Τετάρτη, 14 Αυγ.
34oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν με στρατιωτική παρέλαση την 3η επέτειο από την επιστροφή στην εξουσία

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν με στρατιωτική παρέλαση την 3η επέτειο από την επιστροφή στην εξουσία
Φωτογραφία AP Photo/Siddiqullah Alizai

Με όρκους να παραμείνουν πιστοί στον ισλαμικό νόμο, οι Ταλιμπάν γιόρτασαν σήμερα την 3η επέτειο από την ανακατάληψη του Αφγανιστάν, με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην πρώην αμερικανική βάση του Μπαγκράμ και με επίδειξη πολεμικών τεχνών σε στάδιο της Καμπούλ.

Εκατοντάδες προσκεκλημένοι παρακολούθησαν, νωρίς το πρωί στο Μπαγκράμ, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, στρατιωτική παρέλαση για πάνω από μία ώρα παρουσία αξιωματούχων των Ταλιμπάν και υψηλόβαθμων στρατιωτικών.

Ελικόπτερα πέταξαν πάνω από την παρέλαση δεκάδων στρατιωτικών οχημάτων σοβιετικής προέλευσης και οχημάτων που είχαν καταλάβει οι Ταλιμπάν από τις αμερικανικές δυνάμεις και τον αφγανικό στρατό κατά την νίκη τους πριν από τρία χρόνια.

Μια μεγάλη σειρά σοβιετικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών BM-21 Grad, φορτηγών ZIL-135 και θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού παρέλασαν μπροστά από τις στολισμένες με λουλούδια εξέδρες όπου βρίσκονταν εκατοντάδες προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων κάποιοι Κινέζοι και Ιρανοί διπλωμάτες.

Μηχανοκίνητα βαρέα πυροβόλα και σοβιετικά άρματα T-54 ή ακόμα και αμερικανικά άρματα επίσης παρέλασαν στην πρώην αμερικανική βάση που αποτέλεσε το νευραλγικό κέντρο των επιχειρήσεων κατά των μαχητών των Ταλιμπάν.

(Φωτογραφία AP Photo/Siddiqullah Alizai)

Σε ένα μήνυμα που διαβάστηκε στο πλήθος, ο πρωθυπουργός του Αφγανιστάν Μοχάμαντ Χασάν Αχούντ, του οποίου η παρουσία είχε αρχικά ανακοινωθεί, υποσχέθηκε πίστη στον ισλαμικό νόμο.

Οι ηγέτες μας «πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι τα καθήκοντά μας δεν σταμάτησαν με τον τζιχάντ (ιερό πόλεμο), έχουμε τώρα την ευθύνη να παραμείνουμε πιστοί στον ισλαμικό νόμο», δήλωσε στο μήνυμα αυτό.

Στις 15 Αυγούστου 2021, οι Ταλιμπάν μπήκαν χωρίς αντίσταση στην Καμπούλ, οδηγώντας σε φυγή την κυβέρνηση και σε κατάρρευση τον δυτικό συνασπισμό του οποίου ηγήθηκαν οι ΗΠΑ και ο οποίος τους είχε εκδιώξει από την εξουσία 20 χρόνια νωρίτερα.

Η επέτειος αυτή γιορτάστηκε μία ημέρα νωρίτερα, με βάση το αφγανικό ημερολόγιο.

Οι εορτασμοί μεταφέρθηκαν αργότερα στην Καμπούλ, στο μεγάλο στάδιο του Γκάζι, όπου εκατοντάδες άνδρες έκαναν επίδειξη πυγμαχίας και πάλης.

Καμία γυναίκα δεν συμμετείχε στους εορτασμούς και απαγορεύθηκε στις γυναίκες δημοσιογράφους να καλύψουν τις εκδηλώσεις της επετείου.

(Φωτογραφία AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Οι Ταλμπάν εφαρμόζουν τον ισλαμικό νόμο με πολύ αυστηρό τρόπο και έχουν πολλαπλασιάσει τα τρία αυτά χρόνια τα μέτρα καταπίεσης σε βάρος των γυναικών, που αποκλείονται ολοένα και περισσότερο από δημόσιους χώρους.

Χιλιάδες Αφγανοί είχαν προσκληθεί στην πρωτεύουσα από τις κεντρικές επαρχίες της χώρας, εν μέσω σημαντικών μέτρων ασφαλείας.

Οι λεωφόροι, οι κυκλικές διασταυρώσεις και τα πάρκα της Καμπούλ είχαν στολιστεί με χιλιάδες ασπρόμαυρες σημαίες του Ισλαμικού Εμιράτου.

Πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κυκλοφορούσαν στην Καμπούλ, πάνω σε φορτηγάκια, φορώντας στο κεφάλι τους μια σημαία του Εμιράτου και κρατώντας στο χέρι καλάσνικοφ ή άλλα αυτόματα όπλα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ενεργοποιήθηκαν μαζικά, με τον βασικό κίνδυνο να φαίνεται πως είναι μια νέα επίθεση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, έπειτα από αυτή που προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου σε σιιτική συνοικία της Καμπούλ την προηγούμενη Κυριακή.

Εδώ και αρκετές ημέρες, η τηλεόραση μεταδίδει περισσότερα προγράμματα για την επέτειο αυτή για να κινητοποιήσει τον πληθυσμό: ειδικά λογότυπα και μεγάλες συνεντεύξεις με υπουργούς των Ταλιμπάν.

Σε ένα τέτοιο λογότυπο του δικτύου RTA, μπορεί κανείς να διαβάσει: «Η περηφάνια (των Αφγανών) προέρχεται από το αίμα των χιλιάδων μαρτύρων».

Ύστερα από τρία χρόνια διακυβέρνησης των Ταλιμπάν, το Αφγανιστάν παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, με αναιμική ανάπτυξη, τεράστια ανεργία και σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα λόγω των μέτρων καταπίεσης κατά των γυναικών, που αποκλείονται σταδιακά από την αγορά εργασίας και την εκπαίδευση.

Αλλά η Καμπούλ έχει σημειώσει κέρδη σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς απέκτησε σχέσεις με γειτονικές χώρες καθώς και με την Κίνα και τη Ρωσία και έχει ανοίξει διάλογο με τη Δύση συμμετέχοντας τον Ιούνιο, για πρώτη φορά, σε συζητήσεις στην Ντόχα.

«Οι χώρες που συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν πρέπει να τους θυμίζουν τις κακοποιήσεις τους σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών», δήλωσε σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι δωρητές πρέπει να προσφέρουν βοήθεια σε αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη και να εργαστούν προς μια βιώσιμη λύση για την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις