Σάββατο, 14 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Ευλογιά των πιθήκων: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αφρική – Κατά 160% αυξήθηκαν τα κρούσματα από πέρυσι

Ευλογιά των πιθήκων: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αφρική – Κατά 160% αυξήθηκαν τα κρούσματα από πέρυσι
Φωτογραφία Reuters - Arlette Bashizi

Κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης λόγω επιδημίας σε όλη την Αφρική, κήρυξε η υπηρεσία ελέγχου ασθενειών της Αφρικανικής Ένωσης (Africa CDC) λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων.

Η Αφρική από τον Σεπτέμβριο του 2023, ήρθε αντιμέτωπη με ένα νέο στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων, το οποίο μεταδίδεται ευκολότερα και είναι πιο θανατηφόρο.

Η Επιτροπή Επειγουσών Καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα συνεδριάσει αύριο (14.08.2024) για να αποφασίσει αν θα κηρύξει συναγερμό παγκοσμίως λόγω του νέου στελέχους «Clade Ib».

Στην περίπτωση που κάποιος κολλήσει το «Clade Ib», μπορεί να εμφανίσει δερματικά εξανθήματα σε όλο το σώμα του.

Τα προηγούμενα στελέχη προκαλούσαν εξανθήματα στο στόμα, στο πρόσωπο και στα γεννητικά όργανα.

«Η ευλογιά των πιθήκων διέσχισε πλέον τα σύνορα και πλήττει χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την ήπειρό μας (…) Ανακοινώνω, με βαριά καρδιά (…) ότι κηρύσσουμε την ευλογιά των πιθήκων (mpox) κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης» για την ήπειρο, ανέφερε ο διευθυντής της Africa CDC, Ζαν Κασένια, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Δεν πρόκειται για απλή τυπική ενέργεια αλλά για έκκληση για ανάληψη δράσης. Αναγνωρίζουμε έτσι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιδρούμε εκ των υστέρων, αλλά να αναλάβουμε δράση και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε και να εξαλείψουμε αυτή τη μάστιγα», συμπλήρωσε.

Με την απόφαση αυτή θα δοθούν πόροι ώστε να αγοραστούν εμβόλια και να δοθεί μια απάντηση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Αφρική.

Στους 1.456 οι νεκροί από την ευλογιά των πιθήκων

Η mpox ή ευλογιά των πιθήκων, είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μετά από στενή σωματική επαφή.

Από τον Ιανουάριο του 2022, έχουν καταγραφεί 38.465 κρούσματα σε 16 χώρες της Αφρικής. Από αυτούς τους ασθενείς οι 1.456 πέθαναν.

Φέτος, έχει σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων κατά 160%, σε σύγκριση με το 2023.

Το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων σε ανθρώπους εντοπίστηκε το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (το πρώην Ζαΐρ), όπου είχε εξαπλωθεί ο υποτύπος Clade I.

Από τότε, η ασθένεια παρέμενε περιορισμένη στις χώρες τις δυτικής και της κεντρικής Αφρικής και οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονταν από την επαφή τους με ζώα.

Το 2022 ξέσπασε επιδημία που επεκτάθηκε σε σχεδόν 100 χώρες. Η ασθένεια προσέβαλε κυρίως ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Τον Ιούλιο του 2022 ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμιος συναγερμό αλλά περίπου έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2023 έκανε άρση. Εκείνη την περίοδο καταγράφηκαν περίπου 90.000 κρούσματα και 140 θάνατοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις