Κυριακή, 11 Αυγ.
29oC Αθήνα

Πάθανε η Susan Wojcicki, το πρώην «αφεντικό» του YouTube, σε ηλικία 56 ετών

Πάθανε η Susan Wojcicki, το πρώην «αφεντικό» του YouTube, σε ηλικία 56 ετών
Φωτογραφία: Reuters

Η Σούζαν Νταϊάν Γουτσίτσκι, πρώην CEO του YouTube, πρωτοπόρος της τεχνολογίας και από τους πρώτους υπαλλήλους της Google, πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία 56 ετών.

Η Πολωνοαμερικανίδα Susan Wojcicki, συνέδεσε το όνομά της με το YouTube αλλά συμμετείχε και στην ίδρυση της Google το 1999.

Αργότερα ηγήθηκε της διαδικτυακής διαφημιστικής επιχείρησης της εταιρείας και τέθηκε επικεφαλής της αρχικής υπηρεσίας βίντεο της Google.

Μετά την επιτυχία του YouTube, η Γουτσίτσκι πρότεινε την εξαγορά του YouTube από την Google το 2006. Υπηρέτησε ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του YouTube από το 2014 έως το 2023.

«Με βαθιά θλίψη μοιράζομαι την είδηση του θανάτου της Susan Wojcicki. Η αγαπημένη μου σύζυγος επί 26 χρόνια και μητέρα των πέντε παιδιών μας, μας άφησε σήμερα μετά από 2 χρόνια ζωής με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα» έγραψε σήμερα (10.08.2024) ο Dennis Troper σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο Troper δήλωσε ότι η Wojcicki ήταν «όχι μόνο η καλύτερη φίλη και σύντροφός μου στη ζωή, αλλά και ένα λαμπρό μυαλό, μια στοργική μητέρα και μια αγαπημένη φίλη για πολλούς».

«Η επίδρασή της στην οικογένειά μας και στον κόσμο ήταν ανυπολόγιστη. Είμαστε συντετριμμένοι, αλλά ευγνώμονες για το χρόνο που περάσαμε μαζί της», δήλωσε ο Troper. 

Η Wojcicki – η οποία ήταν μία από τις πιο εξέχουσες γυναίκες στη Silicon Valley – είχε εμπλακεί με τη μητρική εταιρεία του YouTube, τη Google, από τις πρώτες μέρες της, όταν οι δύο ιδρυτές της δούλευαν από το γκαράζ της στην Καλιφόρνια για να δημιουργήσουν μια μηχανή αναζήτησης. Αργότερα έγινε η 16η υπάλληλος της Google και εργάστηκε στην εταιρεία για σχεδόν 25 χρόνια.

Ο CEO της Google Sundar Pichai εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε μια ανάρτηση στο X νωρίς το Σάββατο, λέγοντας ότι η Wojcicki ήταν «πυρήνας» της ιστορίας της Google.

Η Wojcicki είχε διατελέσει  CEO του YouTube για εννέα χρόνια πριν ανακοινώσει πέρυσι σε ανάρτηση στο blog της ότι θα «αποσυρθεί» από τον ηγετικό της ρόλο για να επικεντρωθεί στην οικογένειά της, την υγεία της και τα προσωπικά της έργα που την ενθουσιάζουν», σύμφωνα με το CNN.

«Είμαι τόσο περήφανη για όλα όσα έχουμε πετύχει», έγραψε η Wojcicki όταν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί το 2023. «Ήταν συναρπαστικό και ουσιαστικό».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις