον κατηγόρησε ότι την κακοποίησε σωματικά και συναισθηματικά, σύμφωνα με δικαστική απόφαση.

Οι ισχυρισμοί συγκλόνισαν τη χώρα και απειλούν να αμαυρώσουν περαιτέρω τη φήμη του μετριοπαθούς αριστερού, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 2019 έως το 2023. Ο ίδιος αρνήθηκε σθεναρά τους ισχυρισμούς της και υποσχέθηκε ότι θα αποδείξει στα δικαστήρια «τι πραγματικά συνέβη».

Φωτογραφίες και συνομιλίες που αποκάλυψε η αργεντίνικη διαδικτυακή εφημερίδα Infobae δείχνουν τη Φαμπιόλα Γιανές, πρώην σύντροφό του επί τουλάχιστον οκτώ χρόνια και μητέρα του δεύτερου παιδιού του, με μαυρισμένο μάτι και μελανιασμένο χέρι.

Στις συνομιλίες φέρεται να λέει: «Με χτυπάς τρεις μέρες στη σειρά!».

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένες από τις επιθέσεις ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2021, με την πρώην πρώτη κυρία να καταγράφει την κακοποίηση, ενώ κάποια στιγμή φέρεται να έστειλε μήνυμα στον πρόεδρο: «Αυτό δεν λειτουργεί έτσι, με χτυπάς συνέχεια. Είναι ασυνήθιστο. Δεν μπορώ να σε αφήσω να μου το κάνεις αυτό, ενώ δεν σου έκανα τίποτα. Και το μόνο που προσπαθώ να κάνω με το μυαλό μου συγκεντρωμένο είναι να σε υπερασπιστώ και εσύ με χτυπάς σωματικά. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία».

Στα μηνύματα αποκαλύπτονται και οι απαντήσεις που έστειλε ο Φερνάντες, μεταξύ των οποίων: «Σταμάτα να διαφωνείς. Στο τέλος, καταλήγουμε να τσακωνόμαστε για όλους τους άλλους. Σε παρακαλώ. Έλα».

Σε αυτό, η Yanez απαντά: «Με χτυπάς πάλι. Είσαι τρελός» και ο Fernandez απαντά: «Αισθάνομαι άσχημα».

Η Yanez έστειλε τις φωτογραφίες στον Fernandez, παραπονούμενη για τη βίαιη συμπεριφορά του: «Και όταν με χτύπησες στα χέρια, μου άφησες μελανιές».

Στη συνέχεια του στέλνει μια φωτογραφία με το μαυρισμένο μάτι της και γράφει ειρωνικά: «Αυτή είναι όταν με χτύπησες κατά λάθος».

Με τη δικαστική απόφαση, το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπουένος Άιρες ξεκίνησε ποινική έρευνα για τις κατηγορίες «ψυχολογικής τρομοκρατίας», τηλεφωνικής παρενόχλησης και σωματικής κακοποίησης.

Η διαταγή αναφέρει ότι η Yanez, η οποία κατέθεσε τηλεφωνικά από το σπίτι της στη Μαδρίτη, αποφάσισε να υποβάλει μήνυση κατά της Fernandez για απειλή και «ψυχολογικό εκφοβισμό» που της ασκούσε καθημερινά και για πρόκληση «ελαφρών τραυματισμών στο πλαίσιο έμφυλης βίας».

«Είναι ψευδές»

Το έγγραφο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις κατηγορίες της για σωματική βία. Ο Φερνάντες ανέφερε σε δήλωσή του στο X: «Είναι ψευδές και αυτό για το οποίο με κατηγορούν τώρα δεν συνέβη ποτέ». Αρνήθηκε να πει περισσότερα στα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενος την ιδιωτική ζωή της οικογένειάς του.

Στην απόφαση, ο δικαστής Τζούλιαν Ερκολίνι επέβαλε περιοριστικά μέτρα που απαγορεύουν στον πρώην πρόεδρο να πλησιάσει σε απόσταση 500 μέτρων και να επικοινωνήσει μαζί της.

Ο δικαστής απαγόρευσε στον Φερνάντες να ταξιδεύει εκτός Αργεντινής και απαίτησε να «σταματήσει κάθε μορφή εκφοβισμού ή παρενόχλησης, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα» προς την Γιανέζ. Το δικαστήριο ζήτησε από τις αρχές της Αργεντινής να παράσχουν στη γυναίκα αστυνομική προστασία.

Η δικαστική εντολή έρχεται εβδομάδες αφότου οι κατηγορίες της Γιάνεζ εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μεταξύ χιλιάδων μηνυμάτων που διέρρευσαν και εξετάζονται από τους αρχές σε μια ξεχωριστή υπόθεση υπεξαίρεσης κατά του Φερνάντεζ.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται για παρατυπίες στην ανάθεση κρατικών ασφαλιστικών συμβάσεων – ισχυρισμούς που επίσης αρνείται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις