Πέμπτη, 15 Αυγ.
30oC Αθήνα

Βασίλης Κικίλιας για φωτιά στην Αττική: Το κράτος ήταν εκεί – Δε το βλέπω να παραμένει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης

Βασίλης Κικίλιας για φωτιά στην Αττική: Το κράτος ήταν εκεί – Δε το βλέπω να παραμένει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης
Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Πολιτεία αντέδρασε συντεταγμένα και έκανε ότι ήταν δυνατόν για την φωτιά στην Αττική, υποστήριξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Τη χρήση των αεροσκαφών την έχει αποκλειστικά ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος», είπε αρχικά ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας σήμερα (14.08.20240 στο κεντρικό Δελτίο του ΑΝΤ1, απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον αριθμό των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν στη μεγάλη φωτιά της Αττικής.

«Δέχομαι την κριτική προς το πρόσωπό μου, αλλά δεν θα την ανεχθώ προς το Πυροσβεστικό Σώματος», είπε σχετικά και εκτίμησε πως, «το κάνει αυτό ο Κασσελάκης γιατί ελπίζει πως θα παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν τον βλέπω».

Ερωτηθείς αν είναι ευχαριστημένος από την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική, ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε πως, «θεωρώ ότι, μόνιμα μπορούμε να βελτιωνόμαστε και να κάνουμε σωστά αυτά που κάναμε.

Παράλληλα σταματήσαμε και ελέγξαμε τη φωτιά στα Μέγαρα και στην Ερέτρια, όμως η πυρκαγιά άλλαζε φορά και κατεύθυνση στη Ροδόπολη, το Καλέντζι και τις περιοχές της Πεντέλης».

Αναφέρθηκε επίσης εκ νέου στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στη βορειοδυτική Αττική, οι οποίες συνεπικουρούνταν από αστυνομικούς, τον Στρατό, εθελοντές και τοπική αυτοδιοίκηση», τονίζοντας πως, όλοι αυτοί συντονίστηκαν και δούλεψαν μαζί κι έσωσαν δεκάδες, εκατοντάδες ζωές».

«Το κράτος ήταν εκεί»

«Το κράτος ήταν εκεί», είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για το Κέντρο Επιχειρήσεων, παρουσιάζοντας εικόνες του πώς παρελήφθη το 2019 και πώς είναι σήμερα αναβαθμισμένο με συστήματα τεχνολογίας, όπως τα drones και ξεκαθάρισε πως, έχει «τεράστια εμπιστοσύνη στον αρχηγό και τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής».

Όσο αφορά στις καταγγελίες πυροσβεστών πως έμειναν για πολλές ώρες ή και μέρες χωρίς τροφή και νερό, εξήγησε ότι, «δεν κάθονται δύο μέρες στη φωτιά οι πυροσβέστες, αλλάζουν βάρδιες».

Και υπογράμμισε πως, «το Πυροσβεστικό Σώμα έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όλους αυτούς τους μήνες».

Όπως είπε, κλείνοντας ο Βασίλης Κικίλιας, «αύριο ξεκινούν και πάλι μελτέμια, υπάρχει λειψυδρία, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε αυτές τις συνθήκες».

Ειδικά για τα σχόλια του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με την παρουσία των εναέριων μέσων στη φωτιά της Αττικής, τόνισε ότι, «τα εναέρια μπορούν να επιβεβαιωθούν από τους πύργους ελέγχους» και διερωτήθηκε «τι ψυχοσύνθεση έχει κάποιος που χτυπά το Πυροσβεστικό Σώμα για να χτυπήσει εμένα ή τον πρωθυπουργό».

Είπε ότι, «οι πληγέντες θα αποζημιωθούν κατά 80% και το υπόλοιπο 20% θα είναι άτοκα δάνεια».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με μαρτυρίες που θέλουν τη φωτιά να ξεκίνησε από κολώνα της ΔΕΗ, απάντησε ότι, «θα αφήσω τις ανακριτικές και πυροσβεστικές αρχές να κάνουν την έρευνά τους και μετά θα πάρω θέση γι’αυτές».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις