Τρίτη, 13 Αυγ.
36oC Αθήνα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου για τα 20 χρόνια από την αριστουργηματική τελετή έναρξης

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου για τα 20 χρόνια από την αριστουργηματική τελετή έναρξης

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024, ακριβώς 20 χρόνια από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Μία τελετή που φέρει την υπογραφή του Δημήτρη Παπαϊωάννου και ακόμα μνημονεύεται από τα διεθνή ΜΜΕ ως η κορυφαία που έγινε ποτέ.

Στις 13 Αυγούστου 2004 πραγματοποιήθηκε η φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με τον άνθρωπο που βρισκόταν πίσω από τη γιορτή του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος, τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, να μας το θυμίζει.

Ο δημιουργός της τελετής, που κατάφερε να δημιουργήσει μία τελετή υψηλής αισθητικής, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Facebook ένα βίντεο με σκηνές από την αξέχαστη εκδήλωση στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο.

«Σαν σήμερα πριν 20 χρόνια» έγραψε στο βίντεο, διάρκειας 6 λεπτών και 40 δευτερολέπτων ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ξεκινά από τη σκηνή με τον κένταυρο και το γιγάντιο κυκλαδίτικο ειδώλιο και ολοκληρώνεται με το άναμμα του βωμού με την Ολυμπιακή φλόγα από τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο, Νίκο Κακλαμανάκη.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου προσέφερε ένα εντυπωσιακό θέαμα και ταυτόχρονα ένα ταξίδι στην ιστορία της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Από τα κυκλαδικά ειδώλια και την κλασική Ελλάδα, μέχρι τον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό, η παράσταση ταξίδεψε τους θεατές σε μια συναρπαστική διαδρομή μέσα στον χρόνο.

 

Η διπλή έλικα του DNA αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο αυτού του ταξιδιού, ενώ μεγάλοι ήταν και οι συμβολισμοί της τελετής.

Όπως για παράδειγμα η ελιά που αναδύθηκε στο ΟΑΚΑ, ένα ισχυρό σύμβολο ειρήνης και σοφίας. 

Την 13η Αυγούστου 2004 οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεφαν στο σπίτι τους μετά από 108 χρόνια.

Ιδιαίτερος ήταν και ο τρόπος με τον οποίο η Ολυμπιακή φλόγα έφτασε στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι τη μετέφεραν μέχρι να ολοκληρώσει το ταξίδι της.

Θρύλοι του ελληνικού αθλητισμού, όπως ο Νίκος Γκάλης, ο Μίμης Δομάζος, η Βούλα Πατουλίδου, ο Κάχι Καχιασβίλι και ο Ιωάννης Μελισσανίδης τη μετέφεραν και την παρέδωσαν στον Νίκο Κακλαμανάκη, ο οποίος ήταν εκείνος που άναψε μία γιγαντιαία κωνική στήλη που έμοιαζε με την ολυμπιακή δάδα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις