Παρασκευή, 27 Σεπτ.
30oC Αθήνα

ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία μήνυσαν τους Ντόναλντ Τραμπ και Έλον Μασκ για απόπειρα εκφοβισμού και απειλή

ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία μήνυσαν τους Ντόναλντ Τραμπ και Έλον Μασκ για απόπειρα εκφοβισμού και απειλή
Φωτογραφία αρχείου Reuters - Umit Bektas/Gonzalo Fuentes

Αμέτρητες αντιδράσεις από τους εργαζομένους της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας (UAW) προκάλεσε η συνέντευξη που πήρε χθες (12.08.2024) ο Έλον Μασκ στον Ντόναλντ Τραμπ, με αποτέλεσμα οι δύο δισεκατομμυριούχοι να μηνυθούν για εκφοβισμό και απειλές.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για πρόεδρος των ΗΠΑ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ και ο υποστηρικτής του Έλον Μασκ, χθες το βράδυ μίλησαν στο Χ (πρώην Twitter) κάνοντας πολλές χλευαστικές δηλώσεις σχετικά με το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.

«Βλέπω τι κάνετε. Φτάνετε, ρωτάτε “Μήπως θέλετε να παραιτηθείτε;” και εκείνοι ξεκινούν απεργία», είπε ο Τραμπ στον συνομιλητή του.

«Εκείνοι απεργούν και εσείς λέτε: “Καλά λοιπόν, απολύεστε όλοι. Απολύεστε όλοι”», συνέχισε και στη συνέχεια έβαλε τα γέλια με τον Έλον Μασκ.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Οι εργαζόμενοι όπου κατέθεσαν τη μήνυση σήμερα στο ομοσπονδιακό εργατοδικείο, υποστήριξαν πως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Έλον Μασκ προσπαθούσαν παράνομα να απειλήσουν και να εκφοβίσουν τους εργαζομένους που θέλησαν να απεργήσουν.

«Με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία, οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να απολυθούν επειδή απεργούν και η απειλή απόλυσης είναι παράνομη», ανέφερε το συνδικάτο, το οποίο έχει «σταθεί» ανοικτά στο πλευρό της Καμάλα Χάρις για την θέση του προέδρου των ΗΠΑ στις εκλογές.

«Ο Τραμπ και ο Μασκ θέλουν και οι εργαζόμενοι να κάθονται ήσυχα και να το βουλώνουν και γελούν ανοιχτά μ’ αυτό. Είναι αποκαρδιωτικό, παράνομο και απολύτως προβλέψιμο από αυτούς τους δυο παλιάτσους», είπε ο Σον Φέιν, ο πρόεδρος του συνδικάτου.

Γνωστός για την αυστηρότητά του απέναντι στους εργαζομένους, ο Έλον Μασκ

Ο ιδιοκτήτης του Χ (πρώην Twitter), της SpaceX (αεροδιαστημική εταιρεία) και της Tesla (εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων), είναι γνωστός για τη σκληρότητά του απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα.

Παλαιότερα είχε δεχθεί κριτική καθώς εμπόδιζε τον συνδικαλισμό των υπαλλήλων του σε όλον τον κόσμο.

Πέρα από αυτό, ο 53χρονος δισεκατομμυριούχος όταν αγόρασε το Χ, έκανε μαζικές απολύσεις.

Στα μέση του Απριλίου ανακοίνωσε πως θα απολύσει πάνω από το 10% των εργαζομένων της Tesla σε όλον τον κόσμο, αφήνοντας στην ανεργία τουλάχιστον 14.000 ανθρώπους.

Για παράνομες απολύσεις είχε μηνυθεί και από πρώην εργαζομένους της SpaceX, οι οποίοι τον κατήγγειλαν για «αντίποινα» επειδή διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες εργασίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις