Παρασκευή, 16 Αυγ.
36oC Αθήνα

«Μπλε οθόνη του θανάτου»: Γιατί οι ενημερώσεις λογισμικού είναι σημαντικές

«Μπλε οθόνη του θανάτου»: Γιατί οι ενημερώσεις λογισμικού είναι σημαντικές

Φανταστείτε να ανοίξετε τον υπολογιστή σας για να δουλέψετε ή να κάνετε μια σημαντική online συναλλαγή και ξαφνικά να δείτε μπροστά σας την “μπλε οθόνη του θανάτου”. Τι κάνετε;

Η μπλε οθόνη του θανάτου μπορεί να εμφανιστεί όταν οι αναβαθμίσεις / ενημερώσεις προκαλούν συγκρούσεις ή σφάλματα στο λειτουργικό σύστημα των Windows.

Στις μέρες μας, τέτοιες καταστάσεις μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες, επισημαίνει η ομάδα της παγκόσμιας εταιρείας λογισμικού ασφαλείας ESET.

Πράγματι, στα μέσα του Ιουλίου, μια φαινομενικά απλή αναβάθμιση από την εταιρία CrowdStrike, προκάλεσε εκτεταμένες κρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ελαττωματική ενημέρωση φαίνεται να δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, επηρεάζοντας τη λειτουργία των αεροδρομίων, εταιρειών logistics, τηλεοπτικών καναλιών, τραπεζών, ακόμη και προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων.

Αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει τη σημασία των ενημερώσεων λογισμικού και τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από ελαττωματικές ή ανεπαρκώς ελεγμένες αναβαθμίσεις, προειδοποιεί η ομάδα της ESET.

Τι είναι η μπλε οθόνη του θανάτου;

Η μπλε οθόνη του θανάτου (Blue Screen of Death – BSOD) ή αλλιώς η μπλε οθόνη σφάλματος είναι μια κρίσιμη οθόνη που εμφανίζεται στα Windows όταν το σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Αυτό μπορεί να προκληθεί από οτιδήποτε: λόγω ελαττωματικού υλικού, ξεπερασμένων προγραμμάτων οδήγησης, σοβαρών σφαλμάτων στο σύστημα, ή κακόβουλου λογισμικού.

Η εμφάνιση της μπλε οθόνης σημαίνει ότι τα Windows τερματίζουν τη λειτουργία τους για να αποτρέψουν περαιτέρω βλάβες. Μαζί με την μπλε οθόνη εμφανίζεται και ένας κωδικός διακοπής και ενδεχομένως ένας κωδικός QR και γίνεται επανεκκίνηση για να αποτραπεί η βλάβη στο σύστημά σας.

Αν και η μπλε οθόνη σφάλματος είναι ένα σημάδι ότι κάτι έχει πάει στραβά με το μηχάνημά σας, καλύτερα να μην πανικοβληθείτε και ανατρέξετε στις οδηγίες της Microsoft. Τις περισσότερες φορές, το πρόβλημα επιδιορθώνεται και μπορείτε να λάβετε μέτρα για να το αποφύγετε στο μέλλον.

Επιπλέον, μια μπλε οθόνη σφάλματος μπορεί να θεωρηθεί και ως υπενθύμιση της σημασίας της ενημέρωσης του λογισμικού και των συσκευών σας.

Ο ρόλος των ενημερώσεων λογισμικού

Κάθε εφαρμογή χρειάζεται ενημέρωση, όπως και το λειτουργικό σύστημα και το υλικολογισμικό (firmware), ένας ειδικός τύπος λογισμικού που συνδέεται με το hardware της συσκευής. Παρόλο που αυτές οι ενημερώσεις είναι κάτι που συχνά μας προκαλεί μια μικρή ενόχληση είναι απαραίτητες για πολλούς λόγους.

Το σημαντικότερο είναι ότι συμβάλλουν στο να είσαστε εσείς (και η εταιρεία σας) πιο ασφαλείς. Κανένα λογισμικό δεν είναι τέλειο και συχνά διαπιστώνεται ότι περιέχει σφάλματα, όπως ευπάθειες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από χάκερ. Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο ότι τα μη επιδιορθωμένα τρωτά σημεία αποτελούν την πηγή μεγάλου ποσοστού παραβιάσεων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιδιορθώσεις, που αποστέλλονται από τους κατασκευαστές λογισμικού είτε σε τακτά χρονικά διαστήματα είτε ανάλογα με τις ανάγκες, είναι τόσο σημαντικές. Πέρυσι, αναφέρθηκαν περισσότερες από 29.000 ευπάθειες, από περίπου 25.000 που είχαν αναφερθεί το προηγούμενο έτος.

Εκτός του ότι σας βοηθούν να είστε ασφαλείς από απειλές που επιβουλεύονται τα προσωπικά και οικονομικά σας δεδομένα, οι ενημερώσεις λογισμικού παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας της συσκευής σας. Εκτείνονται πέρα από τις διορθώσεις ασφαλείας και αντιμετωπίζουν επίσης μια σειρά ζητημάτων, σφαλμάτων και δυσλειτουργιών, προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, βελτιώνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής σας και ενισχύουν την απόδοση του συστήματος.

Οι κίνδυνοι των ενημερώσεων λογισμικού

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων πιθανών κινδύνων – σε μεγάλο βαθμό. Παρόλα αυτά, οι ενημερώσεις λογισμικού μπορεί να προκαλέσουν νέα ζητήματα. Για παράδειγμα, μπορεί περιστασιακά να προκαλέσουν συγκρούσεις ή απροσδόκητες αλληλεπιδράσεις με τις υπάρχουσες εφαρμογές ή το λογισμικό του συστήματος ή μπορεί να μην λειτουργούν πάντα καλά με παλαιότερα εξαρτήματα υλικού. Μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη σταθερότητα του συστήματος, οδηγώντας ενδεχομένως σε σφάλματα και τελικά ακόμη και σε επαναφορές που παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας εάν μια πρόσφατη ενημέρωση έχει προκαλέσει προβλήματα.

Ειρωνικά, οι ίδιες οι ενημερώσεις μπορεί να εισάγουν νέα τρωτά σημεία ασφαλείας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από επιτιθέμενους προτού διορθωθούν σε επόμενες ενημερώσεις. Επίσης, και όπως έχει δείξει επανειλημμένα η έρευνα της ESET (εδώ είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα), οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να υπονομεύσουν τον ίδιο το μηχανισμό ενημέρωσης για να διανείμουν ψεύτικες ενημερώσεις.

Τελικές σκέψεις

Το λογισμικό ελέγχει τον κόσμο στις μέρες μας και η ενημέρωση του λογισμικού σας είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την προστασία της ψηφιακής σας ζωής. Όταν το κάνετε αυτό, να θυμάστε να κατεβάζετε ενημερώσεις από επίσημες πηγές και όχι κάνοντας κλικ σε συνδέσμους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή διαφημίσεις. Και την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να αγνοήσετε ή να καθυστερήσετε την εγκατάσταση ενημερώσεων λογισμικού, θυμηθείτε γιατί είναι τόσο απαραίτητες εξ αρχής.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις