Παρασκευή, 16 Αυγ.
37oC Αθήνα

Ρωσία: Η Ουκρανία δεν θα χτυπούσε τους αγωγούς Nord Stream χωρίς έγκριση των ΗΠΑ

Ρωσία: Η Ουκρανία δεν θα χτυπούσε τους αγωγούς Nord Stream χωρίς έγκριση των ΗΠΑ
ΦΩΤΟ Associated Press

«Θα εξακριβώσουμε ποιοι είναι οι αληθινοί δράστες της επίθεσης και θα τους τιμωρήσουμε», δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, σχετικά με το σαμποτάζ στον Nord Stream το 2022, πράξη για την οποία η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ουκρανία δεν θα διέπραττε επίθεση στους αγωγούς αερίου Nord Stream αν δεν είχε την σιωπηρή έγκριση των Αμερικανών, διαμηνύοντας πως η Μόσχα θα βρει και θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Οι δηλώσεις του έγιναν στον απόηχο δημοσιεύματος της εφημερίδας Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο τότε επικεφαλής του γενικού επιτελείου της Ουκρανίας, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, έδωσε πράσινο φως για να γίνει η επίθεση τον Μάιο του 2022, παρά την προειδοποίηση της CIA στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην προχωρήσει.

«Επιδιώκουν να επιρρίψουν όλη την ευθύνη στις ουκρανικές μαριονέτες τους», σχολίασε ο κ. Αντόνοφ. «Θα επιδιώξουμε να εξακριβώσουμε ποιοι είναι οι αληθινοί δράστες της βομβιστικής επίθεσης και να τους τιμωρήσουμε», πρόσθεσε.

Για τις επιθέσεις στα ανοικτά των νησιών Μπορνχόλμ της Δανίας, που προκάλεσαν ζημιές στις τρεις από τις τέσσερις γραμμές των αγωγών, δεν υπήρξε ποτέ ανάληψη ευθύνης. Η Μόσχα έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για τις επιθέσεις στους αγωγούς. Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο διέψευσαν την κατηγορία.

Αμερικανικές εφημερίδες έχουν αναφέρει επανειλημμένα σε δημοσιεύματά τους πως πίσω από την επίθεση βρισκόταν η Ουκρανία. Το Κίεβο επίσης διαψεύδει. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ απέρριψε εκ νέου χθες τα περί εμπλοκής της χώρας του και κατηγόρησε τη Ρωσία για τις εκρήξεις στους αγωγούς.

Για τον Ανατόλι Αντόνοφ, δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ουκρανία να προχώρησε σε τέτοια επίθεση χωρίς «κλείσιμο του ματιού» από τις ΗΠΑ. «Μιλάμε για αναμφίβολη νομιμοποίηση της τρομοκρατίας», ακόμα κι αν πρόκειται για επιθέσεις που διαπράττονται σε «εδάφη συμμάχων» των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο πρεσβευτής.

Οι εκρήξεις έγιναν στην οικονομική ζώνη της Σουηδίας και της Δανίας. Και οι δύο χώρες κάνουν λόγο για εσκεμμένη ενέργεια, αλλά δεν έχουν ακόμη αποδώσει ευθύνες σε κάποιον. Οι αρχές των δυο κρατών, όπως και αυτές της Γερμανίας, λένε πως διενεργούν έρευνες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις