Πέμπτη, 15 Αυγ.
30oC Αθήνα

Τι σημαίνει για την αγορά πετρελαίου μια πιθανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Τι σημαίνει για την αγορά πετρελαίου μια πιθανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Οι traders πετρελαίου επιστρέφουν στα option contracts (συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης) για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο απότομης αύξησης των τιμών, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για μια πιθανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα ανοδικά δικαιώματα αγοράς έχουν αποφέρει ασφάλιστρο έναντι των καθοδικών δικαιωμάτων πώλησης για κάθε μία από τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, τη μεγαλύτερη διάρκεια από την πρώτη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τον Απρίλιο. Ο όγκος συναλλαγών για τις αγορές πετρελαίου στο παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent είναι επίσης αυξημένος, με τον μέσο όρο των 30 ημερών να είναι ο υψηλότερος από τον Μάιο.

Οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης πετρελαίου έχουν δει επανειλημμένα επεισόδια αυξημένης δραστηριότητας από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τον Οκτώβριο.

Τόσο τότε, όσο και όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Απρίλιο, η δραστηριότητα στις ανοδικές αγορές αυξήθηκε κατακόρυφα, καθώς οι έμποροι προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο διαταραχής των προμηθειών πετρελαίου σε μια περιοχή που παράγει περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών.

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι οι στρεβλώσεις των δικαιωμάτων προαίρεσης δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ όσο τον Οκτώβριο και τον Απρίλιο μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι οι έμποροι γίνονται πιο ήρεμοι όσον αφορά τον κίνδυνο για τις προμήθειες από ό,τι κατά τη διάρκεια προηγούμενων περιόδων αυξημένου κινδύνου, δήλωσε ο Harry Tchilinguirian, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Onyx Capital Group.

«Η κορυφή που φτάσαμε στη στρέβλωση είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη του Απριλίου, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντική», δήλωσε. «Η αγορά εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική, αλλά ίσως το επίπεδο της ανησυχίας γύρω από το τι θα ακολουθήσει να είναι χαμηλότερο όσο περνάει περισσότερος χρόνος χωρίς δράση από το Ιράν».

Τα δικαιώματα προαίρεσης αμερικανικού αργού παρουσίασαν επίσης υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας αυτή την εβδομάδα, με κυρίαρχη μια σειρά μεγάλων συναλλαγών συμβολαίων που θα ωφελούσαν έναν αγοραστή από μια άνοδο προς τα 82 δολάρια μέχρι την Πέμπτη. Αυτό ώθησε τη συνολική δραστηριότητα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο. Το WTI πλησίαζε τα 79 δολάρια σήμερα (14.8.2024).

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις