Κυριακή, 18 Αυγ.
34oC Αθήνα

Λουκασένκο: Το ένα τρίτο του στρατού στη Λευκορωσία έχει τοποθετηθεί στη σύνορα με την Ουκρανία

Λουκασένκο: Το ένα τρίτο του στρατού στη Λευκορωσία έχει τοποθετηθεί στη σύνορα με την Ουκρανία
Reuters

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε πως η Ουκρανία έχει τοποθετήσει περισσότερους από 120.000 στρατιώτες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία και πως το Μινσκ έχει αναπτύξει σχεδόν το ένα τρίτο των ενόπλων δυνάμεών του σε όλη τη μεθόριο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν ανέφερε πόσοι ακριβώς στρατιώτες από τη Λευκορωσία έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο επαγγελματικός στρατός στη Λευκορωσία αριθμεί περίπου 48.000 στρατιώτες και περίπου 12.000 στρατιώτες στα κρατικά σύνορα, σύμφωνα με την έκθεση του 2022 για τη Στρατιωτική Ισορροπία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (International Institute for Strategic Studies — IISS).

“Βλέποντας την επιθετική πολιτική τους, έχουμε παρουσιάσει εκεί και τοποθετήσει σε ορισμένα σημεία –σε περίπτωση πολέμου, θα είναι άμυνα– τον στρατό μας σε όλη τη μεθόριο”, είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα πάντα με το Belta, σε συνέντευξη στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Το Κίεβο δεν απάντησε προς το παρόν σε αίτημα του Reuters για σχόλια. Χθες, Σάββατο, το Κίεβο δήλωσε πως δεν έχει δει σημάδια συγκέντρωσης λευκορωσικών στρατευμάτων στα σύνορα.

Ο Λευκορώσος ηγέτης, πιστός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλούσε στο φόντο μιας εισβολής ουκρανικών στρατευμάτων στη Ρωσία που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες στρατιώτες του Κιέβου διαπέρασαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην ηγεσία του στρατού του Πούτιν.

Ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας Βίκτορ Χρένιν δήλωσε την Παρασκευή πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένοπλης πρόκλησης από τη γειτονική Ουκρανία και πως η κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών “παραμένει τεταμένη”.

Ο Λουκασένκο είπε πως τα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας είναι ναρκοθετημένα “όπως ποτέ προηγουμένως” και πως τα ουκρανικά στρατεύματα θα υποστούν τεράστιες απώλειες αν επιχειρήσουν να τα διασχίσουν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις