Τετάρτη, 14 Αυγ.
35oC Αθήνα

Φωτιά στην Αττική: Τα SOS για την προστασία της υγείας

Φωτιά στην Αττική: Τα SOS για την προστασία της υγείας
Φωτογραφία Reuters - Fedja Grulovic

Αν και η τεράστια φωτιά που έκαιγε την Αττική 2 ολόκληρες μέρες έσβησε χθες (14.08.2024), η αγωνία για την προφύλαξη της υγείας μας παραμένει.

Τα αποκαΐδια και η μόλυνση που μπορεί να έχει προκληθεί στο νερό από τη φωτιά, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στη Διεύθυνση της Δημόσιας Υγείας η οποία ανακοίνωσε μέτρα προστασίας για τους κατοίκους.

Η αποφυγή των εξωτερικών χώρων, το να κρατάμε τα παράθυρά μας κλειστά και το να δώσουμε παραπάνω προσοχή στους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι κάποια από τα μέτρα που συστήθηκαν για την προφύλαξή μας.

Τα μέτρα προφύλαξης μετά τη φωτιά

  • Θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
  • Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους συνιστάται να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά. Αν για οποιονδήποτε λόγο κάποιο άτομο νιώσει δυσφορία ή ενόχληση κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, οφείλει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια και να λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.
  • Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνή λήψη των εισπνεόμενων φαρμάκων τους, ενώ σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων συνιστάται άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Οδηγίες για το περιβάλλον:

  • Για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης του δικτύου της περιοχής να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις του οικείου δήμου-φορέα ύδρευσης.
  • Μέχρι τότε να καταναλώνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό.
  • Σε περιπτώσεις βλαβών του δικτύου αποχέτευσης καλείστε να ενημερώσετε άμεσα τις αντίστοιχες τεχνικές υπηρεσίες του φορέα διαχείρισης (ειδικά για τον καθαρισμό των κατοικιών).
  • Να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης των προϊόντων καθαρισμού.
  • Να γίνεται χρήση ειδών ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα, προστατευτικά γυαλιά)
  • Παιδιά και κατοικίδια να κρατηθούν μακριά από τις εργασίες καθαρισμού.
  • Θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι υπάρχει επαρκής αερισμός/εξαερισμός στον χώρο. Κατά προτίμηση να επιλέγεται η λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα.
  • Να λαμβάνονται προφυλάξεις για να αποτρέπεται η είσοδος της στάχτης στα σπίτια. (βρεγμένα πανιά, κ.λπ.).
  • Να κρατούνται τα παράθυρα και οι πόρτες κλειστά.
  • Οι κάτοικοι να παραμένουν στο εσωτερικό του σπιτιού τους, όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι να γίνουν οι καθαρισμοί των εξωτερικών χώρων.
  • Να περιορίζεται ο χρόνος παραμονής των παιδιών και των κατοικίδιων ζώων σε εξωτερικούς χώρους.
  • Να μη χρησιμοποιούνται φυσητήρες φύλλων για την απομάκρυνση της στάχτης ή των φύλλων και να αποφεύγεται η ανάδευση της στάχτης στον αέρα.
  • Κατά προτίμηση αλλαγή των φίλτρων αέρα στις μονάδες θέρμανσης και ψύξης.
  • Οι κάτοικοι να μην εργάζονται στον κήπο, εάν όμως αυτό είναι αδύνατον, να φοράνε γάντια, μπλούζες με μακριά μανίκια και μάσκα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εισπνεόμενη ποσότητα στάχτης και σκόνης.

Οδηγίες για το φαγητό:

Σχετικά με την διακοπή ρεύματος στις πυρόπληκτες περιοχές συστήνεται:

  • Εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε αλλοίωση στην οσμή, τη γεύση, το χρώμα και την υφή των τροφίμων οπωσδήποτε να απορριφθούν, μαγειρεμένα ή όχι.
  • Τα προμαγειρεμένα τρόφιμα να καταναλώνονται μετά την ολοκλήρωση του μαγειρέματός τους.
  • Το έτοιμο φαγητό να καταναλώνεται αμέσως μετά τη διανομή του.Να αποφεύγεται η παραμονή των τροφίμων εκτός ψυγείου.
  • Ιδιαίτερη προσοχή να δίδεται στο γάλα, στα γιαούρτια, στα τυροκομικά προϊόντα, στα σάντουιτς, στα γλυκά ή άλλα ευαλλοίωτα τρόφιμα τα οποία πρέπει να διατηρούνται εντός ψυγείου.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται πολύ καλά πριν καταναλωθούν.
  • Πάντοτε να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης στα συσκευασμένα τρόφιμα.
  • Κονσέρβες φουσκωμένες, σκουριασμένες ή κτυπημένες να απορρίπτονται αμέσως.
  • Να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων.
  • Επισημαίνεται ότι εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την ποιότητα των τροφίμων είναι προτιμότερο να μην τα καταναλώσετε και να τα απορρίψετε.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις