Τετάρτη, 14 Αυγ.
34oC Αθήνα

Κρήτη: Πώς κινείται η αγορά των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων

Κρήτη: Πώς κινείται η αγορά των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων

Η Κρήτη, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο περιζήτητα νησιά της Ελλάδας, διαθέτει μια ξεχωριστή αγορά κατοικιών που επηρεάζεται από τον ισχυρό τουριστικό τομέα, τη δυναμική τοπική οικονομία και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Το 2024, οι τιμές των κατοικιών στην Κρήτη συνέχισαν να βρίσκονται σε άνοδο, με σημαντικές αυξήσεις σε δημοφιλείς περιοχές όπως τα Χανιά και το Ηράκλειο. Οι παράκτιες και τουριστικές περιοχές παρουσιάζουν υψηλότερη αύξηση τιμών σε σύγκριση με τις ενδοχώριες περιοχές, με τα πολυτελή ακίνητα με θέα στη θάλασσα ή σε προνομιακές τοποθεσίες να απαιτούν υψηλότερες τιμές.

Για παράδειγμα σε κάποιες από τις πιο δημοφιλείς περιοχές του Ηρακλείου, οι τιμές των ακινήτων κυμαίνονται από 2.000 έως 4.900 ευρώ/ τ.μ. με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 3.450 ευρώ/ τ.μ. Στις περιοχές της πόλης των Χανίων οι τιμές των ακινήτων κυμαίνονται από 2.000 έως 5.500 ευρώ/ τ.μ. με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται σε νεόδμητα κτίρια με τη μέση τιμή να αγγίζει τα 3.750 ευρώ/ τ.μ.

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, η Κρήτη συνεχίζει να προσελκύει ξένους επενδυτές, ιδιαίτερα από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκανδιναβία, λόγω των γραφικών τοπίων, του ευνοϊκού κλίματος και των σχετικά προσιτών τιμών ακινήτων σε σύγκριση με άλλες μεσογειακές τοποθεσίες.

Το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας παραμένει εξάλλου ένα σημαντικό ελκυστικό στοιχείο για τους μη κατόχους της ευρωπαϊκής υπηκοότητας. Βέβαια, οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα προβλέπουν ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η απαιτούμενη αξία ακινήτου για τη Χρυσή Βίζα θα αυξηθεί στα 800.000 ευρώ, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη ζήτηση από το εξωτερικό.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στα ξενοδοχειακά ακίνητα. Κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου στο νησί έκανε εγκαίνια το Cosmeen Lifestyle Boutique Stay. Το εν λόγω ξενοδοχείο άνοιξε τον Μάρτιο του 2024 και διαθέτει 16 δωμάτια. Βρίσκεται μόλις 70 μέτρα από την καρδιά της Χερσονήσου. Μία ακόμη άφιξη αποτελεί και το Yria Beach Hotel (Κόκκινο Χάνι), που άνοιξε επίσης το Μάρτιο. Είναι ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με 36 δωμάτια.

Ένας ακόμη τομέας ακινήτων που έχει σημαντική ανάπτυξη στην Κρήτη είναι τα logistics. Συγκεκριμένα, η στρατηγική της τοποθεσία αλλά και τα σημαντικά έργα υποδομών που βρίσκονται υπό ανάπτυξη όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου και ο νέος εθνικός δρόμος (ΒΟΑΚ), δημιουργούν ένα έφορο έδαφος και επενδύσεις στον τομέα των logistics.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις