Πέμπτη, 15 Αυγ.
37oC Αθήνα

Γερμανία: Ο κίνδυνος ύφεσης θα αυξηθεί σχεδόν στο 50%

Γερμανία: Ο κίνδυνος ύφεσης θα αυξηθεί σχεδόν στο 50%

Ο κίνδυνος ύφεσης της γερμανικής οικονομίας θα αυξηθεί στο 49,2% μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK).

Στις αρχές Ιουλίου, ο κίνδυνος ύφεσης της γερμανικής οικονομίας βρισκόταν ακόμη στο 44,4%, σύμφωνα με τον δείκτη του IMK που δημοσιεύθηκε σήμερα (15.8.2024).

Το βαρόμετρο, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με το σύστημα φωτεινών σηματοδοτών και συνοψίζει πολυάριθμα στοιχεία και έρευνες, εξακολουθεί επομένως να είναι «κιτρινοκόκκινο». Αυτό σηματοδοτεί αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα.

«Η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να μην έχει την ώθηση που χρειάζεται για να ξεφύγει από τη στασιμότητα», δήλωσε ο οικονομικός εμπειρογνώμονας του IMK, Peter Hohlfeld.

Είναι αλήθεια ότι η παραγωγή και οι εισερχόμενες παραγγελίες στον τομέα της μεταποίησης σηματοδότησαν πρόσφατα μια αχτίδα ελπίδας. «Αλλά η ζήτηση για αγαθά, ιδίως από το εξωτερικό, παραμένει μέχρι στιγμής πολύ αδύναμη για να μπορέσει η βιομηχανία να δώσει ώθηση». Η ιδιωτική κατανάλωση δεν ανακάμπτει, επίσης, τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν, παρά το γεγονός ότι είναι και πάλι θετική εδώ και τρία τρίμηνα.

Σύμφωνα με τις παρεχόμενες πληροφορίες, η τρέχουσα αύξηση του κινδύνου ύφεσης οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι διάφοροι δείκτες της χρηματοπιστωτικής αγοράς και του κλίματος έχουν επιδεινωθεί.

Ο πρόσφατος σχετικά υψηλός αριθμός εταιρικών πτωχεύσεων και η σχεδόν παγκόσμια υποτονική εξέλιξη των δεικτών για τη βιομηχανία είχαν ιδιαίτερα ισχυρό αντίκτυπο.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο 2024

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το β’ τρίμηνο του 2024, μετά από αύξηση 0,2% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Με δύο αρνητικά τρίμηνα στη σειρά, γίνεται λόγος για τεχνική ύφεση.

Η τελευταία μηνιαία έκθεση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας αναφέρει ότι οι αρχικές προϋποθέσεις για ανάκαμψη το β’ εξάμηνο του έτους εξακολουθούν να υφίστανται. Τα ιδιωτικά νοικοκυριά έχουν και πάλι περισσότερα χρήματα στη διάθεσή τους λόγω των χαμηλότερων ποσοστών πληθωρισμού και των μισθολογικών αυξήσεων. Επίσης, δεν είναι πλέον τόσο απαισιόδοξα για το μέλλον. «Συνεπώς, η ιδιωτική κατανάλωση θα μπορούσε να δώσει οικονομική ώθηση στο β’ εξάμηνο του έτους».

Η στροφή των επιτοκίων που δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι επίσης πιθανό να έχει αυξανόμενο αντίκτυπο. Πρόσφατες έρευνες της ΕΚΤ δείχνουν μια στροφή στη ζήτηση πιστώσεων στη Γερμανία. Αυτό σηματοδοτεί ανάκαμψη των επενδύσεων.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις