Παρασκευή, 16 Αυγ.
37oC Αθήνα

Μήλα: Αύξηση τιμών φέρνει η κακή συγκομιδή λόγω λειψυδρίας

Μήλα: Αύξηση τιμών φέρνει η κακή συγκομιδή λόγω λειψυδρίας

Αύξηση των τιμών των μήλων και των μεταποιημένων προϊόντων πρέπει να αναμένουν οι καταναλωτές στη Γερμανία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της κακής συγκομιδής.

Ειδικότερα, η φετινή συγκομιδή μήλων στη Γερμανία θα είναι η μικρότερη των τελευταίων επτά ετών, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ άλλες ποικιλίες φρούτων είναι επίσης σπάνιες φέτος.

Οι καλλιεργητές φρούτων αναμένουν μια ποσότητα πολύ μικρότερη του μέσου όρου, 734.000 τόνους, όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία με βάση μια εκτίμηση του Ιουλίου. Αυτό θα είναι περίπου 22% λιγότερο από πέρυσι και 26,3% κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών. Η Agrar – Informations – Gesellschaft AMI υποθέτει ελαφρώς υψηλότερη ποσότητα, περίπου 800.000 τόνους, σύμφωνα με δημοσίευση της Handelsblatt.

Απώλειες σοδειάς έως και 90%

Οι όψιμοι παγετοί προκάλεσαν το πάγωμα των ανθέων, ιδίως στα νοτιοανατολικά γερμανικά κρατίδια, όπως η Θουριγγία και η Σαξονία, και το χαλάζι κατέστρεψε πολλές καρποφορίες.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και ο συχνά δροσερός και υγρός καιρός εμπόδισαν την ανάπτυξη των καρπών κατά την εξέλιξη της χρονιάς. Οι απώλειες της σοδειάς έφθασαν το 90%. Στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, η συγκομιδή μήλων μειώθηκε στο μισό σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Συνεπώς, το 2024 τα τρία τέταρτα της γερμανικής συγκομιδής μήλων αναμένεται να προέρχονται από τις μεγάλες καλλιεργητικές περιοχές της Βάδης – Βυρτεμβέργης (λίμνη Κωνσταντίας) και της Κάτω Σαξονίας (Altes Land). Τα δύο αυτά κρατίδια αντιπροσωπεύουν το 60% της συνολικής έκτασης καλλιέργειας μήλων στη Γερμανία.

Άρδευση κατά των ηλιακών εγκαυμάτων

«Με το εύκρατο κλίμα της, η περιοχή Altes Land έχει ένα πραγματικό πλεονέκτημα θέσης», λέει ο Κλάους Σλίκερ (Claus Schliecker) από το Landvolk Niedersachsen. «Παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αναμένουμε πολλά μήλα υψηλής ποιότητας», λέει ο ίδιος, μιλώντας εκ μέρους των περίπου 500 οπωροκαλλιεργητών του Κάτω Έλβα.

«Οι αγρότες έχουν προσαρμοστεί σε αυτό και χρησιμοποιούν το σύστημα άρδευσης που κανονικά εγκαθίσταται για την προστασία από τον παγετό, για παράδειγμα, για να δροσίζουν τις μηλιές σε ζεστό καιρό και να αποτρέπουν τα εγκαύματα από τον ήλιο στους καρπούς».

Η κατάσταση στις γειτονικές χώρες είναι κάπως καλύτερη από ό,τι στη Γερμανία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της AMI, η φετινή παραγωγή μήλων στην Ευρώπη είναι μόνο κατά 11% χαμηλότερη από πέρυσι.

Η συγκομιδή των μήλων ξεκίνησε τον Αύγουστο. Λόγω της εκτίμησης, ο κλάδος λέει ότι γνωρίζει εκ των προτέρων πόσα φρούτα περίπου θα βγουν στην αγορά. Συγκομιδές κάτω του μέσου όρου αναμένονται και για πολλά άλλα φρούτα, όπως τα κεράσια, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα και τα δαμάσκηνα mirabelle.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα αγοράς της AMI, Helwig Schwartau, τα μήλα είναι το πιο δημοφιλές είδος φρούτου στη Γερμανία. Αν και θα υπάρχει επαρκής προσφορά για τους καταναλωτές, θα πρέπει να εισαχθούν περίπου 100.000 τόνοι περισσότεροι από ό,τι πριν. Η μέση λιανική τιμή είναι πιθανό να αυξηθεί κατά περίπου 10% και γενικά να ξεπεράσει τα 2 ευρώ ανά κιλό, εκτιμά ο Schwartau.

Σταθερές ποσότητες αναμένονται για τις ποικιλίες που παράγονται στην περιοχή της Μεσογείου, όπως η Golden Delicious ή η Gala, ενώ θα υπάρξει έλλειμμα για τις ποικιλίες που προέρχονται από το βορρά, όπως η Jonagored ή η Elstar.

«Το νερό είναι ο καθοριστικός παράγοντας»

«Λόγω της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια θα παράγονται λιγότερα φρούτα στην Ευρώπη», λέει ο Schwartau. Για να αντισταθμίσουν τις διακυμάνσεις στη ζέστη και τον παγετό, οι παραγωγοί φρούτων θα χρειαστούν συστήματα άρδευσης. «Το νερό είναι ο καθοριστικός παράγοντας, αλλά δεν διαθέτουν όλες οι περιοχές τους απαραίτητους πόρους».

Οι χαμηλές αποδόσεις επηρεάζουν επίσης τα μεταποιημένα προϊόντα, όπως οι χυμοί φρούτων και τα smoothies. Σύμφωνα με την Ένωση της Γερμανικής Βιομηχανίας Χυμών Φρούτων (VdF), δεν είναι ακόμη δυνατόν να προβλεφθεί η έκταση των αυξήσεων των τιμών του χυμού μήλου.

Οι καταναλωτές στη Γερμανία θα πίνουν ήδη λιγότερο χυμό φρούτων και νέκταρ το 2023. Σύμφωνα με την VdF, αυτό οφείλεται στις υψηλότερες τιμές. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η τιμή του χυμού μήλου είναι σήμερα 33% υψηλότερη από ό,τι το 2020, ενώ η τιμή του χυμού πορτοκαλιού είναι ακόμη και 57% υψηλότερη.

Δύσκολη επιβολή υψηλότερων τιμών

Τα πιεστήρια μηλίτη γύρω από τη Φρανκφούρτη, τα οποία ήδη υποφέρουν από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. «Είναι δύσκολο να μαζέψεις τα μήλα που χρειάζεσαι για την παραγωγή ενός έτους», λέει ο Ralf Walther από την Ένωση Εταιρειών Πίεσης Μηλίτη και Χυμού Φρούτων της Έσσης.

Τα φρούτα θα πρέπει στη συνέχεια να προμηθεύονται από άλλες περιοχές. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη». Ταυτόχρονα, οι πελάτες είναι συχνά απρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα.

Επιπλέον, επηρεάζονται οι κατασκευαστές σάλτσας μήλου και πουρέ μήλου, μαρμελάδων, μαρμελάδων, κονσερβοποιημένων φρούτων και επάλειψης φρούτων. Οι εταιρείες θα πρέπει να στραφούν προς το εμπόριο με υψηλότερες απαιτήσεις τιμών, αν δεν θέλουν να βρεθούν στο κόκκινο, δήλωσε ο Κρίστοφ Φράιταγκ (Christoph Freitag), διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Βιομηχανίας Επεξεργασίας Φρούτων, Λαχανικών και Πατάτας (BOGK).

Δεν είναι ακόμη δυνατόν να πει κανείς πόσο υψηλές θα είναι οι αυξήσεις των τιμών για τους καταναλωτές. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανικών Αρτοποιείων πιστεύει ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανές έως και 5% για τα κέικ και τα αρτοσκευάσματα με φρούτα. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται και από την εξέλιξη των τιμών άλλων συστατικών, όπως το αλεύρι και η ζάχαρη, λέει ο διευθύνων σύμβουλος, Tobias Schuhmacher.

Μικρότερα ροδάκινα και βερίκοκα

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Βιομηχανίας Επεξεργασίας Φρούτων, Λαχανικών και Πατάτας περιγράφει την κατάσταση ως «δραστική».

Στην Πολωνία, τη σημαντικότερη χώρα – προμηθευτή φράουλας, συγκομίστηκε μόνο η μισή ποσότητα από τη συνηθισμένη. Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε άλλες χώρες.

Δεν είναι δυνατή η στροφή σε άλλα είδη φρούτων φέτος, διότι και αυτά είναι σε έλλειψη. Άλλα φρούτα κόκκινων μούρων επηρεάζονται επίσης, ενώ τα ροδάκινα και τα βερίκοκα έχουν μικρότερους καρπούς και προβλήματα ποιότητας ως αποτέλεσμα του ψυχρότερου καιρού.

Επειδή η πρώτη ύλη είναι τόσο μικρή, δεν μπορούν να επιτευχθούν οι συνήθεις ποσότητες παραγωγής. Λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων, τα διαθέσιμα φρούτα είναι επίσης σημαντικά ακριβότερα, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ένωσης Φράιταγκ. Το κόστος παραγωγής έχει επίσης αυξηθεί, για παράδειγμα για την ενέργεια και την εργασία.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις