Δευτέρα, 12 Αυγ.
33oC Αθήνα

Φωτιά στην Αττική: Μάχη με τις φλόγες σε Πεντέλη, Ανατολή και Γραμματικό – Συνεχείς εκκενώσεις

Φωτιά στην Αττική: Μάχη με τις φλόγες σε Πεντέλη, Ανατολή και Γραμματικό – Συνεχείς εκκενώσεις

Δραματικές ώρες βιώνει η Αττική από χθες, Κυριακή (11.08.24) όταν ξέσπασε η φωτιά στον Βαρνάβα, που από νωρίς σήμερα το πρωί έχει επεκταθεί στην Πεντέλη.

Πλέον τα μέτωπα της φωτιάς στην Αττική είναι τρία: στην Πεντέλη, στην Ανατολή και στο Γραμματικό, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες, τη στιγμή που οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν θυελλώδεις, ενώ δεν αναμένεται να κοπάσουν τουλάχιστον έως τις 4 σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας μπαράζ μηνυμάτων εστάλησαν σε όσους βρίσκονται στην περιοχή, να εκκενώσουν μια σειρά από οικισμούς. Συγκεκριμένα εκκενώνονται 8 οικισμοί, ενώ παράλληλα εκκενώθηκαν το νοσοκομείο Παίδων Πέντελης και στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Στην περιοχή επιχειρούν 670 πυροσβέστες με 183 οχήματα δίνουν μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε στο Βαρνάβα και έχει περάσει στο Πεντελικό όρος. Την ίδια ώρα 27 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και εθελοντές έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες,

Από αέρος συνολικά επιχειρούν 32 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα. 

Η φωτιά έχει διανύσει μία απόσταση περίπου 30 χλμ.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το liveblog του newsit.gr

 

Έχουν καεί σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες μέτρα δάσους, ενώ επικρατούν δυνατοί άνεμοι. Σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων στην περιοχή τις επόμενες ώρες θα επικρατήσουν δυνατοί άνεμοι έως 6 μποφόρ. 

Οι κάτοικοι σχηματίζουν ουρές με τα αυτοκίνητά του προσπαθώντας να φύγουν από τις περιοχές που είναι υπό εκκένωση.

Την ίδια ώρα εκκενώθηκε το Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Στο παρακάτω βίντεο φαίνονται οι φλόγες πάνω από το νοσοκομείο Παίδων.

 

Εκκενώθηκαν και τα μοναστήρια Αγίου Εφραίμ και Πεντέλης.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας εστάλησαν μηνύματα του 112 για εκκένωση των περιοχών: Νταού Πεντέλης, Άγιος Σπυρίδωνας, Νέα Πεντέλη, Παλιά Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Δαμάραση και στον οικισμό Ανατολή.

 

Στις 05:10 εκδόθηκε νέο μήνυμα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέα Πεντέλη προς Μελίσσια και από Παλιά Πεντέλη προς Βριλήσσια. Στις 05:13 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας προς Λεωφόρο Μαραθώνα, ενώ στις 05:40 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οκισμούς Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα προς Ραφήνα.

Οι κάτοικοι του οικισμού Ανατολή καλούνται να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη. 

Δόθηκε εντολή για ετοιμότητα στην Ανθούσα.

 

Ειδικότερα λίγο μετά τις 5 το πρωί στάλθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Νέας Πεντέλης με την οδηγία να απομακρυνθούν προς Μελίσσια, και στους κατοίκους της Παλαιάς Πεντέλης να απομακρυνθούν προς Βριλήσσια.

Παράλληλα οι Αρχές προχωρούν στην εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων και του 411 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, που βρίσκονται στην περιοχή της Πεντέλης.

Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία να είναι σε ετοιμότητα.

Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις