Πέμπτη, 15 Αυγ.
36oC Αθήνα

Κολούμπια: Παραιτήθηκε η πρόεδρος του πανεπιστημίου για τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις του Απριλίου

Κολούμπια: Παραιτήθηκε η πρόεδρος του πανεπιστημίου για τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις του Απριλίου
Φωτογραφία αρχείου Reuters - Ken Cedeno

«Αποφάσισα ότι η παραίτησή μου θα επιτρέψει στο Κολούμπια να αντιμετωπίσει καλύτερα τις μελλοντικές προκλήσεις», έγραψε σε ανάρτησή της η πρόεδρος του γνωστού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Την παραίτησή της από την προεδρία του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε η Μινούς Σαφίκ, με φόντο τις διαδηλώσεις που έγιναν τον Απρίλιο λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Το πανεπιστήμιο του οποίου ήταν επικεφαλής από τον Ιούλιο του 2023 η Μινούς Σαφίκ, ήταν από τα πρώτα που κινητοποιήθηκαν για το μεσανατολικό ζήτημα.

Στις 30 Απριλίου, ακτιβιστές και φοιτητές απομακρύνθηκαν με τη βία από αστυνομικές δυνάμεις εξαιτίας των διαδηλώσεων και η παραδοσιακή μεγάλη τελετή απονομής πτυχίων ματαιώθηκε.

Από τότε, οι περισσότεροι φοιτητές έφυγαν από την πανεπιστημιούπολη για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια βρέθηκε εν μέσω «πυρών», καθώς κάποιοι κατηγόρησαν την ηγεσία πως δεν καταπολέμησε τον αντισημιτισμό ενώ κάποιοι άλλοι υποστήριξαν πως ήταν πολύ αυστηροί με τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές, καλώντας την αστυνομία να λάβει δράση.

Η πρόεδρος, οικονομολόγος αιγυπτιακής καταγωγής με βρετανική και αμερικανική υπηκοότητα, δέχθηκε σφοδρή κριτική για την απόφασή της να καλέσει εν τέλει την αστυνομία.

Πέρασε από ακρόαση στο Κογκρέσο μαζί με προέδρους άλλων πανεπιστημίων που κατηγορήθηκαν ότι δεν έκαναν αρκετά για να προστατεύσουν τους Εβραίους φοιτητές.

«Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης, ήταν δύσκολο να ξεπεραστούν οι διαφορετικές απόψεις μέσα στη δική μας κοινότητα», έγραψε η πρόεδρος.

«Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είχα την ευκαιρία να σκεφθώ και αποφάσισα ότι η παραίτησή μου θα επιτρέψει στο Κολούμπια να αντιμετωπίσει καλύτερα τις μελλοντικές προκλήσεις.

Προσπάθησα να αντιμετωπίσω όλο τον κόσμο με ισότιμο τρόπο και συμπόνια. Οι απειλές σε βάρος μου, σε βάρος συναδέλφων και φοιτητών ήταν οδυνηρό βίωμα», συμπλήρωσε.

Η Σαφίκ δεν είναι η μόνη πρόεδρος που δοκιμάστηκε σκληρά από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών.

Στην ίδια θέση βρέθηκε και η πρόεδρος του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Ελίζαμπεθ Μαγκίλ και η ομόλογός της στο Χάρβαρντ Κλοντίν Γκέι που παραιτήθηκαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο αντίστοιχα λόγω των διαδηλώσεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις