Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Φυσικό αέριο: Γιατί προβλέπεται δυσκολότερος χειμώνας φέτος σε σχέση με πέρσι 

Φυσικό αέριο: Γιατί προβλέπεται δυσκολότερος χειμώνας φέτος σε σχέση με πέρσι 

Το 7% των προμηθειών στο φυσικό αέριο κινδυνεύει να χάσει η Ευρώπη ως αποτέλεσμα της κατάστασης στο Κουρσκ και του ευρύτερου πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας.

Πρόκειται για ποσότητες της τάξης των 40 εκατ. κ.μ. ημερησίως που λαμβάνουν χώρες όπως η Αυστρία από τους Ρώσους μέσω του ουκρανικού εδάφους. Η συγκεκριμένη οδός είναι η μια από τις δύο που έχουν απομείνει και μεταφέρουν χερσαία το ρωσικό αέριο, με τη δεύτερη να είναι ο αγωγός Turk Stream μέσω της Τουρκίας.

Το συμβόλαιο της Ουκρανίας με τη Μόσχα λήγει έτσι κι αλλιώς στα τέλη αυτού του έτους και προς το παρόν είναι άγνωστο αν θα ανανεωθεί και πως. Όμως, η εμπόλεμη κατάσταση κοντά στο σταθμό φυσικού αερίου Σούντζα σημαίνει ότι η παύση των προμηθειών μπορεί να έρθει πολύ νωρίτερα.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η απώλεια των παραπάνω ποσοτήτων θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή αγορά σημαντικά το επόμενο έτος. Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη ήταν τυχερή και είχε διαδοχικούς ζεστούς χειμώνες, όμως ο φετινός κανείς δεν ξέρει αν θα είναι το ίδιο. Ιδίως σε περίπτωση που ο χειμώνας αποδειχτεί ψυχρός, τότε το 2025 δεν θα είναι το ίδιο εύκολη υπόθεση η αναπλήρωση των αποθηκών αερίου, προκαλώντας έτσι ένα φαινόμενο ντόμινο.

Ήδη τονίζεται ότι το πλεόνασμα αερίου που απολάμβανε η Ευρώπη έχει λάβει τέλος και πλέον υπάρχει ενισχυμένος ανταγωνισμός με την Ασία για φορτία LNG, γεγονός που ανεβάζει το κόστος τους.

LNG υπάρχει άφθονο στην παγκόσμια αγορά και θα έρθει ακόμα περισσότερο μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς κατασκευάζονται αρκετοί νέοι σταθμοί σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ. Το ζήτημα είναι όμως η τιμή του καυσίμου για τους Ευρωπαίους.

Τα τωρινά επίπεδα των 40 ευρώ/MWh θεωρούνται ήδη ακριβά για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ της ενεργειακής κρίσης των περασμένων ετών.

«Σύμμαχος» στις προσπάθειες της Ε.Ε. είναι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα που δείχνουν επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας, όπως και οι εκτιμήσεις για αναιμική ανάπτυξη στις ΗΠΑ που αν επιβεβαιωθούν, θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη ενεργειακή ζήτηση. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις